Σεισμός στην Κρήτη: Άστεγες έμειναν 140 οικογένειες

σεισμός-στην-κρήτη-άστεγες-έμειναν-140-ο-1291406

Αγώνας δρόμου γίνεται για να προλάβουν οι αρμόδιοι, πριν έρθει ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, να έχουν εξασφαλίσει και στην τελευταία οικογένεια σεισμόπληκτου συνανθρώπου μας ασφαλή στέγη, μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές. Σταδιακά, μάλιστα, φαίνεται πως δρομολογούνται λύσεις, όπως φαίνεται από τους αριθμούς των σκηνών στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Στο μεταξύ, ένα τεράστιο κύμα αγάπης και συμπαράστασης αναπτύσσεται καθημερινά από απλούς πολίτες αλλά και μαζικούς φορείς, που συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να κάνουν όσο γίνεται πιο υποφερτή τη νέα, τραγική πραγματικότητα εκατοντάδων οικογενειών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακή Ενότητας Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης δήλωσε στη «ΝK» χθες ότι «για τους δύο σεισμόπληκτους δήμους, Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων δηλαδή, είναι 140 οι οικογένειες που αναζητούν στέγη. Πρόκειται για 100 στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και 40 στο δήμο Μινώα Πεδιάδος. Αυτά τα στοιχεία πήρα μόλις τώρα από τους Δήμους», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Λεονταράκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας χθες το απόγευμα.

Μάλιστα, την πρώτη βραδιά είχαν μείνει στις σκηνές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου 280 άνθρωποι. Τη δεύτερη μέρα 270. Και την Τετάρτη το βράδυ κοιμήθηκαν στις σκηνές 200 άνθρωποι, άρα η συνεχής μείωση του αριθμού δημιουργεί μία νότα αισιοδοξίας ως προς την ασφαλή τους μετακίνηση σε στεγασμένους και φυσικά πιο ανθρώπινους χώρους.

«Πάντως, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ο κόσμος δύσκολα πείθεται να πάει σε ένα επιπλωμένο σπίτι και να βρίσκεται μακριά από το σπίτι που έχει υποστεί ζημιά, και αυτό είναι ένα πρόβλημα», σύμφωνα με τον Γιάννη Λεονταράκη.

Στο μεταξύ, ο μεγάλος στόχος της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, είναι «ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να μην υπάρχει αυτή η δομή και να έχει ο κόσμος όλος μεταφερθεί. Έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση σπίτια λυόμενα. Είπαν ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα καταφτάσουν τα πρώτα, αλλά αυτό το λέμε με κάθε επιφύλαξη»… Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων αυτών, ο Γιάννης Λεονταράκης είπε στην εφημερίδα μας: «Την πρώτη βραδιά η κατάσταση ήταν δύσκολη για όλους. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Όποια προετοιμασία και να έχεις κάνει, στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς. Ράντζα το πρώτο βράδυ δεν είχαμε. Και τα στρώματα ήταν ακατάλληλα. Κατάφερα και βρήκα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 300 ράντζα, τα οποία και μοιράστηκαν στον κόσμο. Αν προλαβαίναμε τα δρομολόγια των πλοίων, θα τα είχαμε το πρώτο βράδυ. Ήρθαν Τετάρτη πρωί».

Πληθαίνουν τα ακατάλληλα

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 2.185 κτήρια:

• Από αυτές, 1.844 αφορούσαν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.331 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

• Επίσης, είχαν ελεγχθεί 79 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι χαρακτηρίστηκαν οι 51.

• Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 72 από τις 127 αυτοψίες, ενώ σε 135 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 125 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

• Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα Πεδιάδας, Αρχάνων-Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου και Γορτύνας, συνεχίζονται.

Έρχεται ο γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης

Στις σεισμόπληκτες περιοχές μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Όπως έγινε γνωστό, θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, το Συντονιστικό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, ώστε να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για την πορεία των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί.

6 R ο σεισμός

Μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της “KΡΗΤΗ ΤV” και την Κατερίνα Σαλαπάτα, ο σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, επιβεβαίωσε ότι η ένταση του σεισμού ως προς την τελική λύση είναι 6 R και όχι 5,8, όπως κάποιοι επιμένουν να λένε.«Η τελική αναθεώρηση είναι 6 R», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Παπαϊωάννου, επιβεβαιώνοντας και τη “ΝΚ.”, που από την πρώτη μέρα αναφέρει αυτό το νούμερο ως ένταση του σεισμού που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή γύρω από το Αρκαλοχώρι.

Συγκινητική συγκέντρωση βοήθειας

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους από τον Δήμο Μαλεβιζίου.

«Έναν μικρό κρίκο στην τεράστια αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει στηθεί για τη στήριξη των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων πρόσθεσε ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας και Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου, προσφέροντας 150 μερίδες φαγητού».

Το φαγητό παραδόθηκε χθες το μεσημέρι. «Οι εργαζόμενοι του ΔΟΚΑΠΠΑΜ ετοίμασαν το φαγητό, το οποίο συσκευάστηκε σε μερίδες και παραδόθηκε στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι.

Παράλληλα συνεχίζεται από τον Δήμο Μαλεβιζίου η συγκέντρωση συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες, συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους των δύο δήμων». Όσοι πολίτες, σύλλογοι, σωματεία και επιχειρήσεις επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να προσέρχονται από τις 8 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ στον κάτω χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου στο Γάζι και για σήμερα Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook