Σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο: Μέχρι τώρα 4 προσαγωγές

σκάνδαλο-διαφθοράς-υπέρ-του-κατάρ-στο-1584348

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην ευρωβουλευτής, έχουν προσαχθεί στις Βρυξέλλες ως ύποπτοι για δωροληψία από «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωκοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός του οργάνου.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Έρευνες και προσαγωγές

Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας, όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός από τις τέσσερις προσαγωγές, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», σημείωσε η εισαγγελία.

Στο στόχαστρο το Κατάρ

Η εισαγγελία δεν κατονόμασε το Κατάρ, αλλά η βελγική εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές που βεβαιώνουν ότι πρόκειται για τη χώρα που φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Το Κατάρ έχει μπει στο στόχαστρο για την αμφιλεγόμενη πολιτική του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών αλλά και της LGBTQ+ κοινότητας στο Μουντιάλ 2022.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σχολίασε την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Όπως πάντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση», ανέφερε.

Η κυβέρνηση του Κατάρ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ποιοι είναι οι προσαχθέντες

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσαχθεί ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Λούκα Βισεντίνι, ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας κοινοβουλευτικός βοηθός. Δικαστής θα αποφασίσει εντός 48 ωρών αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ. Ο Παντσέρι είναι πρόεδρος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που με έδρα τις Βρυξέλλες προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη διεθνή δικαιοσύνη. Οι έρευνες στην κατοικία του έφεραν «λαβράκι» 500.000 ευρώ μετρητά.

Ο Λούκα Βισεντίνι εξελέγη τον Νοέμβριο γενικός γραμματέας της Ituc, που εκπροσωπεί συνολικά πάνω από 200 εκατ. εργαζόμενους.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook