Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις εστίασης (44%) εκφράζουν το φόβο για ενδεχόμενο λουκέτο

σχεδόν-1-στις-2-επιχειρήσεις-εστίασης-44-ε-1090038

«Το Α’ εξάμηνο του 2020 κλείνει με μέσο όρο μείωσης τζίρου 55,4%», αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο iEidiseis.gr ο Γιώργος Καββαθάς, περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα το μέλλον του κλάδου

«Με βάση αυτά ο χειμώνας που ακολουθεί προδιαγράφεται πολύ δύσκολος. Από τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι 6 στους 10 επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί περεταίρω η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων τους, ενώ μόλις 1 στους 10 εκτιμά πως θα βελτιωθεί. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από τις έρευνες του Ινστιτούτου είναι ότι σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις εστίασης (44%) εκφράζουν το φόβο για ενδεχόμενο λουκέτο το επόμενο διάστημα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, που χαίρει μεγάλης απήχησης στο χώρο.

Ο Γιώργος Καββαθάς αφήνει αιχμές και για την έκθεση Πισσαρίδη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «επανέρχεται ως πρόβλημα ο αριθμός και το μέγεθος των πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο να προτείνονται συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα για την αύξηση του μεγέθους τους και της παραγωγικότητας τους, όπως τα συνεργατικά σχήματα για την δημιουργία οικονομικών κλίμακας ή η αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους μέσω της δημιουργίας αλυσίδων αξίας».

-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του κλάδου, τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού κ. Πρόεδρε;

Ο Κλάδος της εστίασης συγκαταλέγεται σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το Α εξάμηνο του 2020 κλείνει με μέσο όρο μείωσης τζίρου 55,4%. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δείχνει την εξαιρετικά δυσμενή θέση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.

-Και ο χειμώνας που ακολουθεί; Με δεδομένα την πορεία της πανδημίας, αλλά και την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών;

Είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των πραγμάτων στην παρούσα συγκυρία. Τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Είδαμε πως το καλοκαίρι ξεκίνησε με προσδοκίες οι οποίες τελικά διαψευστήκαν. Για παράδειγμα τα τουριστικά έσοδα φαίνεται πως τελικά θα διαμορφωθούν χαμηλότερα από την εκτίμηση των 4-5 δισ. €. Με βάση αυτά ο χειμώνας που ακολουθεί προδιαγράφεται πολύ δύσκολος. Από τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι 6 στους 10 επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί περεταίρω η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων τους, ενώ μόλις 1 στους 10 εκτιμά πως θα βελτιωθεί. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από τις έρευνες του Ινστιτούτου είναι ότι σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις εστίασης (44%) εκφράζουν το φόβο για ενδεχόμενο λουκέτο το επόμενο διάστημα.

-Αναστροφή της κατάστασης, σε τι βάθος χρόνου εκτιμάτε ότι θα υπάρξει;

Όπως προανέφερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να επανέλθουμε σε μια σχετική κανονικότητα. Είναι νομίζω κοινός τόπος ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να βρεθεί το κατάλληλο αντίδοτο – εμβόλιο ή φάρμακο – κατά του κορονοϊού. Μέχρι όμως να γίνει αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να στηριχτούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τις πιο δυσμενείς επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση και ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που η επιβίωση τους συνδέεται και με την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

-Είδατε φαντάζομαι την Έκθεση Πισσαρίδη, συζητήσατε και με τον πρωθυπουργό. Τι μηνύματα αποστέλλει για τον κλάδο σας;

Η έκθεση Πισσαρίδη, παρότι έρχεται να καλύψει μια αναγκαιότητα, τη συγκρότηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διαπνέεται από μια επιφανειακή ερμηνεία των στοιχειών που παραθέτει, μάλλον λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων και προκαταλήψεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επανέρχεται ως πρόβλημα ο αριθμός και το μέγεθος των πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο να προτείνονται συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα για την αύξηση του μεγέθους τους και της παραγωγικότητας τους, όπως τα συνεργατικά σχήματα για την δημιουργία οικονομικών κλίμακας ή η αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους μέσω της δημιουργίας αλυσίδων αξίας. Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά στην έλλειψη χρηματοδότησης προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που τις καθηλώνει σε περιορισμένης κλίμακας επενδύσεις που συνήθως προέρχονται από ίδια κεφάλαια. Τέλος δεν γίνεται καμία αναφορά στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Με την Έκθεση Πισσαρίδη επανέρχεται ως πρόβλημα ο αριθμός και το μέγεθος των πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο να προτείνονται συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα για την αύξηση του μεγέθους τους και της παραγωγικότητας τους

-Αλήθεια, τον χειμώνα, αν εξακολουθήσει η πανδημία, πώς θα λειτουργήσει η εστίαση σε κλειστούς χώρους; Το έχετε σκεφτεί;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Εάν λόγω της πανδημίας δεν μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης τον χειμώνα θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την στήριξη τους.

-Τι, κατά τη γνώμη σας, οφείλει να πράξει τώρα η κυβέρνηση; Τόσο άμεσα όσο και για τον κλάδο;

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου οι οποίες κινούνται σε 2 βασικούς άξονες, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην κάλυψη της απώλειας των εισοδημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε προτείνει μέτρα όπως η επιδότηση του ενοικίου, η μείωση του ΦΠΑ, η επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και εισοδηματικές ενισχύσεις προς επιχειρηματίες και εργαζομένους. Τα μέτρα αυτά φυσικά εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στις επιχειρήσεις. Γενικά απαιτούνται πιο γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου να αποφύγουμε ένα μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Έχουμε προτείνει μέτρα όπως η επιδότηση του ενοικίου, η μείωση του ΦΠΑ, η επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και εισοδηματικές ενισχύσεις προς επιχειρηματίες και εργαζομένους

-Η Συνομοσπονδία θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ΓΣΕΒΕΕ συνεχώς παρεμβαίνει και πιέζει προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρήσεων όχι μόνο του κλάδου της εστίασης αλλά του συνόλου των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων που εκπροσωπεί. Άλλωστε οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες τις υγειονομικής κρίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook