Σχολεία: Συστάσεις για μέτρα στους γονείς – «Φωνάζουν» οι ειδικοί

σχολεία-συστάσεις-για-μέτρα-στους-γον-1199914

Με το βλέμμα στο άνοιγμα των σχολείων από σήμερα, 9 Ιανουαρίου, είναι η επιστημονική κοινότητα, καθώς οι ιώσεις είναι σε έξαρση στα παιδιά. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, δεν έλειψαν οι «φωνές» που έκαναν λόγο για παράταση των διακοπών και να μην επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές.

Καπραβέλος και Παυλάκης επανήλθαν σήμερα, τονίζοντας ότι ήταν λάθος που άνοιξαν χωρίς μέτρα οι σχολικές μονάδες. Και αφού το υπουργείο Παιδείας δεν πήρε καμία απόφαση, στρέφονται στους γονείς, με τον Νίκο Καπραβέλο, Διευθυντή ΕΣΥ, Β/ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, να κάνει συστάσεις για το πότε πρέπει να μένουν τα παιδιά στο σπίτι. Είπε χαρακτηριστικά σήμερα στην ΕΡΤ:

«Ειλικρινά και οι γονείς κατάλαβαν το νόημα των ισχυρών συστάσεων των γιατρών και του υπουργείου. Δηλαδή τα παιδιά μας αν αισθάνονται έστω και για λίγο κακουχία, μια μικρή καταρροή που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα τα κρατούσαμε στο σπίτι, καλό είναι να τα κρατήσουμε στο σπίτι για να μην γίνει διασπορά και έκρηξη ιογενών λοιμώξεων. Και από την άλλη μεριά το γεγονός ότι δεν καταμετρώνται, δεν λαμβάνονται υπόψιν οι απουσίες, δίνει και το περιθώριο οι αίθουσες των σχολείων να μην είναι γεμάτες, ώστε ακριβώς να αποφύγουμε έκρηξη των ιώσεων.»

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της επιστροφής της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία.

«Είναι λάθος αυτό που γράφεται ότι ανοίγουν τα σχολεία χωρίς μέτρα. Είναι ισχυρότατες οι συστάσεις με βάση την ανησυχία όλων μας. Οι πάντες εκφράζουμε μία ανησυχία, σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει, δηλαδή ότι αυτός ο χειμώνας θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα έχουμε μία αύξηση όλων των ιογενών λοιμώξεων εξαιτίας ενός κενού ανοσίας που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε επίσης ο κ. Καπραβέλος.

«Φοβόμαστε έκρηξη των ιώσεων» επισήμανε και εκτίμησε πως «είναι καλύτερα να γίνει μια παράταση των ιώσεων παρά μία έκρηξη των ιώσεων, διότι δεν θα αντέξει το υγειονομικό σύστημα.»

Και κατέληξε:

«Είναι διοικητικό το μέτρο της υποχρεωτικότητας της μάσκας» και τόνισε πως « οι ισχυρές συστάσεις των γιατρών είναι μάσκες πραγματικά στα παιδιά για να μη γίνει διασπορά και έκρηξη των ιώσεων. Μεγάλη προφύλαξη στους ηλικιωμένους. Εκεί πρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα γιατί εκεί χάνουμε ανθρώπινες ζωές από τον κορονοϊό. Και εκεί πρέπει να προσέξουν οι ηλικιωμένοι. Ας μη βγαίνουν έξω, να αποστασιοποιηθούν, να φορούν μάσκες για να μην έχουμε τραγικές συνέπειες στο δίμηνο που μας έρχεται».

Παυλάκης: Να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία

Επιμένει, από την πλευρά του, ο ιατρός-ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, για την επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και τόνισε ότι η μετάλλαξη «Κράκεν» είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς είναι πιο μεταδοτική από όλα τα στελέχη του ιού που γνωρίζαμε μέχρι τώρα σε ένα ποσοστό περίπου 20%.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε τη μετάλλαξη «Κράκεν» πιο ανώδυνη και προέβλεψε ότι και νοσηλείες θα προκαλέσει, αλλά και θανάτους.

«Ο ιός αλλάζει περιτύλιγμα κάθε λίγο, είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου», τόνισε ο κ. Παυλάκης, υπεραμυνόμενος της χρησιμότητας των εμβολίων τα οποία δεν αποτρέπουν την νόσηση, αλλά «μετριάζουν τις καταστροφές που προκαλεί ο ιός στο σώμα».

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, ότι θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική και πάλι η χρήση της μάσκας και εκτίμησε ότι τα μισά περίπου περιστατικά όχι μόνο με τον κορονοϊό αλλά και τις άλλες ιώσεις θα είχαν αποφευχθεί αν τα παιδιά φορούσαν μάσκες στο σχολείο.

Πηγή:ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook