Σήμερα το διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις, ωράριο, καφετέριες και εστιατόρια

σήμερα-το-διάγγελμα-μητσοτάκη-τα-νέα-μ-1123581

Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις, ωράριο, καφετέριες και εστιατόρια αποφασίζει σήμερα η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση θα γίνει με διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με νέο διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που απέστειλαν αργά χθες οι ειδικοί της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προς το Μέγαρο Μαξίμου, τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, θα αφορούν κυρίως τις «πορτοκαλί» περιοχές, στις οποίες ουσιαστικά θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα και θα παραπέμπουν σε εκείνα του «κόκκινου» επιπέδου.

Το πρώτο μέτρο για τις πορτοκαλί περιοχές θα είναι ο περιορισμός της εστίασης. Παρ ότι ορισμένοι εκ των ειδικών έχουν εισηγηθεί ακόμα και το οριστικό λουκέτο για έναν μήνα για την εστίαση, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξει μείωση του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, καφέ, μπαρ κα, με κλείσιμο στις 21:00 και επακόλουθη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:30.

Επιπρόσθετα, είναι πολύ πιθανό να απαγορευτεί η παρουσία πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να μπορούν να παραμείνουν ανοικτά μόνον όσα διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:30 ( ή μία αργότερα, αν επικρατήσει το σενάριο κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης στις 22.00) έως τις 05.00 εκ των πραγμάτων θα μηδενίσει και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ή από περιοχή σε περιοχή κατά το διάστημα της ισχύς της, δηλαδή από το βράδυ μέχρι τις 05.00, οπότε, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν θα απαιτηθεί κάποιο πρόσθετο μέτρο για τις μετακινήσεις πολιτών.

Το δεύτερο μέτρο που σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες θα ανακοινωθεί αύριο είναι αυτό της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο στις πορτοκαλί ή τις κόκκινες περιοχές.

Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία σκέψη για κλείσιμο των σχολείων, τα οποία, ανεξαρτήτως της κατάταξης επικινδυνότητας κάθε περιοχής, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα γενικού lockdown, παρά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Αν, ωστόσο, η πραγματικότητα αποδειχθεί σκληρή και επίμονη, κι αν τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο δεν αποδώσουν καρπούς, τότε πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ένα γενικό lockdown, ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει από σήμερα η Γαλλία. Δηλαδή, με ανοικτά τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις, με κλειστή την εστίαση, με ελεγχόμενη κυκλοφορία των πολιτών μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Αυτό, ωστόσο, θα φανεί στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook