Σημαντικά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού – Τι λέει η Ειρήνη Σταθάκη, μαία του Νοσοκομείου Χανίων

σημαντικά-τα-οφέλη-του-μητρικού-θηλασ-1168334

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η Ειρήνη Σταθάκη, μαία στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Αρχικά η κυρία Σταθάκη τόνισε την εξαιρετική και σοβαρή δουλειά που γίνεται από τις μαίες στο κομμάτι του μητρικού θηλασμού με τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην δημόσια υγεία. «Προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά, ο μητρικός θηλασμός είναι στάση ζωής, είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού να θηλάσει, το δικαίωμα της μάνας να μην δώσει ξένο γάλα, είναι γενικά ένα θέμα που αφορά όλη την οικογένεια αλλά και την κοινωνία ευρύτερα.

Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέσπισε δέκα βήματα επιτυχίας του μητρικού θηλασμού με πρωταρχικό αυτό της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης της νέας μητέρας στον μητρικό θηλασμό.

Το Α και το Ω είναι η εκπαίδευση της μητέρας στον μητρικό θηλασμό, όπως εξίσου σημαντικός είναι και ο υποστηρικτικός ρόλος του πατέρα. Παλιότερα συνηθίζαμε, τόνισε μεταξύ άλλων, να βγάζουμε τον πατέρα από την αίθουσα του τοκετού. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο, ο πατέρας πρέπει να βιώσει τον τοκετό, να κόψει ο ίδιος τον ομφάλιο λώρο του παιδιού του αλλά και να ενημερωθεί στα θέματα μητρικού θηλασμού και ψυχολογικής υποστήριξης απέναντι στην μητέρα.

Σε σχέση με τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλά και σημαντικά και για το νεογνό και για την μητέρα και για την κοινωνία.

Για το νεογνό είναι η κατάλληλη τροφή στην κατάλληλη θερμοκρασία, έχει αντισώματα που προστατεύουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού συστήματος, από λευχαιμία, παχυσαρκία.

Επίσης από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι το μητρικό γάλα επιδρά θετικά στην γνωστική ικανότητα των παιδιών. Ο θηλασμός ξεκινάει από την αίθουσα του τοκετού και να συνεχιστεί εντατικά, γι’ αυτό και το μωρό πρέπει να είναι δίπλα στην μητέρα. Έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο θεωρείται ικανοποιητικό διάστημα μητρικού θηλασμού.

Για την μητέρα τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μέσο παλινδρόμησης της μήτρας, η μήτρα δηλαδή επανέρχεται πιο γρήγορα στην θέση της. Προασπίζει το μαστό και τις ωοθήκες από καρκίνο αλλά και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πέρα όμως από τα παραπάνω το συναισθηματικό δέσιμο του παιδιού με την μητέρα μέσω του θηλασμού είναι μεγάλο και σημαντικό. Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική οικολογική πηγή σίτισης.

Η πλειονότητα των γυναικών μπορούν να θηλάσουν, ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις τροποποιούμε τον θηλασμό, είναι δηλαδή περιπτώσεις διαχειρίσιμες.

Βέβαια δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο μητρικός θηλασμός είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Όπως ανέφερε  χαρακτηριστικά η κα Σταθάκη: «Είμαι στον χώρο από το 1994, τα τελευταία δώδεκα χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Χαίρομαι που βλέπω ότι το ποσοστό των μητέρων που θέλουν να θηλάσουν έχει αυξηθεί σημαντικά, έχει αλλάξει η φιλοσοφία των γυναικών. Όλο και περισσότερες γυναίκες εμπιστεύονται το Νοσοκομείο Χανίων για να γεννήσουν. Είναι πολύ σημαντικό που βάζουμε τα μωρά δίπλα στην μητέρα, ακόμα πιο σημαντικό που βάζουμε τα μωρά να θηλάσουν ακόμα και στην αίθουσα τοκετού μόλις γεννήσουν οι μητέρες. Σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η εκμάθηση της μητέρας στον μητρικό θηλασμό.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook