Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη: Έγινε αισθητός και στα Χανιά – Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας

ισχυρός-σεισμός-55-ρίχτερ-ταρακούνησε-τ-1558039

Σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσσο, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κάσου και συγκεκριμένα στα 63 χλμ. ΒΔ της Κάσου, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 46,9 χλμ.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για σεισμό 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και όχι για 5,5 που ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως είπε, ο σεισμός αυτός εντάσσεται στην οπισθοχώρα του ελληνικού τόξου και κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το μεγάλο βάθος της τάξης των 80 χλμ. Παρ’ όλα αυτά έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα στην επιφάνεια.

Εξήγησε ότι αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία και δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει σημαντική συνέχεια και ότι έχουν σημειωθεί μόνο δύο μικροί μετασεισμοί.

Όσον αφορά στην έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, η οποία έγινε αρχικά από το Ευρωμεσογεϊακό Ινστιτούτο (παρακάτω η ανάρτηση), ο κ. Λέκκς εξήγησε ότι υπήρξε αυτή η πιθανότητα και ότι αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί εξ αρχή, γι αυτό και εκδόθηκε σήμα.

«Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι’ αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο κ. Λέκκας.

 

 

Από τον σεισμό ξύπνησαν και οι κάτοικοι της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσσου και της Ρόδου.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εξέδωσε και προειδοποίηση για τσουνάμι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Χρήστες του Twitter από την Κρήτη μέχρι την Αίγυπτο κατέκλυσαν την πλατφόρμα και έγραψαν ότι τους ξύπνησε ο σεισμός:

Ακολούθησε μετασεισμός 3,1 Ρίχτερ Περίπου 25 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, ακολούθησε και ένας μετασεισμός 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 2 χιλιόμετρα δυτικότερα από το πρώτο επίκεντρο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook