Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για νηπιαγωγεία και δημοτικά -Πώς θα γίνει η επιστροφή

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων καθώς από τις 11 Ιανουαρίου αρχίζουν τα δια ζώσης μαθήματα.

Ηδη οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις στο υπουργείο Παιδείας και στα σχολεία, όπου η επιστροφή στις τάξεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνει κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες λόγω της πανδημίας.

Σχολεία: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των καθηγητών -Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν

Η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με περισσότερα προληπτικά μέτρα, με ένα από αυτά, που αποτελεί και προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, να είναι ο εμβολιασμός των καθηγητών. Όπως τόνισε χθες η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα όπου οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ζητούν να εμβολιαστούν, μέτρο που θα είναι προληπτικό, όπως σημειώνεται από το υπουργείο. Οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Η πλατφόρμα μάλιστα θα είναι ανοιχτή και για τους μαθητές του λυκείου οι οποίοι θα μπορούν να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό εφ’ όσον το επιθυμούν.

Σχολεία: Προσέλευση με δόσεις για αποφυγή συνωστισμού

Οσον αφορά την προσέλευση στα σχολεία, αυτή θα γίνεται σε… δόσεις, καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη για διαφορετική ώρα άφιξης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που ενδεχομένως δημιουργηθεί αφού τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους. Οπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Επίσης, σε ισχύ είναι όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτά είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολαστικοί καθαρισμοί
  • μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.

Ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εκτός των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, κανονικά θα λειτουργούν από τις 11 Ιανουαρίου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Και εδώ θα ισχύουν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  • Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
  • Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Τι θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια

Οσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, παραμένει στον «αέρα» το πότε θα ανοίξουν. Την άλλη εβδομάδα θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, η οποία ωστόσο λόγω των γιορτών δείχνει αυξητικές τάσεις. Χθες η κα Κεραμέως τόνισε πως το υπουργείο θα περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για το άνοιγμα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τα μαθήματα ωστόσο να ξεκινούν εξ’ αποστάσεως προσωρινά, την προσεχή Παρασκευή.

Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για διά ζώσης μαθήματα, ενώ, όπως είπε η υπουργός, θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ