Σεισμός στην Τουρκία: Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν – “Θα βοηθήσουμε σε ό,τι ζητηθεί”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

“Θα βοηθήσουμε την Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί”

Της επικοινωνίας των δύο ηγετών είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση -μεταξύ άλλων- των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Εκεί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί.

“Κατ’ αρχάς, να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία […] Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια”.

Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία.

“Σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον τούρκο ομόλογό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων” ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

“Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει άμεσα συνδρομή στις έρευνες διάσωσης και στην αντιμετώπιση των ζημιών” πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν δεν κάνω λάθος, ο σεισμός χτύπησε το ίδιο και την Συρία.
    Γιατί λοιπόν δεν στέλνουμε βοήθεια και εκεί?
    Γιατί κανένα κανάλι δεν το αναφέρει?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ