Σε λαϊκό προσκύνημα για 4 ώρες η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης

σε-λαϊκό-προσκύνημα-για-4-ώρες-η-σορός-τ-1607688

Σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 10 θα τεθεί η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτό αποφασίστηκε σε συνεννόηση της οικογένειας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου με την εκκλησία. Η κηδεία έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της 16ης Ιανουαρίου.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί η εκπροσώπηση της κυβέρνησης καθώς εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παραστεί και ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το γραφείο τελετών που έχει αναλάβει την κηδεία

Παράδοση 100 χρόνων στις ταφές γαλαζοαίματων, έχει το γραφείο τελετών «Α. Γιαννακόπουλος» με έδρα του στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Δεινοκράτους και έτος ίδρυσης το 1906.

Αν κάποιοι θα είχαν ως πρώτη σκέψη να ψάξουν να βρουν ένα τέτοιο γραφείο στο εξωτερικό, υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας και έχει μεριμνήσει ακόμα και για την τελευταία λεπτομέρεια, όσον αφορά στα διαδικαστικά της τελετής για το τελευταία αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η πρώτη τελετή, που ανέλαβε το συγκεκριμένο γραφείο, ήταν του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ το 1920, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου από θανατηφόρο δάγκωμα μαϊμούς. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στη Μητρόπολη των Αθηνών, ενώ κηδεύτηκε στο Τατόι, κοντά στον τάφο του παππού του, Βασιλέως Γεώργιου Α’.

Μετά από 44 χρόνια και συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου του 1964 πέθανε ο βασιλιάς Παύλος από «στένωση του πυλωρού, συνεπεία γαστρικού έλκους» και το συγκεκριμένο γραφείο τελετών αναλαμβάνει εκ νέου την κηδεία και την ταφή του γαλαζοαίματου.

Μάλιστα δυο εβδομάδες πριν τον θάνατό του, ο Βασιλιάς Παύλος είχε ορκίσει την κυβέρνηση Ενώσεως Κέντρου.

Μετά τον «θάνατο» του θεσμού της βασιλείας στην Ελλάδα το 1973, και η τέως βασίλισσα Φρειδερίκη έφυγε από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου του 1981 και η κηδεία της τελέστηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο Τατόι στην οποία παρευρέθηκαν μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, εν μέσω πολιτικού αναβρασμού. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο μετέπειτα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Η Αθήνα έζησε βασιλικές κηδείες, ωστόσο το συγκεκριμένο γραφείο τελετών είχε αναλάβει και τις κηδείες εξέχουσων προσωπικοτήτων, όπως του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου το 1936 στην Κρήτη, του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου το 1973 καθώς και της πρώην Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη το 1994.

Οι «σίγουροι»

Η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Για το θέμα του λαϊκού προσκυνήματος εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου σε όποιον θέλει να αποδώσει φόρο τιμής λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Εκτός από την Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, στην Αθήνα θα έρθουν ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Ισπανίας, Φελίπε και Λετίθια αλλά και οι κόρες της Σοφίας, πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα.

Στην κηδεία αναμένεται να παραστεί και ο επίτιμος Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι λόγω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον των ισπανικών ΜΜΕ είναι πολύ μεγάλο καθώς αν τελικά έρθει ο γηραιός Βασιλιάς θα είναι η δεύτερη φορά εδώ και πολλά χρόνια που θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον γιο του Φελίπε με τον οποίο δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις.

Επίσης θα έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι του θρόνου της Δανίας καθώς η σύζυγος του τέως Βασιλιά, Άννα Μαρία είναι αδερφή της Βασίλισσας Μαργαρίτας. Άγνωστο παραμένει ακόμα σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας καθώς ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ ήταν βαφτισιμιός του τέως.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook