Σεισμός – Ηράκλειο: Πήραν λεφτά για… ανύπαρκτες ζημιές

σεισμός-ηράκλειο-πήραν-λεφτά-για-α-1298117

Πολύ μεγαλύτερος, όπως προκύπτει, είναι ο αριθμός όσων έκαναν αίτηση για να λάβουν οικονομική στήριξη από το κράτος μέσω του προγράμματος Αρωγή στις σεισμόπληκτες περιοχές της Π. Ε Ηρακλείου, σε σχέση με τις αυτοψίες που έχουν ήδη γίνει από τα κλιμάκια των μηχανικών, όλο αυτό το διάστημα!

Ουσιαστικά, δηλαδή, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε … πανωγραψίματα από επιτήδειους που βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν χρήματα που δεν δικαιούνται σε βάρος των ανθρώπων που είδαν το βιος τους να χάνεται μέσα δευτερόλεπτα από τον καταστροφικό σεισμό!

Περίπου 6.500 είναι τα κτήρια που βάσει των ελέγχων πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικής στήριξης ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, τα ΑΦΜ που δηλώθηκαν ανέρχονται σε 8.708!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόλις 350-400 επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να τύχουν της αποζημίωσης αυτής ενώ έχουν κατατεθεί …4000!

Μάλιστα, στα αξιοσημείωτα είναι και η περίπτωση γνωστού αυτοδιοικητικού ο οποίος κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης για το σπίτι που διατηρεί και στο οποίο δεν κατοικεί και μάλιστα είναι το … μοναδικό σε ένα ολόκληρο χωριό που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχει σοβαρές ζημιές!

Στην ανακοίνωσή του Υπουργείου, αφού αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr των αιτήσεων των πληγέντων, επισημαίνεται ότι η απήχηση του μέτρου επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των αιτήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και ο αριθμός των 8.708 Α.Φ.Μ υπερβαίνει τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία των αυτοψιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα όσον αφορά τις αιτήσεις για αποζημίωση για οικοσκευή και για πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις!

Μάλιστα, δίνει και τη δυνατότητα της … διόρθωσης για όσους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις αλλά υπέβαλαν αίτηση και πήραν προκαταβολή, αναφέροντας ότι το σύστημα θα ανοίξει και πάλι για όσους, μεταξύ άλλων “επιθυμούν να επικαιροποιήσουν ή αναθεωρήσουν (ακόμα και να ανακαλέσουν) την αίτησή τους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών”

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, το Υπουργείο τονίζει ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του υπερβάλλοντος ποσού στο Δημόσιο.

Αντιστοίχως, σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως, το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες…

ekriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook