Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στα Χανιά: «Δεν έχουμε ψωμί και γάλα για τα παιδιά μας» | Photos + Videos

σε-απόγνωση-οι-ιδιοκτήτες-τουριστικώ-1368468

Με κόρνες διαμαρτυρίας έφτασαν στην πλατεία δικαστηρίων περίπου 30 τουριστικά λεωφορεία των Χανίων συμμετέχοντας σε πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο.

Σε οικονομική ασφυξία έχουν περιέλθει μετά από δύο χρόνια χωρίς δουλειά οι 180 ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στα Χανιά που συμμετείχαν σήμερα σε πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο, καταγγέλοντας ότι η Κυβέρνηση τους έχει «κλείσει την πόρτα».

Ο κ. Ιάκωβος Καζάκος, πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται σήμερα σε όλη τη χώρα: «Αποκλειστήκαμε από τον νέο αναπτυξιακό νόμο παρά τα όσα μας είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο υπουργός» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «Το μείζον θέμα είναι η ρευστότητα. Είμαστε σε οικονομική ασφυξία. Δύο χρόνια είμαστε με δεμένο χειρόφρενο». Όπως ανέφερε, η μείωση στον τζίρο του κλάδου που απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 180 λεωφορεία στα Χανιά και περίπου 800 σε όλη την Κρήτη ξεπερνά το 70%.

Σε απόγνωση είναι ο κ. Νίκος Κοκολάκης που αγόρασε το λεωφορείο το 2019 και έμεινε εκτός από όλα τα προγράμματα ενίσχυσης καθώς δεν είχε προλάβει να κάνει έναρξη: Αυτή η Κυβέρνηση δεν μας ανοίγει την πόρτα να μας πει τι θα κάνουμε και πώς θα ζήσουμε. Είναι θέμα επιβίωσης, δεν έχουμε ψωμί και γάλα για τα παιδιά μας» τόνισε.

Τα αιτήματα του κλάδου μετέφεραν και οι Μανώλης Βλαστός και Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης.

Περίπου 30 τουριστικά λεωφορεία συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στο πάρκινγκ των Αγ. Αποστόλων και ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία προς το μέγαρο της Π.Ε. Χανίων όπου στις 11:30 συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Ο κ. Καλογερής από τη μεριά του εξέφρασε την στήριξή του στο κλάδο σχολιάζοντας ότι: «Τον θέλουμε αυτόν τον κλάδο να στέκεται στα πόδια του. Όλα αυτά τα οποία θέτουν είναι βάσιμα, είναι λογικά και καλό είναι η Πολιτεία να τον ενισχύσει».

Αιτήματα

Με σχετικό του έγγραφο, το Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης ζητά από τον πρωθυπουργό, τα αρμόδια Υπουργεία, τους τοπικούς βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους, τη λήψη μέτρων καθώς όπως επισημαίνει δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοιού. «Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις μας δεν λειτουργούν ή σε ορισμένες περιπτώσεις υπολειτουργούν και τα λεωφορεία ιδιοκτησίας των μελών της Ενώσεώς μας είναι ακινητοποιημένα», αναφέρει και τονίζει:

•Μείζον θέμα παραμένει η ρευστότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

«Η αποζημίωση της μειωμένης πληρότητας 65% των τουριστικών λεωφορείων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 ήταν σταγόνα στον ωκεανό για τις επιχειρήσεις μας που παραμένουν ανενεργές 21 μήνες» αναφέρει και ζητά την «επείγουσαα προώθηση αποζημίωσης των τουριστικών λεωφορείων για τουλάχιστον άλλους τέσσερις μήνες».

•Τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης δεν περιλαμβάνονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού και του υφυπουργού Ανάπτυξης.

•Το λειτουργικό κόστος μιας τουριστικής επιχείρησης που διατηρεί γραφείο είναι μεγάλο και «με μηδενικό εισόδημα τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης την στιγμή που τα τουριστικά γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση».

•Στις αρχές του έτους πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας με τα λεωφορεία ακινητοποιημένα.

Ο Σύλλογος αναφέρεται και σε σειρά από άλλα ζητήματα ενώ σε ό,τι αφορά τα τοπικά προβλήματα, κάνει λόγο για «κατάφωρη αδικία σε βάρος των τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων της Περιφέρειας Κρήτης με τον αποκλεισμό των περισσότερων αυτών από την επιδότηση ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης». Ο Σύλλογος θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει και δεύτερη φάση με ένταξη του συνόλου των επιχειρήσεων. Επίσης, υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις που λειτουργούν στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων που λειτουργούν απο τις ΚΤΕΛ Α.Ε. Κρήτης σε κάθε είδους υπηρεσίες τουριστικών γραφείων ή μεταφορών επιβατών και να περάσουμε σε διαγωνισμούς που θα επιτρέπουν και τη συμμετοχή των επιχειρήσεών μας».

zarpanews.gr

One thought on “Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στα Χανιά: «Δεν έχουμε ψωμί και γάλα για τα παιδιά μας» | Photos + Videos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook