Σημαντική στήριξη από τις μαίες σε όλες τις Χανιώτισσες – Δωρεάν υπηρεσίες στο Κέντρο Υγείας

σημαντική-στήριξη-από-τις-μαίες-σε-όλε-1219330

Στο Ζarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η μαία στο Κέντρο Υγείας Χανίων, κυρία Φρόσω Κοτσιφάκη, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μαίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου και καθιερώθηκε από το 1991 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών, ως αναγνώριση της προσφοράς της στην κοινωνία και του καθοριστικού της ρόλου στην δημιουργία υγιών ατόμων.

Η κυρία Κοτσιφάκη τόνισε ότι η φροντίδα που παρέχει η μαία στην κοινότητα είναι ολιστική και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στη γυναίκα και στην οικογένειά της.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: Σκοπός μας είναι οι γυναίκες να μας γνωρίσουν και να μάθουν τί μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτές. Η μαία είναι καταρτισμένη επιστημονικά σε θέματα εγκυμοσύνης, γονεϊκότητας, τοκετού, παρέχει συμβουλευτική και εκπαίδευση σε θέματα υγείας για όλη την οικογένεια.

Ο ρόλος της αφορά στην πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων, ψυχολογική υποστήριξη και είναι δίπλα στην γυναίκα τόσο στην χαρά της, όσο και στην λύπη της.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, τόνισε μεταξύ άλλων, είναι οι γυναίκες να ενημερωθούν σωστά. Από το 2014 που ξεκινήσαμε στο Κέντρο Υγείας Χανίων με το τεστ Παπανικολάου οι γυναίκες που ήρθαν τότε εξακολουθούν να έρχονται, έχουμε αρχείο για κάθε γυναίκα. Είμαστε τέσσερις μαίες και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι δωρεάν σε όλες τις γυναίκες είτε έχουν ασφάλεια, είτε όχι.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Πέρα από το τεστ Παπανικολάου που μπορούν να κάνουν στο Κέντρο Υγείας Χανίων (τηλ 2821024630) γίνονται όλες οι προληπτικές εξετάσεις αλλά και εξατομικευμένη ενημέρωση ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κάθε γυναίκα χωριστά.

Κλείνοντας, η κα Κοτσιφάκη ανέφερε: «Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες με αφορμή την ημέρα της μητέρας, σε όλες εκείνες τις γυναίκες που έφεραν στον κόσμο παιδιά και τα μεγάλωσαν αλλά και σε εκείνες που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην μητέρα μου που στα 91 της χρόνια συνεχίζει να με εμπνέει.

«Θα κλείσω με τα λόγια του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου. «

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook