Σε τι στοχεύουν τα κόμματα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή!

σε-τι-στοχεύουν-τα-κόμματα-στις-δημοτι-1745213

Και όμως, την Κυριακή έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές!

Το μέγαρο Μαξίμου και οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι και περιφερειάρχες επιδιώκουν να μην το μάθουμε πως έχει εκλογές, σε μια εμφανή προσπάθεια να μην αναδειχθούν οι αντίπαλοί τους από την αντιπολίτευση ή και οι «αντάρτες»- και έως στιγμής το κατορθώνουν, εκμεταλλευόμενοι και την κόπωση από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και με την έντονη επικαιρότητα με πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα φοβερά και τρομερά πράγματα που συνέβησαν στις πρώτες εκατό μέρες της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τρεις μήνες μετά από διπλές εκλογές και θρίαμβο του κυβερνώντος κόμματος σε αυτές, αλλά και με την αντιπολίτευση να μην έχει προλάβει να ανασυγκροτηθεί, η επικράτηση της ΝΔ έχει προεξοφληθεί. Πολύ περισσότερο που η ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν συνεργάστηκαν σε κρίσιμους μεγάλους δήμους και περιφέρειες, αλλά και τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα» στελέχη αρνήθηκαν να είναι υποψήφια, ώστε να μην έχουν έξοδα ή, το κυριότερο, να αποφύγουν την εκλογική ήττα!

ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ; Ναι, το πολύ άσχημα καλοκαίρι για την κυβέρνηση, η αποτελεσματικότητα της οποίας μετατρέπεται από μεγάλο της όπλο σε μεγάλο της μειονέκτημα. Μπορεί να μην αλλάζει το πολιτικό κλίμα (και πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο μετά τον θρίαμβό της στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου) ωστόσο και απώλειες θα υπάρξουν και καταγραφή στο συλλογικό υποσυνείδητο των πολιτών.

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ; Μια νίκη που θα της δίνει πολιτικό χρόνο και αντοχές το επόμενο διάστημα, κυρίως έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που θα αποτελέσουν τη «μητέρα των μαχών» έως τις επόμενες εκλογές. Στόχος η εκλογή πέντε τουλάχιστον υποψηφίων περιφερειαρχών, μεταξύ αυτών και του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική, από την πρώτη Κυριακή και η μη εκλογή κανενός υποψηφίου της αντιπολίτευσης- μπορεί να εκλεγούν κατά σειρά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Γαλιατσάτος στα Ιόνια και ο Απόστολος Γλέτσος στη Στερεά και ο κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία Δ. Κουρέτας, μετά την καταστροφή του κάμπου. Σε κάποιες περιπτώσεις η αναμέτρηση των «γαλάζιων» γίνεται με «αντάρτες» όπως στν Έβρο, τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στα Ιόνια, ενώ ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις σε Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο, όπου τυχόν εκλογή Μουτζούρη και Τατούλη θα είναι προσωπική ήττα του πρωθυπουργού!

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; Οι διαλυτικές τάσεις που υπήρξαν μετά τις εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για οποιοδήποτε στόχο, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις εκλογής ή καλής επίδοσης κάποιων στελεχών του. Είναι σαφές πως το όποιο αποτέλεσμα δεν χρεώνεται στη νέα του ηγεσία, αποτελεί όμως ευθύνη της η χάραξη μιας στρατηγικής του κόμματος στην Αυτοδιοίκηση, όπου οι επιλογές από το 2015 και μετά, με ελάχιστες καλές επιλογές, θυμίζουν σε κάποιες περιπτώσεις τα … «Παρατράγουδα» της Αννίτας Πάνια!

ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ; Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει την κύρια ευθύνη που δεν προχώρησε η συνεργασία των «προοδευτικών δυνάμεων», επιλέγοντας να θέσει ως στόχο την καταμέτρηση δυνάμεων, ώστε να αναδειχθεί -όπως ήταν ο στόχος- …αξιωματική αντιπολίτευση! Σε ένα χώρο προνομιακό για την ίδια, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας εκ νέου δυνάμεις και στηρίγματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Δεν είναι επίσης τυχαίο πως ουκ ολίγα στελέχη του εντάχθηκαν χωρίς καμία συνέπεια στους συνδυασμούς της ΝΔ, ενώ όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη ή οι βουλευτές αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι!

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο Περισσός, με συνεκτική πολιτική και πρόσωπα παρόντα στην αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, δείχνει πως θα έχει άνοδο, όπως ανοδική πορεία έχει και μετά τις εκλογές, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις! Είναι χαρακτηριστικό πως Γιάννης Πρωτούλης και Νίκος Σοφιανός, σε Αττική και Αθήνα, μετρούνται και τρίτοι, με τάση να ανέβουν -τουλάχιστον στην περιφέρεια- και ψηλότερα!

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ: Κομβικό σημείο η επίδοση του Ηλία Κασιδιάρη στο Δήμο Αθηναίων. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχει ακραιφνή υποψήφιο στην Αττική ή σε πολλές ακόμα περιφέρειες, ενώ γεννούνται περισσότερα ερωτηματικά για το ενδεχόμενο υπόγειας συνεννόησης αν όχι με το Μαξίμου, τουλάχιστον με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook