Σε σύσκεψη για τα εργασιακά καλούν σωματεία στο Εργατικό Κέντρο Χανίων – Αντιδρούν στον νόμο Χατζηδάκη

σε-σύσκεψη-για-τα-εργασιακά-καλούν-σωμ-1235204

Ανακοινώσεις με τις οποίες καλούν άπαντες σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων τη Δευτέρα το απόγευμα, εξέδωσαν τρία σωματεία εργαζόμενων.

Το σωματείο Επισιτισμού Χανίων αναφέρει:

«Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανιών ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 11/10 στις 7.00μμ για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στα χτυπήματα που δέχεται από την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας. Συντονίζουμε την δράση μας για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση αφήνει τους εργαζόμενους για άλλη μια φορά χωρίς καμία στήριξη τον χειμώνα που έρχεται υλοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη!

• Ενεργοποιείται ο κόφτης των 400 ημερών επιδότησης για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι περσινές παρατάσεις του επιδόματος ανεργίας να αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εποχικών από τη φετινή επιδότηση.

• Όσοι δούλεψαν για πρώτη φορά φέτος θα περάσουν χειμώνα χωρίς εισόδημα, αφού δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε καμιά επιδότηση του ΟΑΕΔ, γιατί το 2020, με κλειστές επιχειρήσεις, δεν είχαν 80 ημέρες ασφάλισης.

• Και συνολικά όσοι είχαν συμβάσεις σε μονομερή αναστολή είναι αποκλεισμένοι από επιδόματα ασθένειας, ενώ σύντομα θα μείνουν έξω από κι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τώρα είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, εκλεγμένοι συνδικαλιστές να μπουν στον αγώνα, να στηθούν εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων. Στον Νόμο «Βρούτση -Αχτσιόγλου» που χτύπησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλει τον κατώτατο μισθό με Υπουργική Απόφαση , έρχεται να προστεθεί ο «Νόμος Χατζηδάκη» που χτυπάει την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης, προωθεί την κατάργηση του 8ωρου, επιβάλει την απλήρωτη δουλειά και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ήδη φαίνονται τί σημαίνει η εφαρμογή του Νόμου, με παραδείγματα που έχουμε στον Νομό Χανίων όπως είναι η απόλυση συναδέλφου από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα επειδή διεκδίκησε να δουλεύει με βάση την ΚΣΣΕ. Αξιοποιώντας τον Νόμο η εργοδοσία εμμένει στην απόφασή της, προτιμώντας να πληρώσει μεγαλύτερη αποζημίωση από το να επαναπροσλάβει την συνάδελφο στην δουλειά. Η αποθράσυνση της εργοδοσίας φαίνεται και στην περίπτωση της απόλυσης διανομέων μεγάλης πιτσαρίας στα Χανιά , επειδή ζήτησαν αύξηση μισθού.

Αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε να επικρατεί σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς και να βλέπουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα να σφαγιάζονται είναι βαθιά γελασμένοι.

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και των δεκάδων κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους.

Το σωματείο μας, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρους δουλειάς και θα συνεχίσει ,ώστε να ενημερωθεί κάθε εργαζόμενος για τα αντιλαϊκά μέτρα και δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τον αγώνα μας.

Καλούμε ιδιαίτερα τα σωματεία της κοινής μας ομοσπονδίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Διανομέων να συμμετάσχουν από κοινού στην σύσκεψη για να οργανώσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης υπερασπίζοντας τα δικαιώματα μας .

Μαζί με την πάλη για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, πληρωμένες υπερωρίες, προστασία της συνδικαλιστικής δράσης απαιτούμε εδώ και τώρα:

 Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.

 Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.

 Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.

 Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.

 Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.

 Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

 Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανικού με τίτλο “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών”.

 Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.

 Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).

 Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί “άσκησης ψυχολογικής βίας” που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.»

Το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Χανίων:

«Συναδέλφισσα- Συνάδελφε,

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτώβρη στο ΕΚΧ το συνδικάτο συμμετέχει στη σύσκεψη που οργανώνει το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων με θέμα την οργάνωση των συνδικάτων απέναντι στο νόμο έκτρωμα του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Άλλη μια κυβέρνηση που δουλεύει με πάθος για τα συμφέροντα μιας χούφτας “μεγάλων”, πατώντας στις πλάτες του λαού. Προσπάθησαν να ντύσουν το νέο νόμο με όμορφα λόγια αλλά δεν έπεισαν κανέναν.

 Διευθέτηση του χρόνου εργασίας…σημαίνει κατάργηση του 8ώρου και απλήρωτες υπερωρίες. Να δυναμώνει δηλαδή η εκμετάλλευση με τους εργαζόμενους να εργάζονται όταν και όσο τους χρειάζεται η εργοδοσία και παράλληλα να αυξάνεται κατακόρυφα η απλήρωτη εργασία.

 Ψηφιακή κάρτα εργασίας…δηλαδή ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και ολομέτωπη επίθεση απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση

 Αύξηση του πλαφόν των υπερωριών…αυξάνει το ανώτατο όριο των υπερωριών κατά 25% και το κατώτερο κατά 50%, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση

 Συνδικαλιστικός νόμος…εν ολίγης να απαγορευτεί ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία. Ξεμοναχιασμένοι και απροστάτευτοι από συλλογικές συμβάσεις, οι εργαζόμενοι να είναι έρμαια απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους.

 Γονικές άδειες…επικαλείται την 4ήμερη εργασία, τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας τάχα στους εργαζόμενους τις “Παρασκευές”, απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία, αρπάζει τη μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής- λαϊκής οικογένειας.

Και όσον αφορά το «δίκαιο των απολύσεων» ας τεθεί ένα και μόνο ερώτημα…

Ποιος θα το ελέγξει;;;

Την ώρα που προσπαθούν να περάσουν το νόμο Χατζηδάκη, καταργούν και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και υποβαθμίζουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε “ανεξάρτητες αρχές”. Και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πετάει από πάνω της την υποχρέωση να είναι υπεύθυνη για τα δεινά του λαού της εφόσον η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα είναι πια κρατική.

Εργασιακός μεσαίωνας λοιπόν.

Η ανθρωπότητα κατάργησε τη δουλεία. Αυτοί προσπαθούν να την επαναφέρουν, με ομιλούντα εργαλεία αντί για εργάτες, άβουλα όντα αντί μορφωμένους ανθρώπους, χωρίς δικαίωμα στην ολόπλευρη παιδεία, χωρίς δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία, χωρίς κρίση και δικαίωμα στην αντίρρηση και την αντίδραση σε οτιδήποτε έρθει.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ο ΛΑΟΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΑΛΙ

Απέναντι σ’ αυτόν τον πόλεμο δεν χωράει δεύτερη σκέψη.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ»

Η Ένωση Οικοδόμων Χανίων:

«Η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Χανίων και θα συμμετάσχουμε στην κοινή σύσκεψη των συνδικάτων την Δευτέρα 11 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Συντονίζουμε την δράση μας  για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

Οι εργαζόμενοι στον Νομό Χανίων όπως και σε όλη την χώρα ζουν στον πετσί τους τι θα πει «ανάπτυξη» . Χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στις εταιρείες τροφίμων, στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες του Νομού και στα εργοτάξια δουλεύουν χωρίς ωράρια, πολλές φορές επτά μέρες την βδομάδα, χωρίς ξεκούραση. Δεν δεχόμαστε να βλέπουμε τις συνέπειες του σμπαραλιασμένου συστήματος Υγείας, να μένει απροστάτευτος ο λαός μας εν μέσω πανδημίας.

Τώρα είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, εκλεγμένοι συνδικαλιστές να μπουν στον αγώνα, να στηθούν εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων. Στον Νόμο «Βρούτση -Αχτσιόγλου» που χτύπησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλει τον κατώτατο μισθό με Υπουργική Απόφαση , έρχεται να προστεθεί ο «Νόμος Χατζηδάκη» που χτυπάει την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης, προωθεί την κατάργηση  του 8ωρου, επιβάλει την απλήρωτη δουλειά και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ήδη φαίνονται τί σημαίνει η εφαρμογή του Νόμου, με παραδείγματα που έχουμε στον Νομό Χανίων όπως είναι η απόλυση συναδέλφου από το Ξενοδοχείο Santa Elena επειδή διεκδίκησε να δουλεύει με βάση την ΚΣΣΕ. Αξιοποιώντας τον Νόμο η εργοδοσία εμμένει στην απόφασή της, προτιμώντας να πληρώσει μεγαλύτερη αποζημίωση από το να επαναπροσλάβει την συνάδελφο στην δουλειά. Η αποθράσυνση  της εργοδοσίας φαίνεται και στην περίπτωση της απόλυσης διανομέων μεγάλης πιτσαρίας στα Χανιά , επειδή ζήτησαν αύξηση μισθού.

Αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε να επικρατεί σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς και να βλέπουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα να σφαγιάζονται είναι βαθιά γελασμένοι.

Οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν στον γύψο.

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και των δεκάδων κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους.

Σαν Δ.Σ παίρνουμε θέση δίπλα σε χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και στην συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών σε όλη την χώρα. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου μας, τα μέλη του σωματείου μας σε οργάνωση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.

Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Καλούμε τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις.

Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.

Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.

Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.

Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.

Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.

Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανικού με τίτλο “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών”.

Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.

Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).

Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί “άσκησης ψυχολογικής βίας” που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook