Κρήτη | Πανικός από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» – Χουλιάρας: «Περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό, ίσως 5,5 R»

κρήτη-πανικός-από-τον-σεισμό-των-63-ρίχτ-1297338

Ο πολύ ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης, ο οποίος συντάραξε το νησί (Δείτε ΕΔΩ) και «κούνησε» επίσης στα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στη Σαντορίνη, έγινε αισθητός μέχρι και στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ».

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου, σημειώνει.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Αναστάτωση σε όλη την Κρήτη, κατέρρευσε εκκλησάκι, πανικός στα σχολεία

Πολύ αισθητός ήταν ο σεισμός σε όλη την Κρήτη

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Παράλληλα, διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Επιπλέον, σημειώνεται πως «τα μαθήματα της απογευματινής ζώνης σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αναβάλλονται για σήμερα 12/10/2021, λόγω σεισμού. Αύριο, 13/10/2021, τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά, εκτός απροόπτου», σύμφωνα με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αισθητός στα Χανιά που αναστάτωσε τους κατοίκους και ανάγκασε τους διευθυντές δύο σχολείων να τα εκκενώσουν (Δείτε ΕΔΩ) αλλά και στο Ρέθυμνο. Κανένα πρόβλημα, ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς του νομού, με την πολιτική προστασία και τα συνεργαζόμενα σώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Χουλιάρα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά ρήγματα (Δείτε ΕΔΩ)

Έπεσαν τα πάντα, τρέμω ολόκληρη

«Τρομάξαμε πάρα πολύ, και τώρα κάνει μετασεισμό. Τρέμω ολόκληρη, νόμιζα ότι θα με πλακώσουν τα ράφια» δήλωσε νωρίτερα στο iefimerida.gr η κυρία Μαρία Τακάκη, από το μίνι μάρκετ «Αίολος» στη Ζάκρο Σητείας.

Η κυρία Τακάκη προσέθεσε ότι «έπεσαν όλα τα πράγματα από το μαγαζί. Σπάσανε λάδια, μπουκάλια, κρασιά. Έχουμε φοβηθεί πάρα πολύ και δεν μπορώ να ηρεμήσω. Δεν καταλαβαίνω πως βγήκα ζωντανή από αυτό». Κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα, υποστήριξε ότι έχει καταρρεύσει η μοναδική εκκλησία του χωριού. Η πληροφορία για το εκκλησάκι επιβεβαιώθηκε και από άλλη πηγή.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χουλιάρας συνέχισε λέγοντας ότι «στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3, θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται, και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό. Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook