Σε απόγνωση Χανιώτες άνεργοι εξαιτίας της παράλογης «εποχικότητας», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

σε-απόγνωση-χανιώτες-άνεργοι-εξαιτία-1182710

Απίστευτες καταστάσεις φτώχειας είναι αναγκασμένοι να βιώνουν άνεργοι στα Χανιά, οι οποίοι δεν δικαιούνται καν το επίδομα ανεργίας επειδή οι επιχειρήσεις που τους απέλυσαν, δεν θεωρούνται εποχικές. Για το ζήτημα αυτό μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης:

«Οι άνεργοι που έχουν μείνει απ’ έξω είναι πάρα πολλοί. Βάσει νόμου η εποχικότητα των καταστημάτων 12μηνης λειτουργίας καθορίζεται με την απόλυση τουλάχιστον το 75% του προσωπικού κάθε χρόνο. Φέτος οι επιχειρήσεις δεν προσέλαβαν πολύ κόσμο και έτσι, όταν τους απέλυσαν, δεν έφτασαν στο όριο του 75% και αυτοί οι άνθρωποι τώρα δεν θεωρούνται εποχικά εργαζόμενοι και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Δεν έχει υπάρξει καμία ρύθμιση γι’ αυτούς.

Είναι πολύ διαδεδομένο στα Χανιά, ειδικά στα τουριστικά πρακτορεία, σε σουπερμάρκετ. Στο αεροδρόμιο σε διάφορες επιχειρήσεις  εργάζονταν άνθρωποι που τους υποσχέθηκαν ότι με τα 50 ένσημα θα λάμβαναν το επίδομα ανεργίας. Και επειδή δεν συμπληρώθηκε το 75%, δεν λαμβάνουν τίποτα. Για φέτος δεν θα έπρεπε να ισχύει η εποχικότητα. Πρέπει να μπορείς να επιβιώσεις και να ζήσεις όσο γίνεται την οικογένειά σου.»

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι οι ασύδοτοι εργοδότες που αναγκάζουν εργαζόμενους να δουλεύουν ενώ είναι σε αναστολή και μάλιστα το Εργατικό Κέντρο έχει πληροφορίες για μια τουλάχιστον περίπτωση στα Χανιά:

«Έχουμε μία καταγγελία για επιχείρηση επισιτισμού, ότι εργαζόμενη ήταν σε αναστολή και την έβαλε να εργάζεται και όταν εκείνη αντέδρασε, την εξώθησε σε παραίτηση, γιατί δεν μπορούσε να την απολύσει νόμιμα. Αν δεν καταγγελθούν τέτοιες περιπτώσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στο Εργατικό Κέντρο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις εργοδότες πληρώνουν ένα μέρος του μισθού σε εργαζόμενους που βγάζουν σε αναστολή και τους έχουν να δουλεύουν, πράγμα επίσης παράνομο.»

Ο κ. Μανωλικάκης ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τα Χανιά, όπου το «δίχτυ προστασίας» της κυβέρνησης πάει περίπατο και άνθρωποι βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πείνας:

«Άνδρας που πήγε φαντάρος πέρσι, κατάφερε στη συνέχεια να δουλέψει 76 μεροκάματα σε ξενοδοχείο. Δεν παίρνει ταμείο ανεργίας. Το κράτος τον τιμωρεί, επειδή ήταν φαντάρος και δεν μπορούσε να κολλάει ένσημα πέρσι. Έγκυος γυναίκα με 100 μεροκάματα πέρσι. Φέτος έκανε 50, δεν μπορεί να πάρει επίδομα λοχείας και τοκετού, γιατί θέλει 200 ένσημα αυτό. Εγκληματικά πράγματα. Αφού βάζεις τα 50 ένσημα λόγω των καταστάσεων, κάν’το για όλες τις παροχές.»

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook