Σημανδηράκης: Τέλος στο «γιουσουρούμ», μπαίνει τάξη στο Γυαλί Τζαμί

σημανδηράκης-τέλος-στο-γιουσουρούμ-850490

Αλλαγές στο καθεστώς φιλοξενίας εκθέσεων εντός του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί), φέρνει με απόφασή του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων (Δ.Λ.Τ.Χ.) το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ Μανώλης Κοτσιφάκης, ανέφερε ότι πρόθεση του Ταμείου είναι οι χρήσεις από εδώ και πέρα για το μνημείο να σταματήσουν να είναι κερδοσκοπικές, ενώ θα ζητά γνωμοδοτική εισήγηση από την καλλιτεχνική επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης, για τη φιλοξενία εκθετών.

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και την ιστορικότητα του κτιρίου σαν μνημείο, και θα πρέπει να τελειώσουν οι διαδικασίες που κερδοσκοπούν από τα εκθέματά που φιλοξενούνται εντός του.

Αν και συμφώνησε με τη λογική του νέου κανονισμού και θα τον στηρίξει, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Παπαδογιάννης, τόνισε ότι θεώρησε απαράδεκτη τη διαδικασία που ακολουθείται γιατί εκθέτει τον Δήμο Χανίων ως προς τους εκθέτες που είχαν «κλείσει» το Τζαμί για τον Δεκέμβρη και τώρα αποσύρθηκαν. «Ο Δήμος έχει συνέχεια», έκλεισε.

Σημανδηράκης: Διαφωνεί με τη νομιμότητα ο κ. Παπαδογιάννης;

Η λογική αυτή δεν συνάδει με τη χρήση που θέλουμε για το μνημείο απάντησε ο Δήμαρχος Χανίων, σε έντονο ύφος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βάζουμε τέλος στο ‘γιουσουρούμ’ που επικρατούσε εντός του μνημείου και απορώ ποιο είναι αυτό που θεωρεί απαράδεκτο και προσβάλλεται ο κ. Παπαδογιάννης. Με τη διαδικασία; Και δεν προσβάλλεται από την παραβίαση της νομιμότητας; Εμείς θα την επαναφέρουμε».

Να απεμπλακεί ο χώρος από την αγοραπωλησία και να παράγει «Κρήτη», να παράγει πολιτισμό για τον τουρισμό μας αυτό το εμβληματικό κτίριο, δήλωσε εκ μέρους της παράταξης Δαμιανάκη, ο δημοτικός σύμβουλος Νεκτάριος Ψαρουδάκης.

Θα πρέπει να ψηφιστεί ένας νέος κανονισμός λειτουργίας στο Γυαλί Τζαμισί, για τον χρόνο το είδος και το κόστος χρήσης του μνημείου, ανέφερε για την παράταξη Αρχοντάκη, ο Κώστας Πρωτοπαπαδάκης.

Από τη μεριά του ο πρώην δήμαρχος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ανέφερε ότι επί των ημερών του το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για τον Πολιτισμό και ενώ συμφωνεί με την απόφαση, είπε ότι το μνημείο έπρεπε να εμφανίζει έσοδα για τις ανάγκες του Ταμείου και γι’αυτό χρηματοδοτούνταν.

Ευχάριστη χαρακτήρισε την απόφαση του Δ.Λ.Τ.Χ. να απομακρύνει το εμβληματικό μνημείο από το καθεστώς της αγοραπωλησίας, ο Γιάννης Σαρρής, λέγοντας πως πρέπει να γίνει το ίδιο και με τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης που χρησιμοποιούνται γιαυτό τον λόγο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Βουρλάκης, τονίζοντας ότι συμφωνεί με την απόφαση του Ταμείου, ενώ προσέθεσε ότι ο χαρακτήρας του θα πρέπει να προωθεί την ερασιτεχνική δημιουργία και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα μνημεία των Χανίων.

Ο Σεραφείμ Ρίζος τόνισε ότι συμφωνεί με την πρόταση του για τη χρήση του μνημείου, ενώ πρόταξε το ζήτημα του σεβασμού των θρησκευτικών μνημείων της πόλης, ακόμα και άλλων θρησκειών.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Σημανδηράκης: Τέλος στο «γιουσουρούμ», μπαίνει τάξη στο Γυαλί Τζαμί

  1. Η πόλη έχει αλλά σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν.
    Τι σας ενοχλούν οι εκθέσεις στο τζάμι?
    Μήπως θέλετε να ξαναχτιστεί και ο μιναρές που γκρεμισαμε όταν φυγαν οι Τούρκοι και να ξαναλειτουργήσει σαν τζαμί;
    Έτσι σας είπαν οι Ευρωπαίοι να κάνετε gia na ginoume pio Evroπεη?

  2. λετε «γιουσουρουμ» και λεω επιτελους θα μπει στοπ στην ερασιτεχνικη «δημιουργια» που υπονομευει την τεχνη μεσα στο πιο κεντρικο σημειο των χανιων, αλλα εσεις κατι αλλο εννουσατε… κριμα, ειπα μηπως επαθαν ξαφνικο «πολιτισμο» οι χανιωτες και χαρηκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook