Σχολεία: Τουλάχιστον τέσσερις οι απόψεις μεταξύ των ειδικών για άνοιγμα μετά τις γιορτές

σχολεία-τουλάχιστον-τέσσερις-οι-απόψ-1342629

Τα σχολεία βρίσκονται ψηλά στη λίστα ενδιαφέροντος των ειδικών με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να χρειάζονται όπως όλα δείχνουν άμεση αναπροσαρμογή των μέτρων, καθώς η μετάλλαξη Ομικρον σαρώνει την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εμφανίζονται ήδη διχασμένοι για το εάν πρέπει να εφαρμοστούν πρόσθετοι περιορισμοί στα σχολεία, να αλλάξουν δηλαδή τα πρωτόκολλα, καθώς ορισμένοι θεωρούν πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ άλλοι τονίζουν ότι έρχονται δύσκολες ημέρες.

Την ίδια στιγμή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση σφοδρής πολιτικής κόντρας με την υπουργό Παιδείας να εμφανίζεται αμετακίνηση στις θέσεις της και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά σε όλους τους τόνους τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια τη νέα χρονιά.​

Μάλιστα η Κουμουνδούρου ζητά «προετοιμασία με προσλήψεις εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σπάσιμο τμημάτων και άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1% που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα».

Πάντως η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υιοθετεί και αυτή τη φορά την θέση της υπουργού Παιδείας και θεωρεί ότι δεν χρειάζονται μέτρα, γιατί η κατάσταση είναι ικανοποιητική.

Συγκεκριμένα, διαφωνεί με τους συναδέλφους της και υποστηρίζει την πρόταση της Νίκης Κεραμέως, πως τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη στις τάξεις από τις μικρές ηλικίες έχουν αρχίσει και φέρνουν αποτελέσματα.

«Δεν θα αλλάξει κάτι στα σχολεία, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά στην χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και αναφέρθηκε στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, που δείχνουν μείωση στα κρούσματα στα παιδιά.

Παρόλα αυτά, ο ΕΟΔΥ έδειξε για πρώτη φορά μείωση μολύνσεων στα παιδιά, στην έκθεση για τις 29/12, όπου σημείωνε, ότι τα κρούσματα υποχώρησαν την εβδομάδα που έκλεισαν τα σχολεία για Χριστούγεννα.

Αντιθέτως, από τον Σεπτέμβριο που χτύπησε το πρώτο κουδούνι, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους, η διασπορά στις τάξεις ήταν τεράστια, ώστε τα παιδιά να αποτελούν το 30% επί των συνολικών κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Καμπανάκι» για αύξηση νοσηλειών

Αντίθετοι όμως από την Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι ομάδα λοιμωξιολόγων της Επιτροπής, οι οποίοι τονίζουν ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα στα σχολεία και αυτά πριν ανοίξουν.

Επίσης, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να δούμε ορισμένα αποτελέσματα για την μετάλλαξη Ομικρον και αναλόγως να δράσουμε στα σχολεία.

Επίσης, ο Θάνος Δημόπουλος μαζί με τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Πάνο Μαλανδράκη και Γιάννη Ντάναση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως μόνο στις ΗΠΑ ο μέσος όρος νέων παιδιατρικών νοσηλειών ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 30 – 50 % από τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, στη Βρετανία εισήχθησαν στο νοσοκομείο πάνω από 500 παιδιά την προηγούμενη εβδομάδα έως και τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ νοσηλεύτηκαν 109 παιδιά κάτω των 5 ετών μέσα σε δύο μέρες.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πάρτε μέτρα στα σχολεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει έκκληση τουλάχιστον από τις 7/12 στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα στα σχολεία.

Πριν ακόμη η μετάλλαξη Ομικρον σαρώσει τα κράτη της Ευρώπης, ο ΠΟΥ ζήτησε να προστατεύονται καλύτερα τα παιδιά

«Η χρήση μασκών και εξαερισμού, παράλληλα με τακτικά τεστ, οφείλει να είναι ο κανόνας σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή τη στιγμή τα κρούσματα αυξάνονται σε όλες τις ηλιακές ομάδες «με τα υψηλότερα ποσοστά αυτή τη στιγμή να καταγράφονται μεταξύ 5 και 14 ετών».

«Δεν είναι σπάνιο σήμερα να βλέπουμε συχνότητα δύο ή τρεις φορές υψηλότερη στα μικρά παιδιά απ’ ό,τι στον συνολικό πληθυσμό», δήλωσε ο Κλούγκε.

Θολό τοπίο με το άνοιγμα των σχολείων 

Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει αγεφύρωτη διχογνωμία ανάμεσα σε κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς οι μεν αναφέρουν πως όλα είναι υπό έλεγχο, επικαλούμενοι στοιχεία που αναφέρουν το αντίθετο, ενώ οι δεύτεροι σημειώνουν ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Το τελευταίο πάντως που θα περιμέναμε να δούμε είναι νέα μπρος – πίσω της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων με τον κίνδυνο να γιγαντώνεται από την απίστευτη ασυνεννοησία και τις διαφορετικές απόψεις.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook