Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα MMM – Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

σε-απεργιακό-κλοιό-η-χώρα-πώς-θα-κινη-927118

Με κύριο αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία , που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες, σωματεία και εργατικά κέντρα.

Το πρωί χουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας καλούν σε διαδήλωση στις 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 10:30, στα Προπύλαια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για “αντεργατικό” νομοσχέδιο, με το οποίο ουσιαστικά επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο “να μην ανεχθούν νέα μέτρα σε βάρος τους και να κόψουν το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ.». Κεντρικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ αποτελεί η απόσυρση του “αντεργατικού νομοσχεδίου”, σε διαφορετική περίπτωση «προχωρούμε σε απεργιακή κλιμάκωση”.

«Χειρόφρενο” στα ΜΜΜ, «δεμένα” τα πλοία στα λιμάνια

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Αναλυτικά, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος ( γραμμή 1 μετρό, πρώην ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ( γραμμή 2 και 3) και το Τραμ θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Το Μετρό θα λειτουργήσει από 9:00 έως και τις 21:00 και το Τραμ θα λειτουργήσει από τις 7:00 έως τις 23:00.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της 24ης Σεπτεμβρίου στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τραίνα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

“Δεμένα” θα είναι και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Εξαιτίας της κινητοποίησης, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Δευτέρας, το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ. Προσφυγή εναντίον της απόφασης της ΠΝΟ είχε καταθέσει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας-ΣΕΕΝ).

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές

Με κοινή διακήρυξη, οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία ενάντια στο «μίνι συνδικαλιστικό” σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση και “περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, την συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας χιλιάδων ανθρώπων”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ανακοίνωσε και η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, που “περιορίζει Εργασιακά και Συνδικαλιστικά δικαιώματα”. “Δεν πρόκειται η ΠΟΕΔΗΝ να δεχθεί κανέναν περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ψηφισθεί δεν ψηφισθεί ο νόμος.

Θα είμαστε στο δρόμο όποτε χρειάζεται με αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΠΟΕΔΗΝ. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων”, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της.

Κλειστά και τα δικαστήρια

H Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο “επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών”.

Απεργούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας ΤραπεζοϋπαλληλικώνΟργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι αποφάσισε να αντιδράσει με δυναμικές κινητοποιήσεις «στο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων που επιφέρουν οι ρυθμίσεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου».

Συμμετέχει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας

Τη συμμετοχή στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, “ενάντια στην επιστροφή των μνημονιακών εμμονών και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, και ζητάει από την κυβέρνηση την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η Ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

Στάση εργασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη σημερινή απεργία, ανακοίνωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Στο πλαίσιο της απεργίας, κήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

“Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ

“Στις 24 του Σεπτέμβρη δίνουμε μαζικό, μαχητικό ‘παρών’ στην απεργία που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

“Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει «γη και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία – κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook