Σεισμός στην Κρήτη: «Ολη μου τη ζωή ζω εδώ, δεν έμεινε τίποτα όρθιο, τώρα μου λένε να φύγω…»

σεισμός-στην-κρήτη-ολη-μου-τη-ζωή-ζω-ε-1289765

«Κλαίνε οι ηλικιωμένοι…» λέει στο protothema.gr o Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκης, o oποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμόπληκτων του χωριού Αρκαλοχώρι.

Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατάφεραν να σωθούν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στην Κρήτη, απαρηγόρητοι μιλούν στο protothema.gr για το πόσο δύσκολο είναι για αυτούς να κοιτάζουν τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους μη μπορώντας να περάσουν τις ώρες και τις νύχτες τους, στις πρόχειρες σκηνές που έχουν στηθεί γι’ αυτούς.

«Κλαίνε οι ηλικιωμένοι… Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις έναν ηλικιωμένο σε μια σκηνή για να περάσει το βράδυ του χωρίς κρεβάτι, χωρίς τα απαραίτητα πράγματα και να έχει μια ήσυχη νύχτα. Βλέπουν τα σπίτια τους γκρεμισμένα από το σεισμό και κλαίνε… Αρνούνται να μείνουν στις σκήνες ορισμένοι και προτιμούν να κάθονται μέσα στα αμάξια τους μέχρι να βρεθεί λύση. Έχει καταστραφεί ένα ολόκληρο χωριό. Είναι πολύ στενάχωρο όλο αυτό αλλά χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία» λέει ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκης.

«Δεν έχουμε ούτε κουτάλια, ούτε ποτήρια να πιούμε νερό. Πέρασα το βράδυ μου καθισμένος σε μια καρέκλα μέσα στη σκηνή μαζί με τη γυναίκα μου χωρίς να ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Δεν έχουμε σπίτι να μείνουμε αυτή τη στιγμή. Γλίτωσα από το σεισμό αλλά δεν έχω που να μείνω τώρα» λέει ένας ηλικιωμένος στο protothema.gr, o οποίος πέρασε τη νύχτα του σε σκηνή.

«Μου λένε τα παιδιά μου ότι θα έρθουν να με πάρουν από δω αλλά δεν θέλω να φύγω. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι όλη μου η ζωή σε αυτό το χωριό. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Ήταν από πέτρα φτιαγμένο το σπίτι, εγώ το είχα φτιάξει μόνος μου με πολύ κόπο, άντεξε στις κακουχίες με τα χρόνια και τώρα το βλέπω γκρεμισμένο από το σεισμό» λέει ένας άλλος ηλικιωμένος στο protothema.gr

Στο βίντεο και στις φωτογραφίες του protothema.gr φαίνεται η μεγάλη καταστροφή που έχουν υποστεί τα καταστήματα και τα supermarket στο χωριό Αρκαλοχώρι με τον κόσμο να μετρά τις ζημιές του.

Μεγάλη η καταστροφή στο Χουμέρι

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το Χουμέρι, ένα ακόμα χωριό που επλήγη από τον φονικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι αλλά και από τον ισχυρό μετασεισμό των 5,3 βαθμών το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με τους κατοίκους το 90% των σπιτιών έχει καταστραφεί και μόνο 2-3 σπίτια είναι κατοικήσιμα.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook