Σε τροχιά υλοποίησης τα 8 νέα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ στα Χανιά: Τι ζήτησαν για τα Χωραφάκια από τον Δήμο | Photos

σε-τροχιά-υλοποίησης-τα-8-νέα-σχολεία-μέ-829569

Προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων στον Δήμο Χανίων μέσω του προγράμματος Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μαζί με την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά (δείτε ΕΔΩ).

Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε στα Χωραφάκια Ακρωτηρίου μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι τοπικοί φορείς να έχει το νέο δημοτικό σχολείο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, ώστε να συμπεριληφθούν στη μελέτη για κατασκευή των νέων μονάδων, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που έχει ξεκινήσει.

Ο ειδικό συνεργάτης του Δημάρχου Χανίων που ασχολείται ενδελεχώς τα θέματα σχολικής στέγης, Κώστας Μπροκαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα σχολεία υποχρεούνται να έχουν πολλούς και διαφορετικούς μεγάλους χώρους όπως γραφεία διοίκησης και αποθηκευτικούς χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, ιατρείο κ.α.,  ενώ κάθε αίθουσα διδασκαλίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 45m².

Τι ζητούν για το νέο σχολείο

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Χωραφάκια, παρουσία του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δημήτρη Φραγκάκη, του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΙΣΑ Γιάννη Κουτράκη και του αντιδημάρχου Κυριάκου Καζάκου με τοπικούς φορείς εκφράστηκε από όλους η άποψη ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος και να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν ανάλογα και με το ρυθμό ανάπτυξης των περιοχών.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χανίων Γρηγόρης Γκουλούσης εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμένουν ανοικτά για χρήση στις τοπικές κοινωνίες και αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο του έργου, καθώς αυτός θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή, συντήρηση και καθαρισμό των μονάδων για 25 χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής αλλά και γονείς, που τόνισαν ότι τα σχολεία, εκτός του ότι θα ελαφρώσουν την βεβαρημένη υφιστάμενη κατάσταση, καλό θα είναι να χρησιμοποιηθούν και για συμπληρωματικές δραστηριότητες.

Το έργο πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη με την πρώτη φάση να έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ τα οκτώ νέα σχολικά συγκροτήματα και το πάρκο Ε&Φ, στο προσεχές διάστημα θα μπουν στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου που θα ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου.

Έπειτα οι υπεύθυνοι του έργου θα συναντηθούν με τους υποψήφιους αναδόχους και θα γίνει μια προεπιλογή, ενώ θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές για την ανάθεση του στην κατασκευαστική που θα αναλάβει την πραγματοποίηση όλου του έργου συνολικά το φθινόπωρο του 2019.

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2022 και τα έργα να έχουν παραδοθεί στον Χανιώτικο λαό.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook