Σημαντικά εργαλεία χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων από την Τράπεζα Χανίων | Photos

σημαντικά-εργαλεία-χρηματοδότησης-ε-843027

Ενημερωτική εκδήλωση, για την χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω των εργαλείων που παρέχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ)  την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων και το Πρόγραμμα “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ” που «τρέχει» η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Εμπορο-βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Η ποιότητα δεν αρκεί αν δεν υπάρχει… ρευστότητα

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Μανώλης Καρπαδάκης διαπίστωσε πως «στην εποχή μας ένα ποιοτικό προϊόν δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει σε μία επιχείριση μια καλή εξαγωγική πορεία. Εκτός από ένα ισχυρό πλάνο εξαγωγών, πρέπει να έχει στη διάθεσή της και κάποια άλλα εργαλεία» τόνισε, εξηγώντας πως αυτά τα εργαλεία βοηθούν στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις. «Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θέλουν να μπουν στην εξαγωγή, απλά υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για το πώς λειτουργούν οι Αγορές. Σίγουρα η κρίση βοήθησε στην εξωστρέφεια αλλά και στο να δούμε λίγο τα ποιοτικά στοιχεία των προϊόντων μας, έτσι όπως τα απαιτούν οι Αγορές του εξωτερικού.

Για την πορεία των εξαγωγών, εκτίμησε πως το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε θετική πορεία σε επίπεδο Κρήτης, ωστόσο η συλλογή των στοιχείων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Η κα Αμαλία Καγιά, εκ μέρους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, ανέπτυξε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται μέσω της Τράπεζας. Πρόκειται για πιστώσεις που φτάνουν το 1 εκ.ευρώ με προνομιακό επιτόκιο που ανέρχεται σε 4,10% κάτι που μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματία να αναπτυχθεί. Παράλληλα υπάρχουν δράσεις του ΕΣΠΑ, όπως το «Επιχειρούμε Έξω» που επιδοτεί το κόστος των Εκθέσεων αλλά και πολλά ακόμα προϊόντα, για τα οποία μπορεί να ενημερωθεί κανείς σε ένα υποκατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. «Αρκετοί κάνουν ήδη χρήση, ιδιαίτερα τώρα που έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα, έχουν επιστρέψει χρήματα στις τράπεζες, οι τράπεζες έχουν απεξαρτηθεί από τον ELA και είναι μια καλή ευκαιρία για τους επιχειρηματίες να προσέλθουν στα υποκαταστήματα της τράπεζας και να ενημερωθούν.

Τέλος, η πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) η κα Ελένη Σταθάτου, εξήγησε πως αυτό που προσφέρει ο Οργανισμός είναι ασφάλιση στον εξαγωγέα και για τον εμπορικό κίνδυνο, δηλαδή την αφερεγγυότητα του αγοραστή αλλά και τον πολιτικό κίνδυνο σε χώρες που είναι δύσκολες, λειτουργώντας συμπληρωματικά με την ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να μπορέσει ένας εξαγωγέας να αναπτυχθεί ακόμα και παρέχοντας πίστωση στους αγοραστές.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook