Σε πανηγυρικό κλίμα η Σύνοδος του ΕΛΚ: «Η Ελλάδα και η Κρήτη είναι για μας ένας ισχυρός θεσμός»

σε-πανηγυρικό-κλίμα-η-σύνοδος-του-ελκ-1533827

Σε πανηγυρικό κλίμα και με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειονότητας των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης στη Χερσόνησο οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του κόμματος, που αποτελεί τον ισχυρότερο πολιτικό σχηματισμό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή στην Κρήτη ειδικά για τον σκοπό αυτό και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με γεωπολιτικό σεισμό»

Στη διάρκεια της σύντομης εναρκτήριας τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Όπως σημείωσε, η σύνοδος του ΕΛΚ επρόκειτο να διεξαχθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη, ωστόσο ο καταστρεπτικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι οδήγησε στην αναβολή της. Ωστόσο, αυτή τη φορά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν γεωπολιτικό ΄΄σεισμό΄΄» αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με γεωπολιτικό σεισμό. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί τραγικές συνέπειες για τη σταθερότητα στην ήπειρό μας, για την Ουκρανία. Προκαλεί επιπτώσεις στην ενεργειακή μας ασφάλεια, άνοδο τιμών και ενεργειακή κρίση η οποία έχει προκληθεί από τον εκβιασμό της Ρωσίας που χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο ως όπλο. Θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε και να χαρτογραφήσουμε το δρόμο της κοινής ευρωπαϊκής μας αντίδρασης για να στηρίξουμε τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες πολύ κοντά στην καρδιά του ΕΛΚ που σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο από την έξαρση του εισαγόμενου πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας του ΕΛΚ για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο που είναι και το κύριο αντικείμενο των Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε πως η ατζέντα αυτή είναι σημαντική για τις κοινωνίες. «Πιστεύω ότι οι επόμενοι εκλογικοί κύκλοι θα είναι καλοί. Η ΝΔ παρέχει πάντοτε τη στήριξη που το ΕΛΚ αναμένει από την πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, από ένα από τα ισχυρότερα κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς», κατέληξε.

«Η Ελλάδα και η Κρήτη είναι για μας ένας ισχυρός θεσμός»

Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατά τη διάρκεια του δικού του σύντομου χαιρετισμού αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στην Κρήτη.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που φιλοξενούμαστε στην Κρήτη» είπε και σημείωσε «διαλέξαμε την Ελλάδα και την Κρήτη γιατί είναι για εμάς ένας ισχυρός θεσμός. Το αποτέλεσμα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστο. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την ευρωκρίση, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση της ανεργίας και με μία οικονομία που πηγαίνει εξαιρετικά. Το ΕΛΚ μπορεί να μάθει πολλά από την Ελλάδα.

Το ΕΛΚ είναι υπέρ του κράτους δικαίου και των αξιών της ΕΕ. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που υποστήριξε το να πεταχτεί εκτός ΕΛΚ ο Βίκτορ Όρμπαν.

Θέλουμε να πάρουμε το πνεύμα της Κρήτης στις Βρυξέλλες, ενόψει ευρωεκλογών».

Ολιγόλεπτη συνάντηση

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου έγινε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ως οικοδεσπότης της διοργάνωσης υποδεχόταν τους συνέδρους από νωρίς στο ξενοδοχείο Creta Maris στη Χερσόνησο όπου θα διεξάγονται έως και την ερχόμενη Παρασκευή οι Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook