Σε κλοιό πανδημίας και αυξημένων κοστολογίων ενέργειας νοικοκυριά και επιχειρήσεις

σε-κλοιό-πανδημίας-και-αυξημένων-κοστ-1309976
Steckdose mit Münzen und Geldscheinen

Βαρύς σε υποχρεώσεις αναμένεται να είναι ο Νοέμβριος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς επίκειται κύμα εκκαθαριστικών ή μηνιαίων λογαριασμών με ενεργοποιημένες τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής. Παράλληλα παρά την πτώση στις τιμές φυσικού αερίου η γενική εικόνα από τα καύσιμα δεν είναι και η πλέον ιδανική.

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά τον Οκτώβριο έχει εκτοξευθεί κατά 50% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος κινήθηκε στα 202 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο από 134,73 ευρώ/MWh το Σεπτέμβριο.

Επίσης το πετρέλαιο θέρμανσης ήδη μετά το ράλι στις διεθνείς τιμές πωλείται σε14 Νομούς με τιμές άνω των 1,20 ευρώ, ενώ η βενζίνη σε Αττική είναι πάνω από τα 1,70 ευρώ με πολλά νησιά να «φλερτάρουν» με τιμές κοντά στα 2 ευρώ.

Μοναδική ανάσα αποτελεί η κίνηση στις τιμές φυσικού αερίου, που έπεσε περίπου 60% από την κορυφή της 5ης Οκτωβρίου. Ωστόσο παραμένει η τιμή είναι κατά 410% ψηλότερα από τα περσινά επίπεδα.

Ανησυχία

Ήδη η αγορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενώ βέβαια δε λείπουν και οι ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο για το πώς θα επηρεαστεί η ζήτηση και βέβαια η δημοσιονομική εικόνα τα χώρας. «Το υψηλό ενεργειακό κόστος προκαλεί κατάσταση «συναγερμού» και σε υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες, μέχρι να σχεδιάσουν και το κλείσιμό τους, περιορίζουν την παραγωγή τους. Έτσι όμως πάμε σε ελλείψεις σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία ή η οικοδομή, με συνέπεια την περιορισμένη προσφορά που καταλήγει σε νέο γύρο ανατιμήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς παραπέμποντας σε νέο κύκλο των ανατιμήσεων.

Την ίδια ώρα καμπανάκι για τα οικονομικά των νοικοκυριών κρούει ειδική θεματική έρευνα, της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας σε συνεργασία με την εταιρεία Alco. Σύμφωνα με την έρευνα το 82% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η μηνιαία επιβάρυνση του νοικοκυριού τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής αναμένεται να είναι ¨Πολύ μεγάλη¨ ή ¨Μεγάλη¨ με το 14% να την εκτιμά ως ¨Μικρή¨ ή ¨Πολύ μικρή¨.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι για να διασφαλιστεί το βιοτικό τους επίπεδο είναι αναγκαίο να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς τους που κατά μέσο τις προσδιορίζουν στο 25%, με διαφοροποιήσεις ανάλογα τα εισοδήματά τους. Όσοι δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ δηλώνουν, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 57% ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις είναι η αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού και το 39%, κατά μέσο όρο, την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης.

Σε εγρήγορση το Υπ. Οικονομικών

Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις δημοσιονομικές ισορροπίες ώστε να δει τι μπορεί να αποδώσει ως μέρισμα εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα και αναζωπύρωσης της πανδημίας που ενδεχομένως να ανατρέψει τους σχεδιασμούς και επιφέρει νέα πλήγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Είναι προφανές ότι η δυναμική της πανδημίας θέτει νέες προκλήσεις ωστόσο τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

Το στίγμα άλλωστε για τις δυσκολίες για πιθανά νέα οριζόντια μέτρα στο φόντο της συγκυρίας το έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ. «Ως προς το ταμειακό κομμάτι έγκαιρα, μεθοδικά και διορατικά χτίσαμε ένα ασφαλές ταμείο ύψους περίπου 39 δισ. ευρώ σήμερα άρα έχουμε τη δυνατότητα παρά το γεγονός ότι αυξάνει το κόστος δανεισμού και της χώρας μας τις τελευταίες μέρες να έχουμε ασφαλή ταμειακά αποθέματα. Ότι δαπανήσαμε δηλαδή 40 δισ. την τελευταία 2ετία τα αντλήσαμε από τις αγορές. Βοηθήσαμε την κοινωνία και χτίσαμε αυτό το δίχτυ ασφαλείας. Δημοσιονομικά έπρεπε να είμαστε σε εκείνο το σημείο ως προς το πρωτογενές έλλειμμα έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα διότι είχαμε 500 εκατ. το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές και επιπλέον 500 εκατ. για την ενεργειακή κρίση. Αυτά αυξάνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας επομένως περιορίζονται οι δυνατότητες για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση εκτός από αυτά που είπαμε στη ΔΕΘ και θα αποτυπωθούν και στο προϋπολογισμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών παράλληλα σημείωσε ότι «ο καλύτερος ρυθμός δημοσιονομικής μεγέθυνσης δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχεις και δημοσιονομικό περιθώριο ειδικά όταν η χώρα με βάση τον προϋπολογισμό θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 7,3%. Ήδη έχουμε δαπανήσει πολλά για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επομένως ως προς τον δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να αξιολογηθεί αφού θα δούμε ποια θα είναι η επίδραση της πιθανής καλύτερης εικόνα και ανάκαμψης το 2021 στο 2022».

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook