ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: «Σπίτια ακατάλληλα έγιναν ως δια μαγείας κατοικήσιμα»

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που συντάραξε την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και άφησε πίσω του ένα νεκρό, εκατοντάδες άστεγους και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, τα προβλήματα παραμένουν. Και όχι απλά παραμένουν, με κυρίαρχο τη στέγαση των σεισμοπλήκτων, αλλά προκύπτουν και νέα. Η δε μετασεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται έχει σαν αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία των πληγέντων αλλά και ο προβληματισμός για το αύριο, με φόντο τα σπίτια και κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Με επιστολή του στο Cretalive o αναγνώστης και σεισμόπληκτος Ν.Χ. δηλώνει «απογοητευμένος, αγανακτισμένος, στεναχωρημένος» αλλά περισσότερο απ΄ όλα «θυμωμένος» καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εγώ και πολλοί συντοπίτες μου μετά και τον επανέλεγχο των σπιτιών μας από τους αρμόδιους μηχανικούς που τα αρχικά τους πορίσματα έκαναν λόγο για αυστηρά μη κατοικήσιμα σπίτια ξαφνικά και δια μαγείας μετά τους πολλούς και δυνατούς μετασεισμούς κρίθηκαν και πάλι κατοικήσιμα! Ένα είναι το συμπέρασμα που βγαίνει φίλοι μου από όλο αυτό, ότι οι μετασεισμοί βοηθούν στο να επανέλθουν οι κατοικίες στην αρχική τους κατάσταση, να λοιπόν που μάθαμε κάτι καινούργιο, κάτι πρωτότυπο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα».

Αναλυτικά η επιστολή:

Φίλοι μου, έχουν περάσει αρκετές ημέρες από εκείνη την ριμάδα της 27η Σεπτεμβρίου, όχι όμως ημέρες ηρεμίας και ανασυγκρότησης αφού συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα με αμείωτη ένταση και διάρκεια, γεγονός που δυσκολεύει αφάνταστα την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών, συνάμα επιβαρύνοντας την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας που έχασαν τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους, τις περιουσίες τους μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα καταβάλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να συνεχίσουν την ζωή τους σε πιο ανθρώπινες συνθήκες από αυτές που επικρατούν σήμερα στην περιοχή, κάτι όμως που είναι αφάνταστα δύσκολο και επίπονο.

Μετά τα πρώτα εικοσιτετράωρα του σεισμού ήρθαν και οι πρώτες εξαγγελίες, οι πρώτες υποσχέσεις, οι πρώτες ακτίνες φωτός άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα…αμ δε.
Τα μέτρα για την οικονομική και όχι μόνο στήριξη των σεισμοπαθών ξεκίνησαν, άρχισαν να στήνονται σκηνές, έφτασαν οι πρώτοι οικίσκοι έστω και καθυστερημένα και το σημαντικότερο όλων, ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι των μηχανικών της πολιτείας για την καταλληλότητα ή μη των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και η καταβολή της πρώτης δόσης χρημάτων για αποζημίωση, μέχρι εδώ όλα καλά, οι ελπίδες των σεισμοπαθών αναπτερώθηκαν, αλλά μάλλον μάταια όπως όλα δείχνουν.

Έφτασε λοιπόν η ώρα του πολυπόθητου επανελέγχου που θα ήταν και ο καθοριστικός για το τι μέλλει γίγνεσθαι με τις αποζημιώσεις και την όλη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσει όλος αυτός ο κόσμος να ξανά στήσει το σπιτικό του, την επιχείρηση του φυσικά με την βοήθεια της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων αφού έτσι μας είχαν υποσχεθεί και να στεγάσει ξανά τα όνειρα και τις ελπίδες του που είχαν χαθεί μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Να τονίσω εδώ ότι στον πρώτο έλεγχο στο σύνολο τους τα σπίτια και τα καταστήματα κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση με ότι αυτό σημαίνει.
Παράληψη μου, πριν από όλα έπρεπε να αναφερθώ στην επίσκεψη, μάλλον παρέλαση αρμόζει καλυτέρα των πολιτικών μας στην περιοχή όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, μοιράζοντας υποσχέσεις, παχιά λόγια και έργα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ.

Η εισροή των πρώτων χρημάτων, όχι για όλους φυσικά, στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ήταν το μέγα γεγονός…, τι χαρά…, τι έκπληξη… τελικά η Ελλαδίτσα μας είναι πολύ μπροστά… έκανε την ανατροπή στα δεδομένα, αμ δε όμως, τα πράγματα τις περισσότερες φορές δεν είναι όπως φαίνονται.

Έγιναν βαρυσήμαντες εξαγγελίες που το πιθανότερο είναι ποτέ να μην γίνουν πράξεις, δόθηκαν χρήματα που αρχικά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κυρίως χρήματα που το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να επιστρέψεις μετά και τα πορίσματα του επανελέγχου, ευτυχώς όμως ‘όπως ακούγετε η επιστροφή θα είναι μάλλον άτοκη, κάτι είναι και αυτό.
Τώρα θα μου πείτε μα καλά γιατί τα λες όλα αυτά, τα λέω γιατί είμαι απογοητευμένος, αγανακτισμένος, στεναχωρημένος όπως θέλετε πείτε τω με την όλη κατάσταση που επικρατεί εκεί, αλλά πολύ περισσότερο νιώθω θυμωμένος με αυτό που συμβαίνει.

Αυτό που διαπίστωσα και βίωσα όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι συνάνθρωποι μου που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα είναι ότι πολύ εύκολα σε αυτή τη χώρα το μη κατοικήσιμο μετατρέπεται σε κατοικήσιμο, το επικίνδυνο σε ακίνδυνο, το παράλογο σε λογικό και γενικότερα το μαύρο σε άσπρο.

Θεωρώ πως όλοι αυτοί οι κύριοι… που κατά ένα τρόπο ορίζουν καταστάσεις, δεν θα πρέπει με ελαφριά την καρδία να καταδικάζουν το μέλλον και τις ζωές των ανθρώπων αυτών και να παίρνουν αποφάσεις που θα αποτελούν ταφόπλακα στα όνειρα τους, ένα πρέπει να θυμούνται και να σέβονται, οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι ρομπότ να εκτελούν διαταγές και εντολές, είναι συνάνθρωποι μας που χρειάζονται την βοήθεια μας και κυρίως την βοήθεια της πολιτείας με πράξεις και όχι με λόγια κυρίως σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.
Ως μια απλή επιβεβαίωση για το μπάχαλο που επικρατεί εκεί θα αναφέρω το εξής, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί με αμείωτη ένταση και συχνότητα οι αρμόδιοι έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον επανέλεγχο των κτιρίων, αυτά μόνο στο Ελλαδιστάν γίνονται, απλά είμαστε τραγικοί, γελάνε και οι πέτρες για να μην πω τίποτα άλλο με την όλη κατάσταση.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω το εξής, από ότι γνωρίζω ο <<βιασμός>> θεωρείτε ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που διαπράττει ο άνθρωπος και η πολιτεία οφείλει και πρέπει να τα τιμωρεί αυστηρά, τώρα γιατί η πολιτεία όταν διαπράττει ένα ανάλογο αδίκημα σε βάρος των πολιτών της δεν λογοδοτεί και δεν τιμωρείτε από κανέναν δεν ξέρω, μάλλον έχει το ακαταλόγιστο, κράτος είναι ότι θέλει κάνει, έτσι απλά.
Συνοψίζοντας λοιπόν θα τονίσω ότι εγώ και πολλοί συντοπίτες μου μετά και τον επανέλεγχο των σπιτιών μας από τους αρμόδιους μηχανικούς που τα αρχικά τους πορίσματα έκαναν λόγο για αυστηρά μη κατοικήσιμα σπίτια ξαφνικά και δια μαγείας μετά τους πολλούς και δυνατούς μετασεισμούς κρίθηκαν και πάλι κατοικήσιμα ένα είναι το συμπέρασμα που βγαίνει φίλοι μου από όλο αυτό, ότι οι μετασεισμοί βοηθούν στο να επανέλθουν οι κατοικίες στην αρχική τους κατάσταση, να λοιπόν που μάθαμε κάτι καινούργιο, κάτι πρωτότυπο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα …

Πολλοί λοιπόν από εμάς νιώσαμε το συναίσθημα του «βιασμού» μέσα στο ίδιο μας το σπίτι όπου με πολλές θυσίες, κόπο και στερήσεις καταφέραμε να φτιάξουμε και ειλικρινά εύχομαι σε όλους εσάς που θα διαβάσετε αυτό το κείμενο να μην σας συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρεθείτε, δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς και όχι μόνο να μην έχεις καμία βοήθεια από την πολιτεία αλλά αντίθετα να κυριαρχεί η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο, ένα έχω να πω, κύριοι μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας

Έργα, πράξεις και ειλικρίνεια χρειαζόμαστε όχι υποσχέσεις και ψέματα, φτάνει πια.Και αυτό που θα ευχηθώ ειλικρινά είναι να σταματήσει πια όλο αυτό το πανηγύρι των μετασεισμών γιατί εκτός την απώλεια σπιτιών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων θα χαθεί και η ψυχική μας υγεία που εξίσου είναι σημαντική αν όχι σημαντικότερη από αυτή των υλικών ζημιών.
Τελειώνοντας θα πω ότι δεν ήμαστε και εμείς άμοιροι ευθυνών που με τον έναν ή άλλο τρόπο βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας, ο νοώ νοείτο …

cretalive.gr

Recent Posts

Χανιά | Τη λαϊκή αγορά επισκέφθηκαν σήμερα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Χανίων μαζί με την υποψήφια Ευρωοβουλευτή Μαρία Δαφέρμου

Την λαϊκή αγορά του Σαββάτου επισκέφτηκαν σήμερα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Χανίων μαζί με…

15 λεπτά ago

Νικόλας Φαραντούρης: Απάντηση στη ΝΔ για την αξιολόγηση της Standard & Poors: «Όύτε τρώγεται, ούτε έχει επηρεάσει θετικά την ζωή των πολιτών»

Από χθες διάφοροι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες της ΝΔ ελλείψει άλλων επιδόσεων στην οικονομία και…

24 λεπτά ago

ΝΟΧ: Ξεκίνημα με τρία όρια ευρωπαϊκού στα “2α Βενιζέλεια υγρού στίβου”

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν οι αγώνες τεχνικής κολύμβησης στα “2α Βενιζέλεια υγρού στίβου”, καθώς…

36 λεπτά ago

ΗΠΑ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Ένας άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε, την Παρασκευή (19/04), έξω από το δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη…

47 λεπτά ago

Χανιά | «Έχουμε φάει τη σκόνη του αιώνα, δεν αντέχουμε άλλο» – Παράπονα από καταστηματάρχες του κέντρου για καθυστερήσεις στα έργα | Video+Photos

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί λόγω της σκόνης που προέρχεται από…

52 λεπτά ago

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Open

Τηλεφώνημα για βόμβα δέχθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός Open το πρωί του Σαββάτου (20.4.240 με τους…

54 λεπτά ago