Σε καραντίνα ο Έλληνας που επέστρεψε στη Γαλλία από την Ουχάν – Συγκλονίζουν τα λόγια του

σε-καραντίνα-ο-έλληνας-που-επέστρεψε-σ-988081

Ο Έλληνας, που ήταν εγκλωβισμένος στην Κίνα και επέστρεψε στη Γαλλία με ειδική πτήση από την Ουχάν εξαιτίας του νέου κοροναϊού θα μπει σε προληπτική καραντίνα όπως όλα τα άτομα που εγκατέλειψαν την «αποκλεισμένη» κινεζική πόλη. Ένας επιβάτης εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ στην Ιταλία υπάρχουν ελπίδες για εμβόλιο.

Ο Έλληνας λέγεται Άλεξ Ζαχάρ και όπως είπε και ο ίδιος έζησε μια πραγματική κόλαση στην Ουχάν και ήρθε στη Γαλλία μαζί με τη σύζυγό του, η οποία είναι οκτώ μηνών έγκυος. Δεν του επιτρέπουν να γυρίσει στην Ελλάδα αν δεν αποδειχθεί ότι είναι απολύτως καλά και δεν έχει προσβληθεί από κοροναϊό. «Η κατάσταση στην Ουχάν είναι πολύ επικίνδυνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο ψεκάζουν τους επιβάτες κατά την έξοδό τους από τα αεροπλάνα. «Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να χτυπήσουμε τον ιό», αναφέρουν μεταξύ άλλων. Η φωτογραφία που δείχνει το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Όσοι επέστρεψαν στη Γαλλία, άπαντες θα μπουν σε προληπτική καραντίνα για 15 ημέρες σε ένα ειδικό θέρετρο στη Μασσαλία μέχρι να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα. Αγώνας… δρόμου για να επιστρέψουν και άλλοι ευρωπαίους πολίτες.

Το αεροπλάνο μέσα από το οποίο ήταν και ο έλληνας προσγειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (02/02) στη Γαλλία μεταφέροντας τον πρώτο συμπατριώτη μας που επιστρέφει από την πόλη «φάντασμα» της Κίνας, στην οποία ανοίξει τη Δευτέρα (03/02) το νοσοκομείο που φτιάχτηκε μέσα σε 10 ημέρες.

Στην πτήση εκτός από τους Γάλλους ήταν και δεκάδες άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες που άφησαν την Ουχάν, την πόλη που ξεκίνησε ο κοροναϊός, με το αεροπλάνο να προσγειώνεται σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην Ιστρ, στη νότια Γαλλία 50 χιλιόμετρα από τη Μασσαλία.

Όπως έγινε γνωστό άπαντες θα μπουν σε προληπτική καραντίνα για 15 ημέρες σε ένα ειδικό θέρετρο στη Μασσαλία μέχρι να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα από τον κοροναϊό. Στο πούλμαν που τους μετέφερε φορούσαν όλοι μάσκες, ακόμα και οι αστυνομικοί. Συνολικά έφτασαν στη Γαλλία 250 επιβάτες από 30 χώρες ανάμεσά τους ο Έλληνας με την αλλοδαπή σύζυγό του.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του είναι καλά στην υγεία τους. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας υπήρχε ένα άτομο το οποίο εκδήλωσε κάποια περίεργα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πτήσης και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Έχει ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο και έχει μπει σε ειδική καραντίνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμα δύο Έλληνες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ουχάν και είναι σε επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα μάλιστα αναζητά πτήση ώστε αμφότεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

«Ευτυχώς που φύγαμε από την Ουχάν, η γυναίκα μου είναι έγκυος»

«Μας είχαν με μάσκα στο αεροπλάνο και ήταν γιατροί γύρω μου. Θα με κρατήσουν εδώ για 14 μέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως σε καραντίνα. Καλύτερα αυτό από το να μέναμε στην Ουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου είναι οκτώ μηνών έγκυος, δεν μπορούσαμε να κάτσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε τους έλληνες διπλωμάτες να μας βοηθήσουν θα ήμουν ακόμα εκεί με τη γυναίκα μου η οποία είναι οκτώ μηνών και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», τόνισε ο Αλεξ Ζαχάρ στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ακόμα δύο Έλληνες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ουχάν και είναι σε επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα αναζητά, μάλιστα, πτήση ώστε αμφότεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ευχαριστίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, την ευγνωμοσύνη στη Γαλλία για την οργάνωση του επαναπατρισμού Έλληνα και άλλων πολιτών της ΕΕ από την πόλη Ουχάν της Κίνας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εκφράζει με ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανάρτηση ευχαριστεί τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-ιβ Λε Ντριάν και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook