Σενάρια για πρόωρες κάλπες την άνοιξη φέρνουν οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

σενάρια-για-πρόωρες-κάλπες-την-άνοιξη-961442

Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και η καθαρή εντολή ανανέωσης στον Νίκο Ανδρουλάκη, επαναφέρουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

Το ενδεχόμενο το Κίνημα Αλλαγής να επανέλθει δυναμικά αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία της κυβέρνησης, που βλέπει να μένει χωρίς προνομιακούς συμμάχους στο χώρο του κέντρου, αλλά και να σταματά ο διεμβολισμός της στο χώρο αυτό.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός, λόγω και των εξελίξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς, θα αναγκαστεί να εξετάσει εκ νέου το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης εφόσον δει ότι η δυναμική που εμφανίζει ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής, συνεχίζεται -και δεν ανακόπτεται- μετά από ένα εύλογο διάστημα, όπως είναι πχ η περίοδος του Πάσχα.

Μιας κάλπης που θα μπορούσε να στηθεί τον Μάιο, ώστε αρχές του καλοκαιριού να διεξαχθούν και οι τυχόν πρόωρες εκλογές. Με μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέπονταν και στον ΣΥΡΙΖΑ –που πρέπει να λάβει και τα δικά του μηνύματα ενόψει και του Συνεδρίου του- να αναπροσαρμόσει την τακτική του και να επανέλθει σε δυναμική διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, βλέπει να μην μπορεί να διαχειριστεί τόσο την πανδημία όσο και την ακρίβεια, παρά την πρωτοφανή στήριξη που δέχεται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, που επιμένουν να καλύπτουν τα προβλήματα. Η δυσαρέσκεια των πολιτών καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έστω και αν από αυτή δεν κερδίζει -ακόμα τουλάχιστον- η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δε κατάσταση που δημιουργείται με την επιμονή της πανδημίας, την αποτυχία εμβολιασμού του πληθυσμού και τους κινδύνους από τη μετάλλαξη «Όμικρον», δημιουργεί νέα κοινωνικά προβλήματα, ενώ θολώνει και τα αισιόδοξα σενάρια για την προοπτική της οικονομίας.

Παράλληλα, η τοποθέτηση Λίντνερ στη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας προϊδεάζει για πιέσεις ως προς την αντιμετώπιση του χρέους και τη επιστροφή του Συμφώνου Σταθερότητας, έστω και σε ηπιότερη μορφή από ότι υπήρχε τον καιρό πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2023 μόνο εύκολη δεν θα είναι, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται σε προεκλογικό χρόνο να αποκαλύπτει πως εγκαταλείπει την κεϋνσιανή πολιτική που αποδέχτηκε λόγω της πανδημίας και πως επιστρέφει σε περικοπές με αισθητές συνέπειες για τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά και τη μεσαία τάξη.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών προβλημάτων το επόμενο διάστημα και θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τη δημόσια θέση του περί ολοκλήρωσης της τετραετίας από την κυβέρνησή του. Ίδωμεν…

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook