Σφακιά 1968: Μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό στο παρελθόν | Photos

σφακιά-1968-μοναδικό-φωτογραφικό-οδοιπο-979719

Μνήμες από το παρελθόν ξυπνά ο Ελβετός φωτογράφος Jean-Jacques Strahm (Στραματάκης), με τις μοναδικές του φωτογραφίες από την παρθενική του επίσκεψή του τον Αύγουστο του 1968 στα Σφακιά, που περιλαμβάνονται στο φωτογραφικό λεύκωμα-αφιέρωμα με τίτλο «Σφακιά» των Εκδόσεων «Μύστις».

Παραθέτουμε  ένα απόσπασμα από το βιβλίο, το οποίο «κυκλοφορεί» και στα Γαλλικά:

«Μόλις είχα αποβιβαστεί από ένα στρατιωτικό φορτηγό, μια νύχτα του Αυγούστου, το 1968, δεν μπορούσα να μαντέψω ότι τα πρώτα αυτά βήματα θα καθόριζαν το πεπρωμένο της ζωής μου για τα επόμενα δέκα χρόνια που θα ακολουθούσαν την άφιξή μου αυτή στα Σφακιά.

Δέκα χρόνια, κατά τα οποία έμαθα πολλά και ρίζωσα. Με την ευτυχία να ξαναπλάθεις τα πάντα, τη γλώσσα των χειρονομιών, τις λέξεις, την κουλτούρα μου, την ιστορία μου».Μέσα από τις μοναδικές στιγμές καθημερινότητας των Σφακιανών, αλλά και τα πρόσωπα που αιχμαλώτισε στο φωτογραφικό του φακό, «καθρεφτίζονται», άλλοτε με ασπρόμαυρες εικόνες και άλλοτε με έγχρωμες, η σπουδαία εθνογραφική, πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά των Σφακίων.
Η ανακάλυψη μιας άγριας επαρχίας, με ρίζες στο νότιο τμήμα της Κρήτης. Η δεκαετία του 70, μια αργή εξέλιξη του τουρισμού, εμφανής στις ακτές, στα σοκάκια, αλλά που δεν αλλάζει τις πατριαρχικές παραδόσεις, ακόμη και μετά το πέρασμα μισού αιώνα. 

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook