Σε λίγο η «ακρόαση» για την Καϊλή – Τι θα υποστηρίξει για να βγει από τη φυλακή

σε-λίγο-η-ακρόαση-για-την-καϊλή-τι-θ-1593444

Η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προφυλακισμένη εδώ και ημέρες. Η απολογία της είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί της Πέμπτης (22/12) ενώπιον του βελγικού Δικαστικού Συμβουλίου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετές και πολύ σοβαρές, για τη φερόμενη εμπλοκή της στις προσπάθειες του Κατάρ να επηρεάσει υπέρ του αποφάσεις και ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω δωροδοκιών και άλλων παράνομων ενεργειών.

Η ίδια είχε ζητήσει και έλαβε την περασμένη εβδομάδα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσής της. Στο μεταξύ, δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ την έφεραν να έχει παραδεχτεί πως γνώριζε για τη δράση του Παντσέρι, αλλά και την ύπαρξη χρηματικών ποσών στο σπίτι της.

Η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή

Μέχρι τώρα, η Εύα Καϊλή έχει μιλήσει για την υπόθεση μόνο μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου. Ο Έλληνας δικηγόρος και ο Αντρέ Ριζόπουλος, συναντήθηκαν την Τετάρτη (21/12) με την Εύα Καϊλή στις φυλακές Χάρεν, όπου κρατείται η ευρωβουλευτής. Τέσσερις ώρες κράτησε η συνάντηση που είχε η Εύα Καϊλή, στη φυλακή όπου κρατείται στις Βρυξέλλες, με τους δικηγόρους της, προετοιμάζοντας την απολογία της.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για την εντολέα του. Άφησε να εννοηθεί ότι η Εύα Καϊλή επιρρίπτει τις ευθύνες στον Τζιόρτζι, δηλώνοντας «προδομένη» από τον σύντροφό της.

«Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της», δήλωσε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Είναι προβληματισμένη πάρα πολύ», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Και αναφερόμενη στον σύντροφό της, είπε ότι εκείνη τον «εμπιστεύτηκε και τη διέψευσε».

«Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του, είναι δυστυχής. Και όταν έχει κι ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι δηλαδή ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος», όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη απολογία της Εύας Καϊλή το πρωί της Πέμπτης (22/12), ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι κρίνεται εάν θα αφεθεί ελεύθερη ή εάν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της. «Καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής», όπως ανέφερε. «Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία».

«Από εκεί και πέρα, θα πολεμήσουμε γιατί η κυρία Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι – γιατί αυτό εξετάζεται, όχι αν είναι ένοχη ή αθώα – ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Άρα, με καθαρά νομικά κριτήρια μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

Νέα στοιχεία για το Qatargate

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για με το Qatargate. Όπως γράφει σήμερα η ιταλική ιστοσελίδα il Fatto Quoditiano στις 10 Οκτωβριου σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο των Βρυξελλών έγινε μια συνάντηση ανάμεσα στον Παντσέρι, τον Τζιόρτζι και μια αντιπροσωπεία Καταριανών μαζι και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ.

Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher’s το οποίο είναι διάσημο στο Βέλγιο για τους εύπορους πελάτες του με το πάρκινγκ του να είναι γεμάτο Rolls Royce, Jaguar και Ferrari.

Η ομάδα αυτή των Καταριανων με επικεφαλής τον υπ. Εργασίας Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι ειχε κλεισει μια σουίτα στον 4ο όροφο.

Βρισκόταν στις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσει ο υπουργός στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Νοεμβρίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.

Την προετοιμασία του υπουργού είχαν αναλάβει οι Παντσέρι και Τζιόρτζι, αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα.

«Μιλούν» οι κάμερες ασφαλείας

Οι δυο τους εμφανίστηκαν στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο στις 18:00 το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου, όπως αποδεικνύεται από τα πλάνα που έχουν στην κατοχή τους οι βελγικές αρχές.

Από κάμερες ασφαλείας φαίνεται ο Παντσέρι να κρατάει μια τσάντα και ο Τζιόρτζι να σπρώχνει ένα καρότσι, με τα ΜΜΕ να αναφέρουν οτι πρόκειται για την κόρη της Εύας Καϊλή.

Τα πλάνα από τις κάμερες στον 4ο όροφο όπου διέμεναν οι Καταριανοί ίσως αποδειχθούν καθοριστικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

‘Ενα ακόμα πλάνο από κάμερα ασφαλείας, δείχνει ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας της χώρας του Κόλπου να εμφανίζεται στον διάδρομο να σπρώχνει μια μεγάλη βαλίτσα τρόλεϊ.

Τριάντα λεπτά αργότερα, γύρω στις 18:30, ο Τζόρτζι αποχωρεί από το δωμάτιο σπρώχνοντας το καρότσι με την κόρη του. Στη συνέχεια εμφανίζεται ξανά στο λόμπι, όπου χαιρετάει κάποιον από απόσταση.

Πρόκειται για μια γυναίκα την οποία οι ερευνητές χαρακτηρίζουν ως «γνωστή» του Τζιόρτζι καθώς «με το δάχτυλό της δείχνει το παιδί από μακριά» και φαίνεται να υπάρχει οικειότητα.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Τζιόρτζι επιστρέφει μόνος του στον τέταρτο όροφο. Μια ώρα αργότερα οι δύο Ιταλοί και ο άνδρας με το λευκό παντελόνι αποχωρούν από τη σουίτα. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν παρατήρησαν ότι ο χαρτοφύλακας του Παντσέρι «ήταν πιο φουσκωμένος από όταν έφτασε (σ.σ. στο ξενοδοχείο)» επισυνάπτοντας και τη σχετική φωτογραφία. Μπροστά στο ασανσέρ ο άντρας με τη μεγάλη βαλίτσα αγκαλιάζει τον Τζιόρτζι και επιστρέφει στη σουίτα».

Σχεδόν μια ώρα μετά, οι δύο Ιταλοί βγαίνουν από τη σουίτα. Οι ερευνητές των αρχών του Βελγίου παρατηρούν ότι η τσάντα του Παντσέρι «φαίνεται πολύ πιο φουσκωμένη από όταν έφτασε», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

«Συναντήθηκαμε με τον Παντσέρι, τον Αλγερινό και τον υπουργό Εργασίας που ήταν σε επίσημη συνάντηση» φέρεται να έχει πει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή κατά την ανάκριση.

Τέλος, κατά το δημοσίευμα ο Τζιόρτζι αποκάλυψε ποιος ήταν ο «Αλγερινός» στον οποίο αναφέρεται και ο οποίος περιλαμβάνεται στην πρώτη ανακοίνωση των βελγικών αρχών μετά την επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τον Μπεταχάρ Μπουντζελάλ, ειδικό επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άνθρωπο της κυβέρνησης της Ντόχα.

«Ο Παντσέρι τους συνάντησε για να τους εξηγήσει πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν στη συνάντηση με τα μέλη της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Το Qatargate είναι ένα σκάνδαλο με πολλά επεισόδια. Η συνάντηση στις 10 Οκτωβρίου είναι μια από αυτές για την οποία οι δύο κατηγορούμενοι, Παντσέρι και Τζιόρτζι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις.

Qatargate: Το τρίγωνο του χρήματος από το Κατάρ – Τουρκία, Πολωνία, Βρυξέλλες
ευα καιλη, απολογια, φυλακή, ελευθερη

Την ίδια ώρα, νέα πρόσωπα, χώρες και «σύνδεσμοι» έρχονται στη δημοσιότητα για το σκάνδαλο του Κατάρ, για το οποίο προφυλακίστηκε ως εμπλεκόμενη η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του il Fatto Quotidiano, η σωστή επαφή ήρθε από τον άνθρωπο που όλοι αποκαλούσαν απλώς ως «ο Αλγερινός». «Είναι κάποιος που εργάζεται για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του είναι Boudjellal. Με έφερε σε επαφή με ένα άτομο στην Τουρκία, πιστεύω παλαιστινιακής καταγωγής». Αυτός του έδωσε έναν βελγικό αριθμό τηλεφώνου: «Έπρεπε να του τηλεφωνήσω για να πάρω τα χρήματα». Ήταν πάντα ένας διαφορετικός άνθρωπος. «Και έσβηνα αυτούς τους αριθμούς κάθε φορά, για να μην αφήσω ίχνη». Έτσι πλήρωνε το Κατάρ τις δωροδοκίες του στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι, ο κοινοβουλευτικός βοηθός, σύντροφος της Εύας Καϊλή, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας από τον εισαγγελέα των Βρυξελλών. Τον αποκαλούσαν «σέρφερ του Idroscalo» και είναι από το Abbiategrasso Είναι 35 ετών και έχει μια κόρη 22 μηνών με την Εύα Καϊλή, που καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού κατέληξε να συλληφθεί όπως και ο Τζιόρτζι.

Ο Τζιόρτζι προσπαθεί να την αθωώσει, δεδομένου ότι από τότε που κατέληξε στη φυλακή άρχισε να συνεργάζεται με τους ανακριτές. «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της», είπε. Ανακρίθηκε αρχικά από την ομοσπονδιακή αστυνομία και στη συνέχεια από τον ανακριτή Michel Claise, συμπληρώνοντας τρεις εκτενείς αναφορές.

Οι επαφές με τον «Αλγερινό»

Στις αναφορές διαδραματίζεται η ιστορία που εξηγεί πώς λειτούργησε το σύστημα που ανακάλυψε η βελγική μυστική υπηρεσία: μια ομάδα που αποτελείται από τον Τζιόρτζι και τους εργοδότες του, δηλαδή τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και τον σημερινό βουλευτή της ΕΕ Andrea Cozzolino, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους δύο δεν έχει ερευνηθεί, ούτε έχει ανακριθεί ποτέ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η ομάδα εργαζόταν στην υπηρεσία του «Dget», των πληροφοριών του Μαρόκου, αλλά και της κυβέρνησης της Ντόχα (τουλάχιστον στην περίπτωση των Παντσέρι και Τζιόρτζι).

«Λειτουργεί με διακριτικότητα που υπερβαίνει την απλή σύνεση, αποφεύγοντας να εμφανίζεται ανοιχτά υπέρ του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη γλώσσα και κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματα», σημειώνεται στην έκθεση που οδήγησε στην έρευνα.Είναι μια συμφωνία «μερικών εκατομμυρίων ευρώ».

Και μάλιστα, είναι κυρίως χρήματα για τα οποία μιλάει ο Τζιόρτζι. Και όπως είπε, για να φτάσουν στο Κατάρ χρειάστηκε να μιλήσουν με τον «Αλγερινό», μετά με τον Παλαιστίνιο στην Τουρκία και τέλος να καλέσουν την επαφή που απάντησε από το Βέλγιο. «Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το εκτιμήσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», είπε ο Τζιόρτζι, εξηγώντας ότι αυτή η τριγωνική επαφή γινόταν «δύο τρεις φορές το χρόνο».

Τα ταξίδια προσφορά από το Atmoun

Για το Μαρόκο, από την άλλη, οι μίζες έρχονταν σε μετρητά και πάντα από τον Abderrahim Atmoun, τον πρεσβευτή της Ραμπάτ στην Πολωνία: «Έφερνε χρήματα κατά καιρού ς αλλά όχι σε τακτική βάση. Ήταν ποσά λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό στις 50.000 ευρώ», σύμφωνα με το στόρι που λέει ο Τζιόρτζι. Και εδώ χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα: «Ο Ατμούν ήρθε στις Βρυξέλλες ή πήγαμε στο Παρίσι, στο σπίτι του, στο διαμέρισμά του.

Όταν πήγαμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι θα πάρουμε γραβάτες ή κοστούμια». Ήρθε και κάτι άλλο από το Μαρόκο: «Τον Δεκέμβριο ο Atmoun ήθελε να προσφέρει σε εμένα, τον Παντσέρι και τις αντίστοιχες οικογένειές τους ένα ταξίδι στο Μαρακές. Δίστασα λίγο στην αρχή, μετά είπα ναι. Είχαμε μιλήσει και για την αδερφή και τον κουνιάδο της Εύας, στο τέλος δεν δέχτηκαν».

Η συνάντηση με τους Σαουδάραβες

Στις ιστορίες του Τζιόρτζι υπάρχει επίσης μια συμφωνία μεταξύ της ομάδας και της Μαυριτανίας. «Είναι λίγο παρόμοιο, αλλά όχι με τον ίδιο όγκο χρημάτων. Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρέσβη και αυτό ήταν το αντίστοιχο: 1.500 ευρώ + 300 για έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25.000 ευρώ μετρητά». Αλλά σε αντάλλαγμα τι;

«Ακόμη και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα, ο οποίος ήθελε πληροφορίες για το τι λέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χώρα του».

Εν ολίγοις, η υπηρεσία που προσέφερε ο «όμιλος Παντσέρι» ήταν πάντα η ίδια: Παροχή συμβουλών και πιθανή παρέμβαση στους θεσμούς. Ο τρόπος λειτουργίας ήταν αυτός που έγινε και με το Κατάρ: Να δώσουν απαντήσεις στους ισχυρισμούς για τα δικαιώματα των εργαζομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή γηπέδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτός είναι ο λόγος που, στις 10 Οκτωβρίου, ο Τζιόρτζι και ο Παντσέρι συναντούν τον υπουργό Εργασίας της Ντόχα, Ali Bin Samikh al Marri, στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher στις Βρυξέλλες.

«Έχω αναπτύξει ένα λόμπι για αυτούς. Έχω έγγραφα, η προσέγγιση ήταν σταδιακή: Σταματήστε τις επιθέσεις άλλων χωρών, προωθήστε τις θετικές πτυχές».

Μια άλλη ΜΚΟ εμφανίζεται

Στο τέλος του 2019, ωστόσο, κάτι άλλαξε: «Ο Παντσέρι έδωσε την ιδέα της δημιουργίας μιας ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα ήταν ο Αλγερινός που το πρότεινε. Χρειαζόμασταν να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που να μην ενεργοποιεί κάποιο. Το ζήτησαν οι Καταριανοί». Και προσθέτει: «Γι’ αυτό συμφώνησα στο Fight Intimity. Το οποίο στη συνέχεια ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οποίου ο πρόεδρος ήταν ο Thor Alvorsen».

Αλλά κάνει μια διευκρίνιση: «Όλοι οι άνθρωποι που εμφανίζονται στο Fight Impunity δεν γνωρίζουν την πραγματική προέλευση των κεφαλαίων. Αγνοούν τη σχέση μεταξύ του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το κράτος του Κατάρ. Μόνο εγώ και ο Παντσέρι ξέραμε». Ωστόσο, ο Τζιόρτζι λέει ότι δεν έχει καμία απόδειξη για αυτή τη δήλωση σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ του ιδρύματος και της Ντόχα. Και δεν γνωρίζει καν τις λεπτομέρειες της σχέσης με τη Figà Talamanca.

Ο ρόλος του Βισεντίνι

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν περισσότερα και ρωτούν για τον Λούκα Βισεντίνι: «Δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, αλλά ήταν φίλος του Παντσέρι. Το Κατάρ ζήτησε να τοποθετηθούν άνθρωποι σε βασικές θέσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ανακάλυψε την υποψηφιότητα του Βισεντίνι ως γενικού γραμματέα του Ituc και αφού τον γνώριζε ο Παντσέρι, τον υποστήριξε. Θα υπήρχαν συμφωνίες μεταξύ τους για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του με αντάλλαγμα την αποζημίωση».

Ο Τζιόρτζι πάντως λέει ότι δεν ξέρει τίποτα άλλο. Οι ερωτήσεις των ανακριτών επικεντρώθηκαν και σε άλλα ονόματα: Ποιος έλαβε χρήματα από τον Παντσέρι; «Υποθέτω ότι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τις επαφές, ο Tarabella, ο Cozzolino… Έχω ένα κενό. Ορκίζομαι: Δεν ξέρω».

Και οι 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Τζιόρτζι και της Καϊλή; Ο ίδιος λέει ότι ήταν χρήματα που προορίζονταν για αυτόν και τον Παντσέρι, όχι τη σύντροφό του. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευση, αλλά δεν είναι μέλος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι η επιχείρηση μεγάλωνε σε σημασία, ότι γινόταν μη διαχειρίσιμη, ότι το σύστημα ήταν «ανθυγιεινό…».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook