Σημανδηράκης: «Σχεδιάζουμε τα Χανιά πρώτα για τον κάτοικο και μετά για τον επισκέπτη» – Με Άντζελα Γκερέκου το συνέδριο «Τουρισμός και Αρχιτεκτονική» στο ΚΑΜ | Video + Photos

σημανδηράκης-σχεδιάζουμε-τα-χανιά-π-1806808

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η δημοπράτηση των Νεωρίων, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης

Προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα με μικρές παρεμβάσεις στις πόλεις και μεγάλες αλλαγές στην σκέψη, επιβάλλει ο στόχος της βιωσιμότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο «Αρχιτεκτονική και τουρισμός» που φιλοξενείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά.

Άντζελα Γκερέκου: Τα Χανιά σημείο τομής παράδοσης και καινοτομίας

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου η οποία, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, κάλεσε «να δεσμευτούμε όλοι μαζί ώστε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να επαναπροσδιρίσουμε το μέλλον της αρχιτεκτονικής με όρους αειφορίας με την δημιουργία χώρων που όχι μόνο εμπνέουν αλλά και εναρμονίζονται με το περιβάλλον.

«Τα Χανιά με την πλούσια ιστορία και τα μνημεία «θαύματα» αποτελούν σημείο τομής, παράδοσης και καινοτομίας όπου οι αρχαίοι απόηχοι της Χανιώτικης αρχιτεκτονικής, αντηχούν στη σύγχρονη επιταγή του βιώσιμου σχεδιασμού» ανέφερε αναλυτικά:

«Η σχέση αρχιτεκτονικής και τουρισμού είναι πάρα πολύ στενή» τόνισε από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, προσθέτοντας πως «το δομημένο περιβάλλον είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητα ενός τόπου» και συμπλήρωσε πως και για το θέμα της κλιματικής αλλαγής η αρχιτεκτονική έχει να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην σχεδίαση των πόλεων.

Π. Σημανδηράκης: Δεν σχεδιάζουμε για τους τουρίστες – πρωτίστως οφελούνται οι κάτοικοι

«Πρέπει πόλεις όπως τα Χανιά να καταστούν βιώσιμες και στο κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά κυρίως στο κομμάτι των δημόσιων υποδομών -αναπλάσεις, παρεμβάσεις σε κτήρια και δημόσιος χώρος-» ανέφερε, ανοίγοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Πρέπει επιτέλους να καταστεί σαφές για ποιόν σχεδιάζουμε. Δεν σχεδιάζουμε για να έχουμε περισσότερο τουρισμό, δεν σχεδιάζουμε για τους επισκέπτες. Ο σχεδιασμός και οι παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, αφορούν οριζόντια το σύνολο των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών. Αυτή η συζήτηση πρέπει να κλείσει. Δεχόμαστε συχνά επιθέσεις ότι σχεδιάζουμε για τους επισκέπτες, ότι εξυπηρετούμε τον τουρισμό. Μα μια πόλη βιώσιμη με δημόσιο χώρο προσπελάσιμο, πρωτίστως ωφελεί τους ίδιους τους πολίτες της.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα καταφέρουμε να δημοπρατήσουμε τα εμβληματικά Νεώρια, τα οποία μαζί με το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και το Μεγάλο Αρσενάλι συνθέτουν ένα πόλο πολιτισμού.

«»Οι πραγματικές αξίες προκαλούν πόνο», είπε ο Αριστοτέλης. Και οι τρεις βασικές αξίες τις οποίες κομπάζουμε το τελευταίο διάστημα είναι αειφορία, αυθεντικότητα και βιωσιμότητα. Πόσο άραγε τις τιμούμε και τις τηρούμε και πόσο θέλουμε να είναι η πυξίδα μας;» σημείωσε ανοίγοντας τον χαιρετισμό του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου δίνοντας το στίγμα της πόλης των Χανίων ως προορισμού και ως τόπου κατοίκησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για να κλείσει ξανά με την ανάγκη αυτές οι αξίες να υπηρετηθούν με συνέπεια από όλους.

«Είναι ζήτημα νοοτροπίας»

«Τα στοιχεία πλέον είναι εμφανή παντού. Είναι θέμα χρόνου να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε γιατί ήδη έχουμε καθυστερήσει. Να δημιουργούμε νέα πρότυπα κατοίκησης και φιλοξενίας. Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια παρεμβάσεων, είναι ζήτημα νοοτροπίας και αλλαγή τρόπου σκέψης» τόνισε ο κ. Ανδρέας Θεοδωρίδης Αρχιτέκτονας μηχανικός, τεχνολόγος περιβάλλοντος και ερευνητής.

Νέα δεδομένα στον τουρισμό

«Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν  νέα δεδομένα στον τουρισμό» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο η χώρα μας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα «για την θωράκιση της ανθεκτικότητας του τουρισμού».

«Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την  κλιματική αλλαγή» τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την άνοδο της θερμοκρασίας που αναγκάζει τους ορεινούς προορισμούς να αναζητήσουν εναλλακτικά μοντέλα για να προσελκύσουν επισκέπτες.

Μικρές παρεμβάσεις – μεγάλες αλλαγές

Για πολύ σοβαρές προκλήσεις που προκύπτουν από την ιλιγγιώδη ανάπτυξη του τουρισμού έκανε λόγο η Δανάη Μακρή Head of Content Design Ambassador σημειώνοντας πως πολύ σοβαρές απαντήσεις μπορούν να δοθούν μέσα από την αρχιτεκτονική, την χωροταξία και την πολεδομία. «Υπάρχουν πολλές μικρές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο υποδομών καθημερινότητας που αλλάζουν την καθημερινότητα για τους κατοίκους και την εμπειρία για τους επισκέπτες» τόνισε.

One thought on “Σημανδηράκης: «Σχεδιάζουμε τα Χανιά πρώτα για τον κάτοικο και μετά για τον επισκέπτη» – Με Άντζελα Γκερέκου το συνέδριο «Τουρισμός και Αρχιτεκτονική» στο ΚΑΜ | Video + Photos

  1. Κι όμως όλοι καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά γίνονται για τους τουρίστες, αφού αυτές οι παρεμβάσεις δυσκολεύουν την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων του κέντρου της πόλης και τους αναγκάζουν στην ουσία να εγκαταλειψουν τα σπίτια τους, όπως έγινε και με την παλιά πόλη, όπου οι κατοικίες έγιναν τουριστικά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα. Αν ενδιαφερόσασταν για τους κατοίκους θα σχεδιάζατε μαζί τους και όχι ερήμην τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook