Σήφης Βαλυράκης – Συγκλονιστικός Κάρολος Παπούλιας: «Του έχω θυμώσει για την τελευταία απόδραση από τη ζωή»

Μια δήλωση βαθύτατα ανθρώπινη, βαθύτατα συγκινητική που αποτυπώνει τη σχέση που συνέδεε τον αδικοχαμένο Σήφη Βαλυράκη με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Δυο πολιτικούς που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί ο Κάρολος Παπούλιας για να περιγράψει την αντιδικτατορική δράση του Σήφη Βαλυράκη. Είναι τα λόγια του για τον φίλο του που έφυγε. Που «έκανε την τελευταία του διαδρομή στην θάλασσα – που την λάτρευε. Τον φαντάζομαι να οδηγεί το φουσκωτό του, ψάχνοντας αυτό που κυνηγούσε: Ελευθερία».

Ο Κάρολος Παπούλιας μιλά για τον Σήφη Βαλυράκη που δεν εξαργύρωσε τις δυο κινηματογραφικές του αποδράσεις (μια από το ΕΑΤ – ΕΣΑ και μια από τις φυλακές Κέρκυρας), που δεν ήθελε να μιλάει γι’ αυτές και το έκανε μόνο αν τον πίεζε κάποιος.

Οι λέξεις στο κλείσιμο της δήλωσης, συγκλονίζουν: «Η κοινή μας πορεία στα μονοπάτια του σοσιαλισμού είχε την ομορφιά μιας μεγάλης φιλίας. Δεν θα άντεχα ποτέ να σκεφτώ ότι ο Σήφης θα φύγει από την ζωή πιο γρήγορα από μένα. Και του έχω θυμώσει γι’ αυτή την τελευταία απόδραση – από τη ζωή. Η οικογένεια του είναι δική μου. Στεκόμαστε δίπλα στη Μίνα και στα παιδιά του. Αντίο Σήφη μου. Καλή αντάμωση».

Όλη η δήλωση του Κάρολου Παπούλια
«Ο αντιδικτατορικός αγωνιστής που πήγε κολυμπώντας από τις φυλακές της Κέρκυρας στην Αλβανία έκανε την τελευταία του διαδρομή στην θάλασσα – που την λάτρευε. Τον φαντάζομαι να οδηγεί το φουσκωτό του, ψάχνοντας αυτό που κυνηγούσε : Ελευθερία.

Η πρώτη φορά που απέδρασε ήταν από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η δεύτερη από τις φυλακές της Κέρκυρας. Και οι δύο προσπάθειες κινηματογραφικές. Δεν τις εξαργύρωσε ποτέ στο χρηματιστήριο της επαγγελματικής πολιτικής. Ούτε καν μιλούσε γι αυτές αν δεν τον πίεζες. Περισσότερο μιλούσε για την λατρεμένη του Μίνα παρά για τον εαυτό του. Ιδεαλιστής, ανιδιοτελής, θαρραλέος, πεισματάρης, παθιασμένος με την κοινωνική δικαιοσύνη, υπέροχος. Η κοινή μας πορεία στα μονοπάτια του σοσιαλισμού είχε την ομορφιά μιας μεγάλης φιλίας.

Δεν θα άντεχα ποτέ να σκεφτώ ότι ο Σήφης θα φύγει από την ζωή πιο γρήγορα από μένα. Και του έχω θυμώσει γι αυτή την τελευταία απόδραση – από τη ζωή. Η οικογένεια του είναι δική μου. Στεκόμαστε δίπλα στη Μίνα και στα παιδιά του. Αντίο Σήφη μου. Καλή αντάμωση».

newsit.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ώχου, κουράσατε ήδη. Τόσοι και τόσοι αγωνιστές χάνονται σιγά μη συμπονέσουμε και επαγγελματίες πολιτικούς παντός καιρού και συμφέροντος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ