Σίγουρος πλέον ο Τσίπρας για παρακολουθήσεις Μητσοτάκη και σε άλλους βουλευτές

σίγουρος-πλέον-ο-τσίπρας-για-παρακολο-1367656

Η πολιτική απομόνωση της ΝΔ στη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις και την Εξεταστική αλλά και ο μεγάλος φόβος του Μεγάρου Μαξίμου για νέες αποκαλύψεις υποκλοπών σε βάρος και άλλων πολιτικών προσώπων επιβεβαιώθηκαν μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ως προς το πρώτο, η χθεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ ήρθε προς επιβεβαίωση της επιμονής της Κουμουνδούρου ότι στην Εξεταστική η απομόνωση της ΝΔ είναι δεδομένη – προς διάψευση των διαρροών Τασούλα – Μπούγα μετά την Διάσκεψη των Προέδρων – καθώς ο Περισσός αποσαφήνισε πως ψηφίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τάσσεται κατά της χρονικής διεύρυνσης που επιζητά ο κ. Μητσοτάκης, καθώς κάτι τέτοιο λογίζεται ως «προσπάθεια να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί». Και αυτό, αν και το ΚΚΕ επιμένει να εξεταστεί τουλάχιστον η περίοδος από το 2016 που έγιναν οι παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει δική του πρόταση.

Με τις ψήφους και του ΚΚΕ, πάντως, συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες 120 ψήφοι για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αφού θα έχει προηγηθεί η κοινοβουλευτική μάχη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα πάντως, όσο στελέχη της κυβέρνησης υποχρεώνονται σε απαντήσεις για τα δεκάδες ερωτήματα γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, τόσο επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πως οι πρακτικές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη δεν αποτελούν «ατυχείς μεμονωμένες περιπτώσεις».

Η χθεσινή «μη απάντηση» του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα εάν παρακολουθούνταν και άλλα πολιτικά πρόσωπα εκλαμβάνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έμμεση αλλά σαφής επιβεβαίωση υποκλοπών σε βάρος και άλλων βουλευτών και ευρωβουλευτών.

«Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι «δεν απέκλεισε να υπάρχει παρόμοιο ζήτημα, αλλά αν υπάρχει ούτε αυτό είναι σε γνώση του κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, προεξόφλησε ότι και άλλες παρακολουθήσεις να αποκαλυφθούν, θα τις φορτώσει όλες στον αποπεμφθέντα Π. Κοντολέοντα και στον ανιψιό του και μέχρι προχθές αντ´ αυτού, Γρ.. Δημητριάδη».

Η σιβυλλική αυτή δήλωση του πορτ παρόλ του Μεγάρου Μαξίμου εξηγεί κατά πολλούς την παντελή αφωνία της κυβέρνησης στο προ 10 ημερών ρεπορτάζ της Καθημερινής και του Δ.Σουλιώτη, σύμφωνα με το οποίο παρακολουθούνται ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικά πρόσωπα, ρεπορτάζ το οποίο ουδέποτε διαψεύσθηκε, όπως θα περίμενε κανείς.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί εμφανώς να «παγιδεύσει» τον Κυριάκο. Μητσοτάκη ενόψει ενδεχόμενων νέων αποκαλύψεων, απευθύνοντας ένα «απλό ερώτημα»: «Ας υποθέσουμε ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκληματικά επικίνδυνος και δεν γνώριζε. Αλήθεια δεν είχε την περιέργεια όταν απέπεμψε τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα να τους ρωτήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς; Πήρε κάποια απάντηση; Και αν ναι, ποια ήταν αυτή;». Το ερώτημα πάντως δεν απαντήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τη συγγραφή του παρόντος.

Πέραν τούτου, η αποστροφή Οικονόμου «κουμπώνει» και με την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, προκειμένου να απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όποιον έχει παρακολουθηθεί, κατόπιν σχετικού αιτήματός του, καθώς και με την διαρκή άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της σχετικής διάταξης και με αναδρομική μάλιστα ισχύ.

Η αντίσταση αυτή, εξηγείται από επιτελείς της Κουμουνδούρου μόνο από φόβο του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου για τυχόν προσφυγές «ύποπτων» βουλευτών και ευρωβουλευτών στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να ενημερωθούν εάν παρακολουθούνταν.

Δεν έχει περάσει εξάλλου σε κανέναν στην Κουμουνδούρου απαρατήρητο πως σε αντίθεση με την παρακολούθηση Κουκάκη με το Predator, που αποκαλύφθηκε από το Toronto Lab και εν συνεχεία από τον επικεφαλής της ΕΥΠ στην Θεσμών και Διαφάνειας, η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αποκαλύφθηκε από την ΑΔΑΕ, γεγονός που την έχει μετατρέψει αυτομάτως σε εν δυνάμει «αδύναμο κρίκο» που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές και νέες αποκαλύψεις.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook