Σε πλήρη εγκατάλειψη ιερός ναός αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο στα Βασιλικά Ανώγεια – Αποκαρδιωτικές εικόνες

σε-πλήρη-εγκατάλειψη-ιερός-ναός-αφιερ-1634537

Αποκαρδιωτικές εικόνες εγκατάλειψης και… αδιαφορίας από τον ερειπωμένο ναό που βρίσκεται στα Βασιλικά Ανώγια του Δήμου Γόρτυνας, πάνω σε έναν ψηλό λόφο και είναι αφιερωμένος στην Παναγία.

Η φθορά του χρόνου και η ανθρώπινη εγκατάλειψη συνθέτουν ένα σκηνικό που προκαλεί θλίψη. Πρόκειται για έναν ναό που μαγνητίζει τα βλέμματα του επισκέπτη, σύμφωνα με το Δια SOS τε τη Μεσαρά.

Η γκρεμισμένη κεραμοσκεπή δεν είναι δύσκολο να επισκεφτεί και πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένα ανάρτηση στη σελίδα στο Facebook, «οι πετρόκτιστοι τοίχοι άντεξαν στο χρόνο, η «αναγέννηση» του ναού δεν μοιάζει τόσο δύσκολη, ούτε υπερβολικά πολυέξοδη, ώστε να δικαιολογείται το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα».

Ακολουθεί το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες της ανάρτησης:

«Θα ενδιαφερθεί κάποιος για τον παμπάλαιο Ναό του λόφου;

Από μια εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στα ερείπια (φωτο) καταλάβαμε ότι πρόκειται για παλιό ερειπωμένο ναό που ήταν αφιερωμένος στη χάρη της…

Ένας ερειπωμένος ναός στην κορυφή λόφου, που τραβάει το βλέμμα του επισκέπτη στα Βασιλικά Ανώγεια Δήμου Γόρτυνας, ενός χωριού με πλούσια ιστορία (πρωτοαναφέρεται σε έγγραφο διανομής φέουδων του 1182) και με πολλά αρχοντόσπιτα…

Πρόκειται για ναό που βρίσκεται στο, εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια, παλιό κοιμητήριο.

Η γκρεμισμένη κεραμοσκεπή δεν είναι δύσκολο να επισκευαστεί και καθώς οι πετρόκτιστοι τοίχοι άντεξαν στο χρόνο, η «αναγέννηση» του ναού δεν μοιάζει τόσο δύσκολη, ούτε υπερβολικά πολυέξοδη, ώστε να δικαιολογείται το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Ανάγκη φροντίδας έχει όλος ο χώρος του παλιού κοιμητηρίου που βρίσκεται σε ένα σημείο με μεγάλη ιστορία, όπως μαρτυρούν τα πολλά χαλάσματα:

Εδώ υπήρχε το Απάνω χωριό το οποίο καταστράφηκε στην πορεία των χρόνων.

Στην απογραφή του Καστροφύλακα αναφέρονται τα Anogia Catto με 331 κατοίκους και τα Anogia Apanno με 50 κατοίκους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook