Σε αγωνία εργαζόμενοι σε ακτοπλοΐα, ξενοδοχεία, μπλοκάκηδες και Ο.Ε. – Ποιοι παίρνουν το επίδομα

Μεγάλη είναι η πιθανότητα να δοθεί γενική παράταση για όσους εργαζόμενους δεν προλαβαίνουν με βάση τον προγραμματισμό να καταθέσουν την αίτησή τους για την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.

Ήδη οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2 οι οποίοι δεν πρόλαβαν οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση ή που οι εργοδότες τους δεν υπέβαλλαν εγκαίρως την Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων στο σύστημα «Εργάνη», θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν την δική τους δήλωση μετά τη λήξη του πρώτου γύρου αιτήσεων, δηλαδή, μετά τις 10 Απριλίου.

Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.yeka.gr οι εργαζόμενοι σε αναστολή απασχόλησης με τελευταίο ψηφίο στο ΑΦΜ τους τον αριθμό 3 ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 80.400 αιτήσεις.

Πάντως όπως αναφέρεται από στελέχη της αγοράς και εργατολόγους υπάρχουν πολλές κατηγορίες εργαζομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν μείνει εκτός περιμέτρου προστασίας ή μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα ενταχθούν.

Μέχρι στιγμής υποβάλλουν αιτήσεις και όσοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου ή για όσους η σύμβαση ορισμένου χρόνου που έληγε μετά τις 20 Μαρτίου ανεστάλη με μονομερή απόφαση του εργοδότη ή με τη συναίνεση του εργαζόμενου.

Ωστόσο είναι σε εκκρεμότητα

-το τι θα γίνει με τους μακροχρόνια ανέργους και ανέργους που όμως ήδη υπάρχει μια σχετική εξαγγελία από το υπ. Οικονομικών ότι θα ληφθεί μέριμνα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

– με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά είχαν εργασιακή σχέση με μπλοκάκι και το ΚΑΔ των εργαζομένων αυτών δεν είναι στα όσα έχουν πληγεί.

– με τους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι σε δευτερεύοντα ΚΑΔ ή θυγατρικές επιχειρήσεων αν και έχουν κλείσει δεν έχουν τις θυγατρικές τους με τους δευτερεύοντες ΚΑΔ στις πληττόμενες.

– με εργαζόμενους με δυο συμβάσεις εργασίας σε εταιρίες που έκλεισαν. Θα έχουν από δυο πηγές το 800άρι;

– με τις επιχειρήσεις που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, αλλά δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων για τους εργαζόμενους τους. Θα πρέπει να υποβάλουν ούτως ή άλλως δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ για να έχουν την προβλεπόμενη αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή θα τους εντοπίσει το σύστημα αυτομάτως, βάσει ΚΑΔ;

– με το θέμα των ενοικίων υποκαταστημάτων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Εφόσον διατηρούν, δυο τρία ή παραπάνω υποκαταστήματα και γι’αυτά πληρώνουν το 60% του ενοικίου;

– με το θέμα των ενοικίων πρώτης κατοικίας ελευθέρων επαγγελματιών κι εάν θα ενταχθεί και αυτή η περίπτωση στη σχετική ρύθμιση για καταβολή του 60% του ενοικίου.

– με το θέμα των ομόρρυθμων ετέρων σε Ο.Ε. εταιρίες κι αν θα διανεμηθεί η αποζημίωση εξολοκλήρου στους εταίρους ή θα μοιραστεί.

– με το θέμα των εποχικών εργαζομένων ειδικά σε τουρισμό που μόνο μέχρι τέλους Απριλίου έχει παραταθεί το επίδομα ανεργίας.

– με τα πληρώματα της ακτοπλοΐας, που λόγω των μέτρων δεν προσλήφθηκαν από 1η Απριλίου καθώς δεν ενεργοποιήθηκαν τα καλοκαιρινά πρωτόκολλα που προβλέπουν αυξημένους επιβάτες και πληρώματα.

– με τους εργάτες – μαστόρους στην οικοδομή που δεν έχουν συμβάσεις εργασίας αλλά δουλεύουν η μεροκάματο ή «φατούρα» δηλαδή ως υπεργολάβοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με νέα επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί αφενός την ένταξη 7 νέων ΚΑΔ επιχειρήσεων για την ένταξή τους στις ευεργετικές διατάξεις, τονίζοντας παράλληλα πως σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι ήδη ενταγμένοι τετραψήφιοι ΚΑΔ (συμπεριλαμβανομένων όλων των υποκατηγοριών τους) αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εισαγωγή τους στο σύστημα «Εργάνη».

Εν τω μεταξύ, απόφαση του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, οι μισθωτοί των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κλπ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ μισθωτοί που εργάζονται σε:

α) φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 ν. 4270/2014 (Α΄143),

β) τα εκτός αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),

γ) Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. – κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους – ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους,

δ) οι εκτός Γενικής Κυβέρνησης δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και

ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο κεφάλαιο Β΄ του αμέσως παραπάνω νόμου.

Γιώργος Αλεξάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ