Σεραφείμ Ρίζος: Οι ελλείψεις στο προσωπικό δεν αντιμετωπίζονται με παρακάλια αλλά με αγώνες

σεραφείμ-ρίζος-οι-ελλείψεις-στο-προσω-866676

«Οι ελλείψεις στο προσωπικό δεν αντιμετωπίζονται με παρακάλια αλλά με αγώνες», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του και με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για τις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Σεραφείμ Ρίζος, Δημοτικός Σύμβουλος, εκλεγμένος με την παράταξης «Ανταρσία στα Χανιά».

Ο κ. Ρίζος επισημαίνει επίσης πως «η κατάσταση αυτή δεν είναι απλά ένα «ατύχημα» για να αντιμετωπιστεί με παρακάλια για ειδική μεταχείριση. Είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, των μνημονίων και της προσπάθειας συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Η ανακοίνωση:

Οι μαθητευόμενοι μάγοι της δημοτικής αρχής ήρθαν αντιμέτωποι με το τέρας που δημιούργησαν με τις πολιτικές που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και τρόμαξαν. Κεντρικό θέμα στην τοποθέτηση του κ. δημάρχου στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ήταν οι ελλείψεις προσωπικού στο δήμο Χανίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος υπάρχουν 130 οργανικά κενά. Από αυτά τα 85 είναι στο δήμο και τα 45 στα νομικά πρόσωπα του δήμου. Από το 2016 έως το 2020 αποχώρησαν 44 εργαζόμενοι (ΙΔΑΧ και μόνιμοι). Εκτιμάται ότι από το 2022 έως το 2025 θα αποχωρήσουν λόγω του ορίου ηλικίας 32 εργαζόμενοι (χωρίς να υπολογίζονται όσοι θα αιτηθούν συνταξιοδότησης ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας των 67 ετών). Επιπλέον μέσω των προγραμμάτων κινητικότητας ο δήμος έχασε 20 άτομα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί μόλις 5 θέσεις μονίμων υπαλλήλων στην πλειοψηφία τους μηχανικοί, οι οποίοι όμως δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τους φετινούς αποχωρήσαντες από την τεχνική υπηρεσία και την πολεοδομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός των κενών θέσεων είναι εξαιρετικά συντηρητικός με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Κατά την διαδικασία δημιουργίας των εσωτερικών κανονισμών όπως αυτού του ΔΟΚΟΙΠΠ είχε υπολογιστεί ότι μόνο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου τα πραγματικά κενά ήταν 180. Στον εσωτερικό κανονισμό όμως καταγράφηκαν πολύ λιγότερα για λόγους προσαρμογής των απαιτήσεων της δημοτικής αρχής σε έναν «ρεαλισμό» που υπαγορεύεται από τα πλαίσια των κυβερνητικών επιλογών. Τα ίδια ισχύουν και για το δημοτικό γηροκομείο. Οι εργαζόμενοι μπορεί να απαιτούν εδώ και χρόνια μόνιμους διορισμούς. Η δημοτική αρχή όμως προσπάθησε να αντιμετωπίσει ακόμη και έκτακτες καταστάσεις όπως η  αντιμετώπιση της πανδημίας με 8μηνα και οι συμβάσεις covid. Τα ίδια και με τις καθαρίστριες των σχολείων οι οποίες φέτος ήταν λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακόμη και τώρα όμως η απάντηση που δίνει η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να συμβάλλει στην λύση του προβλήματος. Ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την πολεοδομία κ. Χαζηράκης στην τοποθέτησή του σκιαγράφησε την πολιτική τους. Διεκδικούν να εξαιρεθεί ο δήμος Χανίων από το καθεστώς των προσλήψεων γιατί έχει να κάνει πολλά έργα και να ανταποκριθεί σε πολλές επενδύσεις. Αντιπαράθεσε μάλιστα τον δήμο Χανίων με τον δήμο Κοζάνης λέγοντας ότι η Κοζάνη δεν έχει και ….πολλές ανάγκες. Αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσε να σταθεί μια τέτοια τοποθέτηση μπροστά στους δημότες της Κοζάνης ή οποιουδήποτε άλλου δήμου που κατά τον κ. αντιδήμαρχο δεν έχει και «τόσες μεγάλες ανάγκες». Πρόκειται για απαράδεκτη, τουλάχιστον, θεώρηση. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε προνομιακή μεταχείριση στις περικοπές και τη λιτότητα. Μια τέτοια λογική είναι ταυτόχρονα και συνταγή αποτυχίας. Το πολύ, πολύ να εξασφαλίσει στο δήμο κάποιες υποκριτικές δηλώσεις κατανόησης και μερικές 8μηνες συμβάσεις και «συμβάσεις covid» επιπλέον.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι απλά ένα «ατύχημα» για να αντιμετωπιστεί με παρακάλια για ειδική μεταχείριση. Είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, των μνημονίων και της προσπάθειας συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Είναι αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης των υπηρεσιών του δήμου σε εργολάβους που οι δημοτικές μας αρχές έχουν υιοθετήσει.

Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες προσλήψεις είναι να ταχθεί ο δήμος στο πλευρό των συνδικάτων που διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις. Να ενώσει τη φωνή του με τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Γι’ αυτό καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 3 του Ιούνη στις 10:30 στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς.»

Zarpanews.gr

9 thoughts on “Σεραφείμ Ρίζος: Οι ελλείψεις στο προσωπικό δεν αντιμετωπίζονται με παρακάλια αλλά με αγώνες

  1. Φτάνει ποια με το ποίημα σου κύριε Ριζο μας κούρασε είσαστε μπαχαλακιδες της αριστεράς σύριζα μέρα25 ΚΚΕ θέλετε καταστροφές σε δημόσιους χώρους και δημόσια περιουσία… Στα πανεπιστήμια πρέπει να υπάρχει αστυνομία δεν μπορεί να πάνε να κάνετε τις καταστροφές εσείς οι αριστεροι

  2. Απάντηση στον Φτάνει ποια κύριε ριζε.

    Ούτε διάβασες το άρθρο και γράφεις ότι σου κατέβει. Για τα εργασιακά μιλάει και για τις ελλείψεις στον Δήμο.
    Αλλά για να σου απαντήσω στο ίδιο ύφος, εσείς οι δεξιοί, πρώτα γερμανοτσολιάδες, μετά δοσίλογοι και ξεπουλητές στους Άγγλους, τους Αμερικάνους και ξανά στους Γερμανούς, έχετε πολύ θράσος να μιλάτε για δημόσια περιουσία, αφού την δωρίζετε στους εγκληματίες φίλους σας και την ιδιωτικοποιείτε.

    1. Ποτε θα κανουμε ξανα καταληψη της Ροζας τωρα που θα φυγει/εφυγε η αστυνομια να κανουμε τους καλιτερους μπαφους στο κοσμο να καταθομαστε στο τειχος και να χουμε θεα το λιμανι.

  3. Καλύτερα να κυβερνάει η δεξιά με το Μητσοτάκης πολλά χρόνια πρωθυπουργός πάρα εσάς τους μπαχαλακιδες της αριστεράς σύριζα μέρα25 ΚΚΕ κλπ… Όλοι οι αριστεροι είναι επικίνδυνοι σε όλα τους θέλετε καταστροφές σε δημόσιους χώρους και δημόσια περιουσία.. Μόνο δεξια

  4. Σωστός ο Ρίζος!Με τα παρακάλια δεν κάνεις τίποτα!
    Όλοι οι άλλοι,να πάτε στου…Λασκαρίδη(του εφοπλιστή)μαζί με τον πρωθυπουργό σας,γιά μία καλή…εκκένωση,μπας και συνέλθετε!

    1. Θα ρωτησω τη Πετρονια να μου πει αν εισαι βερος Κολομπιτης. Ξενομπατης εισαγωγης μου φαινεσαι!

  5. Είσαστε σοβαρόι εσείς οι αριστεροι έχουμε 50 κρούσματα στα Χανιά σε λίγο θα έχουμε lockdown και θέλετε συγκέντρωση που είναι ο εισαγγελέας να κάνει ένταλμα ένταλμα σύλληψη στο διοργανωτή της εκδήλωσης κύριο Ριζο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook