Σημανδράκης: «Κατά της κατάληψης, κατά και του ξενοδοχείου στον λόφο Καστέλι» – Βλαζάκη: «Να γίνει Σχολή Καλών Τεχνών»

σημανδράκης-κατά-της-κατάληψης-κατά-553650

Το ζήτημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο, αυτή την φορά με ένα εκτός ημερησίας διάταξης ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Το ψήφισμα αφορούσε την μετατροπή της 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο, επιθυμώντας την καταγγελία αυτής της πρόθεσης από πλευράς Πολυτεχνείου. Ωστόσο, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με ψήφους 18 ΚΑΤΑ έναντι 16 ΥΠΕΡ και 3 ΠΑΡΩΝ έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, αφού, όπως επισήμαναν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους, δεν υπάρχει σε αυτό καταγγελία της κατάληψης Rosa Nera στον χώρο.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία, εκφράζει τη διαφωνία του στην προοπτική μετατροπής του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο, λόγω του ότι το κτίριο έχει κηρυχθεί νεότερο μνημείο και βρίσκεται στο λόφο Καστέλι, που αποτελεί την ψυχή και την καρδιά της ιστορίας της πόλης εδώ και 5.000 χρόνια. Επιθυμούμε εκπαιδευτική-πολιτιστική χρήση με ταυτόχρονη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα για τα εν λόγω κτίρια, όπως προοριζόταν εξ αρχής.»

Κατά ψήφισαν: Νάνσυ Αγγελάκη, Τάσος Αλόγλου, Νίκη Αποστολάκη, Σπύρος Αποστολάκης,  Γρηγόρης Αρχοντάκης, Στέλιος Βαλυράκης,  Αντώνης Βαρδάκης, Μύρων Γιακουμογιαννάκης , Λάμπρος Γούλας, Μανώλης Καραγιαννάκης, Μανώλης Κεμεσίδης, Γιώργος Κουκουβιτάκης, Γιάννης Κουτράκης, Δημήτρης Λειψάκης, Αρης Παπαδογιάννης, Βάνος Τελεμένης, Γιώργος Τσαπάκος, Γιάννης Φραγκάκης,

Υπέρ ψήφισαν: Τάσος Βάμβουκας, Ευτύχης Δαμιανάκης, Ελένη Ζερβουδάκη, Μιχάλης Καλογριδάκης, Χαράλαμπος Κουρούσης, Γιάννης Γιαννακάκης, Γιάννης Μαράκης, Στέλιος Μιχαηλάκης, Γιάννης Νικηφοράκης, Γιώργος Ξανθουδάκης, Γιάννης Σαρρής, Γιάννης Σπυριδάκης, Μιχάλης Τσαπάκης, Νίκος Χαζιράκης, Γιάννης Χατζάκης, Χρυσούλα Χατζηδάκη,

Παρών ψήφισαν: Νίκος Βουρλάκης, Χαράλαμπος Λουτσέτης, Σεραφείμ Ρίζος

Το «παρών» στην αίθουσα έδωσε η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, μιλώντας για την ιστορικότητα του χώρου και την σχολή Καλών Τεχνών που θα ήταν ιδανικό να φιλοξενηθεί στο κτίριο της Μεραρχίας:«Θεώρησα υποχρέωσή μου ως ανασκαφέας στην πόλη των Χανίων και ειδικά στο λόφο Καστέλι να πω δυο λόγια. Πρόκειται για πολύ αρχαία πόλη. Αν λέμε στην Ελλάδα ότι η αρχαιότερη πόλη είναι το Άργος, άλλο τόσο αρχαία είναι και τα Χανιά, Κυδωνία στα αρχαία χρόνια, με ιστορία πάνω από 5.000 χρόνια, ξεκινώντας από τον λόφο Καστέλι. Πάντα ο λόφος ήταν η καρδιά και το κέντρο όλων των πόλεων που ιδρύθηκαν εδώ. Τα Χανιά έχουν το προνόμιο να είναι χτισμένα πάνω σε αρχαίες πόλεις. Αυτό είναι όμως και το πρόβλημα. Στο λόφο Καστέλι είχαμε το μινωικό και το μυκηναϊκό ανάκτορο, την ακρόπολη της Νέας Κυδωνίας, το Βυζαντινό και Οθωμανικό κέντρο, το διοικητήριο της Κρητικής Πολιτείας.

Πάντα είχε δημόσιο χαρακτήρα και ήταν το μπαλκόνι των Χανίων. Πρέπει να υπερασπιστούμε όλοι αυτό τον δημόσιο χαρακτήρα. Το Πολυτεχνείο είχε όραμα τη σχολή Καλών Τεχνών, και ζητώ να γίνει τέτοια σχολή στα Χανιά, και μάλιστα εκεί.»Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ήδη ο Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο Άρης Παπαδογιάννης αντέτειναν ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί καν το ζήτημα, αφού σχεδόν ίδιο ψήφισμα είχε απορριφθεί στο παρελθόν από το δημοτικό συμβούλιο.Αυτό που συμφωνήθηκε εν μέσω μεγάλης έντασης ήταν να μην τοποθετηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων, με τον Γιάννη Σαρρή και τον Σεραφείμ Ρίζο να εξεγείρονται για τη διαδικασία.

Ο Δήμαρχος με το πέρας της ψηφοφορίας, αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση (δείτε ΕΔΩ), στην οποία και έγινε συζήτηση για το ζήτημα παρουσία μελών της Rosa Nera, αναφερόμενος για άλλη μία φορά στη «νομιμότητα» και την σχεδόν ομόφωνη -πλην Παπαδογιάννη- επιθυμία του δημοτικού συμβουλίου να μην τουριστικοποιηθεί ο λόφος Καστέλι. Έκανε λόγο για διάθεση να… μην δούμε την πραγματικότητα, αφού φαίνεται αυτό δεν αποτυπώνεται πλειοψηφικά μετά τη σημερινή διαδικασία.

Ακόμα, σχολίασε ότι υπήρχε εσκεμμένη παρερμηνεία την προηγούμενη φορά που τέθηκε το ψήφισμα στο τραπέζι: «Είχα τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι είμαι κατά της κατάληψης και κατά της συγκεκριμένης αξιοποίησης.» Ακόμα, επισήμανε ότι όλοι διαφωνούν για την αξιοποίηση ως ξενοδοχείο, τονίζοντας οτι υπάρχει ακόμα κι έτσι ένα πολιτικό μήνυμα. Κατέληξε οτι η άποψη της δημοτικής αρχής είναι να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση, καθώς και οτι δεν υπάρχει θέση κατάληψης σε δημόσιο κτίριο.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Σημανδράκης: «Κατά της κατάληψης, κατά και του ξενοδοχείου στον λόφο Καστέλι» – Βλαζάκη: «Να γίνει Σχολή Καλών Τεχνών»

  1. Στον λόφο άραζε το 90 η νεολαία ατενίζοντας το λιμάνι με μπύρες χαβαλε.
    Φέρναμε καμμία γκόμενα κτλ…με ποιο δικαίωμα τώρα το κάνανε ιδιοκτησία τους τα αναρχοκομουνια;.
    Δώστε το πίσω στο λαό.
    Ξενοδοχεία έχουν αρκετά τα Χανιά δεν χρειάζονται αλλα

  2. Γιατί τώρα ποιος σου απαγόρευσε να αράξεις να πιεις μπύρα και να γκομενίσεις ή να κάνεις χαβαλέ?

    Η’ μεγάλωσες κι έχασες το χιούμορ σου ή δεν βρίσκεις γκόμενα μου φαίνεται.

    Όλο χαζομάρες γράφονται για αυτό το θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook