Σεραφείμ Ρίζος: Αλήθεια τολμούν να κατηγορήσουν για την ασθένεια τις διαδηλώσεις;

σεραφείμ-ρίζος-αλήθεια-τολμούν-να-κατ-1189272
Πηγή φωτογραφίας: ΚΡαΧ radio

Το τελευταίο διάστημα στα Χανιά και με αφορμή τα καλέσματα στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 20 Μάρτη, επιχειρήθηκε να αναπαραχθεί από διάφορους το νέο κυβερνητικό αφήγημα για τα αίτια αδυναμίας της κυβέρνησης να ελέγξει τον covid 19. Για μια ακόμη φορά επιχειρείται η ενοχοποίηση της αριστεράς και της κοινωνικής διαμαρτυρίας ως κύρια αιτία της εξάπλωσης της νόσου. Τίποτα, όμως, απ’ όσα ισχυρίζονται οι ένοικοι των διαφόρων ορόφων της τοπικής δεξιάς πολυκατοικίας δεν μπορεί να σταθεί στην εξέταση των γεγονότων υπό το φως της λογικής.

Στα Χανιά, είναι αλήθεια, συμβαίνουν συχνά διαδηλώσεις και πολλές μάλιστα από αυτές έχουν ιδιαίτερα μαζικό χαρακτήρα. Όμως, αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο. Πολύ μαζικές διαδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις έγιναν και το περασμένο φθινόπωρο, όμως το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έπληξε τα Χανιά. Αντίθετα εκεί που εκδηλώθηκε η νόσος ήταν σε δομές, όπως το γηροκομείο, τις οποίες οι κυβερνητικές και δημοτικές πολιτικές στάθηκαν ανίκανες να περιφρουρήσουν.

Η σύνδεση των πρόσφατων διαδηλώσεων με την εκτίναξη των κρουσμάτων είναι και αυθαίρετη και επικίνδυνη. Αν στα Χανιά παρουσιάστηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 1000% , ανάλογη αύξηση είχαμε και στο ιικό φορτίο των λυμάτων και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως στον Αγ. Νικόλαο(695%). Η αιτία της αύξησης πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί αλλού. Στην ίδια διαπίστωση θα καταλήξουμε και αν δούμε την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Νομοί όπως οι: Λαρίσης, Βοιωτίας, Κορινθίας, Κοζάνης, Εύβοιας, Πέλλας και νησιά όπως η Χίος, η Πάρος και η Μύκονος έχουν μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων από τα Χανιά χωρίς όμως να έχουν συμβεί εκεί τόσες πολλές διαδηλώσεις.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων στα Χανιά θα διαπιστώσει πάλι στοιχεία που δεν συνάδουν με τους φιλοκυβερνητικούς ισχυρισμούς. Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εκδηλώνεται ανάμεσα σε ιερείς μεταξύ των οποίων και η κεφαλή της τοπικής εκκλησίας μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός. Με σεβασμό στο πρόσωπό του, στους ιερείς που δοκιμάζονται και στις οικογένειές τους, μαζί με ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση, νομίζω πως ο ισχυρισμός ότι η ασθένειά τους μπορεί και να οφείλεται στις διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα είναι πέρα για πέρα παράλογος και μόνο διάνοιες του επιπέδου Χρυσοχοΐδη και Πελώνη μπορούν να διανοηθούν.

Η ΕΛΜΕ Χανίων στοχοποιήθηκε ως υπεύθυνη για τη διάδοση του ιού στα παιδιά. Ξεχνούν άραγε όσοι την κατηγορούν ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν κλειστά εδώ και καιρό και ότι τα κρούσματα στα Χανιά εκδηλώνονται ανάμεσα στους μικρούς μαθητές των δημοτικών και στους δασκάλους τους; Όχι βέβαια. Δεν το ξεχνούν. Το δηλητήριο, όμως, που χύνουν οφείλεται στη στάση που κράτησαν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί της πόλης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Η ομόφωνη άρνησή τους στη εφαρμογή της αξιολόγησης για παράδειγμα είναι η αιτία της λύσσας που συγκεντρώνουν εναντίον τους από τη δεξιά και όχι γιατί έγιναν φορείς μετάδοσης της νόσου, κάτι άλλωστε που δεν προκύπτει από πουθενά.

Αν κάπου πρέπει κανείς να ψάξει τις αιτίες της κατάστασης που βιώνουμε είναι στην επισήμανση του καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη σε ό,τι αφορά στα μέτρα ότι «στοχεύουμε στον ελεύθερο χρόνο, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο, δηλαδή στο χώρο εργασίας.». Αυτή ακριβώς η διαπίστωση είναι κάτι το οποίο από την πρώτη στιγμή και τα δύο συνδικάτα της εκπαίδευσης και σύλλογοι γονέων στην πόλη, είχαν επισημάνει και διεκδικήσει, αλλά δεν εισακούστηκαν από κανέναν αρμόδιο φορέα. Δεν θα είχαμε φτάσει εδώ αν είχαν εισακουστεί.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στο τι έγινε στα ειδικά σχολεία αρκεί, για να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό. Τα σχολεία αυτά, αν και όλοι ομολογούν ότι είναι αδύνατο να τηρηθούν τα μέτρα λόγω της φύσης της δουλειάς, κρατήθηκαν ανοιχτά, σε όλο το διάστημα της καραντίνας χωρίς να ληφθεί το παραμικρό επιπλέον μέτρο προστασίας. Όπως και σε όλα τα σχολεία της πόλης το μόνο μέτρο προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν τα ανοιχτά παράθυρα. Τι θα κόστιζε άραγε να έχουν εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα, αμέσως μετά τους υγειονομικούς το εκπαιδευτικό και το ειδικό προσωπικό των έξι αυτών σχολείων που σήμερα δοκιμάζεται με σκληρό τρόπο; Το ίδιο και με τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν άλλαξε τίποτε σε αυτά και δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία. Ισχύει ή όχι ότι ακόμη και όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, τα παιδιά από διαφορετικά ειδικά σχολεία εξακολουθούσαν να μεταφέρονται σε κοινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ, για να μην γίνουν περισσότερα δρομολόγια;

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής κυβερνητικής ανικανότητας είναι το γεγονός ότι ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής στις 8/3 έκανε μια δραματική και απελπισμένη έκκληση στο υπουργείο να κλείσουν τα σχολεία του νομού, γιατί διαφαινόταν ότι μετατρέπονταν σε άξονα υπερμετάδοσης της ασθένειας στην πόλη και πέρασαν πέντε εργάσιμες ημέρες κατά τις οποίες το αίτημά του, πήγαινε από τον «Άννα στον Καϊάφα», δηλαδή από τον Χαρδαλιά στην Κεραμέως, στον Κικίλια και από αυτόν στην επιτροπή λοιμοξιολόγων, για να φτάσουμε τα σχολεία να κλείσουν μια εβδομάδα αργότερα. Φυσικά και όσοι φωνάζουν και προσπαθούν να χτίσουν καριέρες πάνω στην αθλιότητα της συκοφαντίας, γνωρίζουν ότι λίγες μέρες πριν είχε αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να κλείνουν τα σχολεία και γνωρίζουν ότι αυτή την απόφαση δεν την πήρε η ΚΕΕΡΦΑ ή το συντονιστικό κάποιας κατάληψης!!!

Η επιλογή της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει την πανδημία, για να περιστείλει τα δημοκρατικά δικαιώματα ηττήθηκε, γιατί βρήκε απέναντί της χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους που δεν υπέκυψαν στο ψευδεπίγραφο δίλλημα «ασφάλεια ή δημοκρατικά δικαιώματα». Ωστόσο μπροστά μας έχουμε την επιμονή της κυβέρνησης να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με τους ρυθμούς που επιβάλλουν τα μεγάλα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας κλπ. Έχουμε φτάσει στο απαράδεκτο σημείο να σχεδιάζουν τη μετακίνηση των γιατρών των περιφερειακών ιατρείων, για να ενισχυθεί το νοσοκομείο Χανίων, αφήνοντας τους κατοίκους όλων των περιαστικών περιοχών χωρίς γιατρούς.

Όταν ακόμη και αυτή την ώρα στις ΜΕΘ του νοσοκομείου υπάρχουν 8 κενά νοσηλευτών και αρνούνται να διορίσουν προσωπικό, για να τα καλύψουν, τότε η ανάγκη να παλέψουμε με την ίδια επιμονή για να ηττηθούν οι επιλογές της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα είναι μονόδρομος. Θα το κάνουμε όσο βιτριόλι και να προσπαθούν να ρίξουν εναντίον μας!!

Γράφει ο Σεραφείμ Ρίζος, Δημοτικός Σύμβουλος με την «Ανταρσία στα Χανιά»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook