Σε απόγνωση οι εκπαιδευτικοί στα Χανιά: «Το 90% των σχολείων δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα για τον κορονοϊό»

σε-απόγνωση-οι-εκπαιδευτικοί-στα-χανι-1105141

Ανέτοιμα από πολλές απόψεις είναι τα σχολεία των Χανίων, με τους εκπροσώπους δασκάλων και καθηγητών στα Χανιά να διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη που υφίσταται η Παιδεία, στην δύσκολη περίσταση, μάλιστα, της πανδημίας.

Όπως επισημάνθηκε, αντί το υπουργείο παιδείας να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις σχολικές μονάδες, προφυλάσσοντας καθηγητές, μαθητές, γονείς και εν τέλει το σύνολο της κοινωνίας από την εξάπλωση του κορονοϊού, η «επένδυση» στην παιδεία είναι… ακόμα πιο μικρή από πέρσι.

Όπως ενημέρωσε ο Αντώνης Τσαλαπάκης, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων, η πρώτη φάση προσλήψεων δεν ξεπέρασε το 65% των αναγκών, αφού υπάρχουν στο νομό Χανίων 322 λειτουργικά κενά σε γενική, ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη. Το υπουργείο, μάλιστα, απλά για να καλύψει την έλλειψη προγραμματισμού όρισε τρίμηνες συμβάσεις.Όπως ανέλυσε η Μαρία Γαυγιωτάκη, οργανωτική γραμματέας του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Χανίων, η κυβέρνηση είχε εγκαίρως τον ακριβή αριθμό των μαθητών (περίπου 240.000) και των μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να μπορεί να υπολογίσει πόσους εκπαιδευτικούς θα χρειαστεί και να κάνει τις προσλήψεις που χρειάζονται σε συνθήκες πανδημίας.

Συγκεκριμένα, έχουν γίνει περίπου 24.927 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ πέρσι είχαν προσληφθεί περίπου 42.000, χωρίς καν πανδημία και την δεδομένη προσπάθεια για περισσότερα τμήματα. Παράλληλα, μεσολάβησαν 3.500 συνταξιοδοτήσεις, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το κενό.Όσον αφορά τις καθαρίστριες, έγιναν προσλήψεις 9.472 για 13.000 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, περίπου όσες και πέρσι. Έτσι, δεν τηρούνται οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ που ζητούν να παραμένει το προσωπικό στις σχολικές μονάδες καθ’ όλη τη λειτουργία τους. Αντίθετα, παραμένουν 3-4 ώρες, αφήνοντας «ακάλυπτες» τις σχολικές μονάδες.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Γιάννης Κυριακάκης, κατήγγειλε την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων που επιμένει σε γραφειοκρατική αντίληψη και ακολουθεί πιστά τις κυβερνητικές οδηγίες, με αποτέλεσμα… 28άρια τμήματα σε σχολεία των Χανίων.Υπάρχουν τουλάχιστον 125 κενά όσον αφορά τις καθαρίστριες, με βάση τις νέες προβλέψεις του ΕΟΔΥ υπό τις συνθήκες του κορονοϊού. Το υπουργείο έστειλε φέτος μόλις 75 επιπλέον καθαριστές (περίπου 30 οι μόνιμοι), λιγότερους ακόμα κι από πέρσι, κάτι που αναδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης, με το βατερλώ να ξεκινάει ήδη από το άνοιγμα των σχολείων. Κι ενώ ουσιαστικά δεν έχει κάνει τίποτα, η κυβέρνηση όταν ξεσπάσει το επόμενο κύμα θα τα… φορτώσει όλα σε εμάς επειδή δεν επιβλέπαμε σωστά τους μαθητές.

Η Ντίνα Κληρονόμου, μέλος του ΔΣ, συμπλήρωσε οτι στα κενά δεν υπολογίζονται ούτε οι εκπαιδευτικοί που θα πάρουν άδειες επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ την ίδια ώρα οι οδηγίες είναι αυστηρές, ώστε όποιος έχει την ελάχιστη δυσφορία και συμπτώματα ίωσης να μένει σπίτι του. Άγνωστο ποιος θα τους αναπληρώσει…

«Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι πρόχειρος και καθαρά επικοινωνιακός.

Το 90% των σχολείων στα Χανιά δεν είναι εφικτό να τηρεί τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ, όπως να υπάρχει δωμάτιο covid room, υπεύθυνος covid, χωρίς συγκεκριμένες προβλέψεις, το γεγονός οτι τα παιδιά συγχρωτίζονται σε πολλές φάσεις της σχολικής ζωής, όπως τις μεταφορές, στα ξενόγλωσσα, στα ολοήμερα, κάτι που σημαίνει οτι η κλειστή ομάδα (φούσκα) δεν μπορεί να συμβεί. Έτσι, δεν εμποδίζεται η διασπορά του ιού στα υπόλοιπα τμήματα. Χαρακτηριστικό ακόμη το γεγονός οτι δεν έγιναν καν δειγματοληπτικά τεστ για να υπάρχει μία εικόνα για το ιικό φορτίο σε κάθε σχολείο.Όσον αφορά την μεταφορά των μαθητών, γίνονται σε καθεστώς… σαρδελοποίησης, αφού πολλά λεωφορεία είναι γεμάτα, περισσότερο κι από 100%.

Είναι πολύ δύσκολη η αυστηρή χρήση της μάσκας σε μικρά παιδιά και να θεωρήσουμε οτι μπορούν να διατηρήσουν… ατομική ευθύνη. Σε άλλες χώρες δημιουργήθηκαν καλύτερες συνθήκες, με τα παιδιά να είναι αυστηρά μόνα τους στα θρανία, περισσότερες αίθουσες, ακόμα πιο πολλές προσλήψεις, όμως εδώ η αλλαγή είναι… περισσότεροι μαθητές στις τάξεις, ενώ η εξάπλωση του ιού περιορίζεται μόνο από τις μάσκες.»

Ο Γιώργος Παύλου, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής και μέλος ΔΣ του ΣΕΠΕ, επισήμανε οτι η κυβέρνηση είχε 3 μήνες να σώσει την κατάσταση με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και δεν έκανε τίποτα, δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ πορεύεται μόνο με επικοινωνιακό παιχνίδι:«Αρκετά σχολεία υπολειτουργούν και στα Χανιά. Έγιναν οι προσλήψεις που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική αγωγή αλλά πάλι υπάρχουν κενά, τόσο στα ΣΜΕΑ, όσο και στις παράλληλες, όπου πολλοί δάσκαλοι είναι σε δύο παιδιά, που συνολικά ξεπερνούν τα 120.»

Ο Αλί Μουσταφάογλου, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ, ξεχώρισε οτι από τον Μάρτη και τον Απρίλη η κυβέρνηση είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί, με την μόνη προετοιμασία της απέναντι στον κορονοϊό να είναι δύο μάσκες που δεν μπορούν καν να φορέσουν τα παιδιά, καθώς κι ένα μικρό παγουρίνο, κι αυτό από δωρεά.Παράλληλα, χαρακτήρισε τελείως ασαφείς οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, αφού δεν υπάρχουν καθαρές κατευθύνσεις για το τι πρέπει  να γίνει πχ με την εμφάνιση ενός κρούσματος. Ακόμη, επισήμανε οτι είναι ανεφάρμοστα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, αφού παρουσιάζουν πολλές αντιφάσεις μεταξύ τους.

zarpanews.gr – Στέλιος Καρκανοραχάκης

2 thoughts on “Σε απόγνωση οι εκπαιδευτικοί στα Χανιά: «Το 90% των σχολείων δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα για τον κορονοϊό»

  1. Όλα αυτά είναι μη πρακτικά και καθόλου εφαρμόσιμα , τα τζιμανια οι επιστήμονες δε το βλέπουν; Τι να πεις…τώρα σε νέο άρθρο έχουν καταλάβει ότι και η θερμομετρηση είναι άκυρη.

  2. Υπάρχει λύση που λύνει ταυτόχρονα και πολλά αλλα θέματα οπως πχ την αναστολή διδασκαλίας λόγω «ανωτέρας» βίας.
    Τηλεεκπαίδευση την λένε….αν δεν την εχουν ακούσει………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook