Σεισμός στην Κρήτη: 500 άνθρωποι μένουν σε σκηνές στο Αρκαλοχώρι– Σοβαρά προβλήματα

σεισμός-στην-κρήτη-500-άνθρωποι-μένουν-σ-1289848

Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που είδαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα σπίτια τους να γίνονται μία άμορφη μάζα από μπάζα εξαιτίας του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ και του δυνατού μετασεισμού των 5,3 Ρίχτερ τα τελευταία δύο 24ωρα.

«Αυτή τη στιγμή εμείς φιλοξενούμε 550 ανθρώπους σε σκηνές και ξενοδοχεία», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης ενώ τονίζει πως υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα πολιτών που έφυγαν από το δήμο και μένουν σε συγγενικά σπίτια στο Ηράκλειο χωρίς όμως να «γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό».

«Δεν γίνεται οι άνθρωποι να μένουν σε σκηνές»

Πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να βρει στέγη στους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τον σεισμό καθώς η διαμονή σε σκηνές είναι «επιεικώς απαράδεκτη».

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο να μένουν οι άνθρωποι για αρκετό χρονικό διάστημα σε σκηνές. Είναι μία λύση σίγουρα αλλά λίγων ημερών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν στις σκηνές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κρύο και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης μην ξεχνάμε ότι στις σκηνές αυτή τη στιγμή μένουν ηλικιωμένοι. Με ειδοποίησαν από τον Ερυθρό Σταυρό ότι γίνεται μία προσπάθεια να μας στείλουν στρώματα», τόνισε ο κ. Φραγκάκης ο οποίος παράλληλα εξήγησε και τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής.

«Εμείς ζητάμε να μας φέρουν 100 οικίσκους και ίσως οι πρώτοι 30 να φτάσουν αύριο. Οι οικίσκοι αυτοί θα στηθούν αρχικά στους οικισμούς του δήμου όπου υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες», ανέφερε σχετικά ο κ. Φραγκάκης ο οποίος επεσήμανε πως οι περισσότεροι κάτοικοι δεν θέλουν να φύγουν από την περιοχή ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μία καταγραφή των αστέγων στα χωριά του δήμου.

«Έχουμε ξεκινήσει και πηγαίνουμε στους οικισμούς για να δούμε πόσοι άστεγοι υπάρχουν στον κάθε μικρό οικισμό γιατί ακόμα δεν έχει γίνει η πλήρης καταγραφή. Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται για να στηθούν και εκεί οικίσκοι, να είναι κοντά οι άνθρωποι στο σπίτι τους. Πρέπει να ξέρετε ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους και τον τόπο τους. Με απόφαση του πρωθυπουργού έχουν δοθεί 200 σπίτια στο Ηράκλειο από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ωστόσο κανένας δεν θέλει να πάει εκεί. Δεν είναι εύκολο να πείσουμε τον κόσμο να πάει. Εμείς θα προσπαθήσουμε με τους οικίσκους να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε πρώτα τους ανθρώπους που είναι σε οικισμούς και μετά στα αστικά κέντρα όπως Καστέλι και το Αρκαλοχώρι να έχουμε έναν μεγάλο χώρο απέναντι από τον Εκθεσιακό να στήσουμε εκεί τους οικίσκους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Αυτοψία στα σπίτια κάνουν και σήμερα κλιμάκια μηχανικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται και σήμερα η αυτοψία ειδικού κλιμακίου μηχανικών στα σπίτια του δήμου Μινώα Πεδιάδος.

«Τα περισσότερα έχουν βγει ακατάλληλα για χρήση ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στην περιοχή», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος, Μανώλης Φραγκάκης ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής από τα 400 σπίτια που έχουν ελεγχθεί μόνο το 15% είναι κατάλληλες προς χρήση».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook