Σε απόγνωση οι κάτοικοι στα Τοπόλια: Σταμάτησαν οι αυθαιρεσίες… σταμάτησε και το έργο της παράκαμψης

σε-απόγνωση-οι-κάτοικοι-στα-τοπόλια-στ-1512495

Σταματημένο εδώ και δύο μήνες είναι πάλι το πολύπαθο έργο της παράκαμψης Τοπολίων, καθώς οι καταγγελίες των κατοίκων για αυθαιρεσίες του εργολάβου και ρίψη μπάζων σε ποτάμια και ρέματα, οδήγησαν σε εγκατάλειψη των εργασιών.

Με επιστολή της, η επιτροπή κατοίκων, ζητά από τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες να εξασφαλίσουν νόμιμους χώρους εναπόθεσης των μπαζών ώστε το έργο να προχωρήσει τάχιστα και από τον εργολάβο να επιστρέψει άμεσα ξεκινώντας με εργασίες που δεν παράγουν μπάζα.

Παράλληλα, ζητούν για το έργο «καθαρές κουβέντες» ζητώντας να ξεκαθαριστεί το τοπίο το οποίο κάποιοι επιμένουν να διατηρούν θολό.

Αναλυτικά:

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ

Επανερχόμαστε προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο σχετικά με το πολύπαθο έργο της Παράκαμψης Τοπολίων, το οποίο κάποιοι επιμένουν να διατηρούν θολό. Το έργο που εδώ και δύο μήνες έχει πάλι εγκαταληφθεί.

Είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης, της εξέλιξης του έργου και της τήρησης των όρων της σύμβασης ανάθεσης, μεταξύ των οποίων και οι περιβαλλοντικοί όροι. Δυστυχώς στην επιμονή για το θολό τοπίο συμμετέχουν με συνεχή προσπάθεια και τοπικοί παράγοντες εγκλωβισμένοι στις ως τώρα επιλογές τους.

Όλοι μαζί αντί να αποδεχτούν τις ευθύνες τους (υπηρεσιακές και θεσμικές) για τη κακή πορεία του έργου, χωρίς ντροπή, προσπαθούν να τις φορτώσουν στους κατοίκους της περιοχής. Φταίνε λέει οι κάτοικοι, αυτοί οι παρασυρμένοι, οι ανεύθυνοι, οι εχθροί της προόδου, αυτοί που δεν θέλουν το έργο και με τις ενέργειες τους και δράσεις τους το σταμάτησαν!

Μα τι κάναμε εμείς οι κάτοικοι;

Μπήκαμε καμία φορά μπροστά στις μπουλντόζες και τις σταματήσαμε; Εμποδίσαμε ή διώξαμε μήπως τα συνεργεία της εργολαβίας από τους χώρους της εργασίας τους;

Αντιθέτως! Μιλήσαμε, φωνάξαμε και απαιτήσαμε την επιτάχυνση του έργου. Δεν ανεχθήκαμε άλλο ο τόπος μας να είναι σκαμμένος, καταταλαιπωρημένος και εγκαταλελειμμένος. Πιέσαμε για την ολοκλήρωση του έργου με κινητοποιήσεις στην Αντιπεριφέρεια και στις Υπηρεσίες της στα Χανιά και στην Περιφέρεια στο Ηράκλειο.

Απαιτήσαμε το έργο να συνοδευτεί με τα απαραίτητα τεχνικά έργα διαχείρισης των όμβριων υδάτων στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται πάνω από τα χωριά μας προκειμένου να μην απειλούνται από πλημμυρικά φαινόμενα. Απαιτήσαμε επίσης την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων όπως και την κατά το δυνατόν διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου στα Τσουρουνιανά. Όλα τα αιτήματα μας κρίνονταν θετικά από τους αρμοδίους (Αντιπεριφέρεια- Τεχνικές Υπηρεσίες) και είχαμε τις ανάλογες υποσχέσεις.

Με υπομονή περιμέναμε την επανεκκίνησή του έργου. Την επανεκκίνηση μετά τις νέες μελέτες (γεωλογικές και τεχνικές) που απαιτήθηκαν λόγω των ζημιών του έργου κατά τη θεομηνία του 2019. Τα τρία χρόνια μελετών θεωρούμε πως ήταν αρκετά για την παράλληλη εξασφάλιση δανειοδοτημένων χώρων εναπόθεσης μπαζών όπως προβλέπει ο νόμος για την εκτέλεση των οδικών έργων.

Και όμως χωρίς κανένα τέτοιο χώρο το έργο ξεκίνησε με παράνομα μπαζώματα σε ρέματα και δασικές εκτάσεις στα Τοπόλια (ρέμα Καψανιανών), στον Αι-Κυρ-Γιαννη, στα Τσουρουνιανά και στο Βλάττος. Η επιβλέπουσα αρχή και οι Υπηρεσίες της γιατί έκλεισαν τα μάτια στη παρανομία; O ρόλος τους δεν είναι η εξασφάλιση της νομιμότητας και των όρων των συμβάσεων στα Δημόσια έργα; Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής δεν έπρεπε να αντιδράσουμε απέναντι στη βίαιη καταστροφή του περιβάλλοντος και τους κινδύνους που εγκυμονούν τα μπαζώματα ποταμών και ρεμάτων; Κακώς δημοσιοποιήσαμε με κάθε τρόπο αυτή την εκτροπή;

Ακολούθησα:

• H Δασική Υπηρεσία που έκανε αυτοψία σε όλο το μήκος του έργου, κατέγραψε τα παράνομα μπαζώματα και ζήτησε το καθάρισμα τους.

• Η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με το Διευθυντή της και κλιμάκιο έκαναν επίσης αυτοψία σε όλα τα μπαζώματα, τα έκριναν παράνομα και > όπως αναφέρει στην έκθεση της που μας κοινοποιήθηκε.

• Κλιμάκια των κομμάτων ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης επισκέφθηκαν τους χώρους των μπαζωμάτων καταδίκασαν τις σε βάρος του περιβάλλοντος και τις ασφάλειας των κατοίκων παρανομίες και με έγγραφες τοποθετήσεις τους απαίτησαν την αποκατάσταση των περιοχών και την χωρίς άλλες καθυστερήσεις ολοκλήρωση του έργου.

• Ομάδα βουλευτών του ΚΚΕ με επικεφαλή τον Μανώλη Συντυχάκη έκανε για το έργο της παράκαμψης ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία Δημοσίων Επενδύσεων και Πολιτισμού.

Το πρώτο ζητάει από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων την παρακολούθηση της αποκατάσταση των παράνομα μπαζωμένων περιοχών.

Το δεύτερο Υπουργείο συμφωνεί με την απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών έργων για τη μετατόπιση του άξονα του δρόμου δυτικότερα στον αρχαιολογικό χώρο.

Όλες οι παραπάνω δράσεις και αντιδράσεις δεν πείθουν ακόμη και τους πλέον δυσκολόπιστους πως στο τόπο μας έχουν συμβεί εγκληματικές παρανομίες; Έπρεπε όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι να μην μιλήσουμε, έπρεπε να μην πάρουμε θέση, να τις αφήσουμε κρυμμένες κάτω από το χαλί για να μην χαλάσουν τα σχέδια και οι δουλειές κάποιων άλλων; Έπρεπε να πάρουμε την άδεια από κάπου;

Mε την απαίτηση μας για νόμιμη εκτέλεση του έργου και την παρέμβαση των Υπηρεσιών του Κράτους το έργο σταμάτησε. Για αυτό λοιπόν εμείς φταίμε ή οι παρανομίες της εργοληπτικής εταιρείας και οι (λίαν επιεικώς κρινόμενες) ανεπαρκείς επιβλέπουσες αρχές;

• Απαιτούμε οι έχοντες την ευθύνη του έργου, το γρηγορότερο να εξασφαλίσουν νόμιμους χώρους εναπόθεσης των μπαζών ώστε το έργο να προχωρήσει τάχιστα.

• Απαιτούμε ο εργολάβος να επιστρέψει στον χώρο του έργου εκτελώντας καταρχήν τις εργασίες που δεν παράγουν μπάζα. Ο χειμώνας πλησιάζει και κινδυνεύουν άμεσα οικισμοί και περιουσίες καθώς και το έργο το ίδιο από πλημμύρες.

• Απαιτούμε με την ανεύρεση χώρων εναπόθεσης μπαζών το άμεσο καθάρισμα των παράνομων μπαζωμάτων όπως ζητούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και έχει υποσχεθεί ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου στις 8/9/2022.

• Θέτουμε προ των ευθυνών τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκτέλεση του έργου, στην περίπτωση οποιασδήποτε υλική καταστροφής ή ανθρώπινης βλάβης που θα προέλθει με υπαιτιότητα της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου ή παραλείψεων του έργου.

• Δηλώνουμε το συνεχές και δυναμικό παρόν μας στην υπόθεση του έργου και σε όποιο άλλο θέμα αφορά την περιοχή. Το οφείλουμε στον τόπο και στην ιστορία του, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook