Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

σε-πύρινο-κλοιό-η-χώρα-υψηλός-κίνδυνο-728575
φωτο αρχείου

Ένα από τα πιο δύσκολα 24ωρα πέρασε από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία κι ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, προεξάρχουσας της πολιτικής προστασίας, καθώς ξέσπασαν 60 δασικές και 121 αστικές πυρκαγιές μέσα σε ένα μόλις 24ωρο.

Στον Υμηττό, όπου δόθηκε μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά στο δάσος της Καισαριανής, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση. Ωστόσο, επί τόπου συνεχίζουν να επιχειρούν όλες οι δυνάμεις μέχρι να σβήσουν κάποιες μικρές εστίες που παραμένουν ακόμα ενεργές, ενώ η πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην οδό Ιονίου στην Παιανία, όπου και είχε διακοπεί μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

Μετά την πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, που κατέκαψε το 1/4 του μικρού νησιού, ακολούθησε τα ξημερώματα της Δευτέρας η φωτιά στον Υμηττό, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κεφολονιά, όπου ξέσπασε πυρκαγιά στην τοποθεσία του Αγκώνα.

Εξάλλου, πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να επέμβουν στην Βάρδα της Ηλείας, όπου η φωτιά καίει από χθες Κυριακή και σύμφωνα με την Π.Υ. τέθηκε υπό μερικό έλεγχο πριν από λίγες ώρες. Στο μέτωπο έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή του Δορίσκου.

Στη Νέα Πεντέλη, η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ, ευτυχώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σε μία περιοχή που έχει χτυπηθεί αλύπητα από τον πύρινο εφιάλτη, ενώ και στην Αχαΐα υπήρχαν τρία ενεργά μέτωπα, στα οποία η Πυροσβεστική έδωσε ολονύχτια μάχη.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν και δεν υπάρχει πουθενά «κόκκινο» (κίνδυνος κατηγορίας 5), σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς, (κατηγορία 4).

Συγκεκριμένα, κατηγορία κινδύνου 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Οι θυελλώδεις άνεμοι ανεβάζουν στο «κόκκινο» τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Όπως αναλύει ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν σήμερα ανεβάζουν κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς. «Στον χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων παρατηρούμε τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην περιοχή της Ρωσίας με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου, που είναι και ο λόγος των πολύ ισχυρών ανέμων με εντάσεις ακόμη και 8 μποφόρ μέσα στο Αιγαίο.

Έτσι για σήμερα Δευτέρα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η διατήρηση των θυελλωδών βοριάδων. Στην ουσία παρατηρούνται δύο φαινόμενα από τα οποία το ένα λαμβάνει χώρα στη θάλασσα και απαντάται στο φαινόμενο του καναλισμού, ενώ το άλλο στην ηπειρωτική χώρα και απαντάται στο φαινόμενου του καταβάτη ανέμου.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook