Σήμερα παρουσιάζεται το «Πράσινο Πιστοποιητικό» – Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τα ταξίδια

σήμερα-παρουσιάζεται-το-πράσινο-πισ-1184605

Μεγάλη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στη σημερινή πανευρωπαϊκή παρουσίαση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού στην Αθήνα, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Βάσει της συμφωνίας που έχει επέλθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Πράσινο Πιστοποιητικό θα πρέπει να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς διακρίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη.

Σε περίπτωση ανάρρωσης από τη λοίμωξη, η πιστοποίηση θα δίνεται από την 11η μέρα μετά το πρώτο θετικό τεστ -εκτιμάται ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον μεταδοτικοί από αυτό το σημείο- και θα ισχύει μέχρι την 180ή ημέρα.

Όσον αφορά το κόστος των PCR test, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προτείνει να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες.

Ωστόσο, ένα ακανθώδες ζήτημα που εξακολουθεί να υφίσταται είναι εάν οι τουρίστες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται ότι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να θέτουν σε καραντίνα ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, ακόμη και αν έχουν πιστοποιητικό.

Η Ελλάδα έχει προτείνει για τη διευκόλυνση της επιστροφής των ταξιδιωτών στις χώρες προέλευσης να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR (μοριακού τεστ), αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test και self test.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να αποφευχθεί η καραντίνα μετά την επιστροφή των τουριστών στις χώρες τους, καθώς το ενδεχόμενο αυτό είναι αποτρεπτικό για τα ταξίδια.

Πάντως, κοινοτικές και κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι το πράσινο πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τα ταξίδια.

Η επίσημη έναρξη εφαρμογής είναι η 1η Ιουλίου 2021 με χρονικό ορίζοντα 12 μηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook