Σχέδιο για την αποφυγή συνωστισμού στις εκκλησίες των Χανίων τον Δεκαπενταύγουστο

σχέδιο-για-την-αποφυγή-συνωστισμού-στ-1089698
φωτογραφία αρχείου από παλαιότερο εορτασμό στη Μονή Γωνίας, Κολυμπάρι

Σημαντική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε περιοχές που πραγματοποιούν λειτουργίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου σε όλο τον Νομό, αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.

Οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο παραδοσιακά συνοδεύονται από θρησκευτικές τελετές, λιτανείες και προσκυνήματα, όμως φέτος λόγω και των μέτρων που έχουν επιβληθεί, όλα αυτά αναβάλλονται και οι πανηγύρεις θα είναι σεμνές και περιορισμένες με μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Έτσι, με βάση αυτά η Αστυνομία Χανίων έκανε την προηγούμενη εβδομάδα συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς και αιρετούς σε διάφορες περιοχές με παραδοσιακά μεγάλη επισκεψιμότητα τέτοιες μέρες, ώστε να εδραιωθεί ένα πλάνο δράσης και να τηρηθούν οι κανόνες χωρίς περαιτέρω έκτροπα.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πανηγύρι των Χανίων -ίσως και της Κρήτης για τον Δεκαπενταύγουστο, που οργανωνόταν στη Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι Χανίων, με πλήθος πιστών να σπεύδουν να προσκυνήσουν και έπειτα ακολουθούσε γλέντι και εμποροπανήγυρις, φέτος θα περιοριστεί σημαντικά.

Στον προαύλιο χώρο της Μονής Γωνιάς στο Κολυμπάρι οι ακολουθίες για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Αρχικά, οι τελετές της παραμονής(Παρασκευή) και ανήμερα (Σάββατο) θα γίνουν αυστηρά στον προαύλιο χώρο, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν ήδη οργανώσει μια συγκεκριμένη διαδρομή για τους πιστούς που θα εισέρχονται για το προσκύνημα και θα εξέρχονται από διαφορετική πόρτα, ώστε να αποφευχθεί η επαφή τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο. Μάλιστα, η διαδρομή για την Μονή θα χωρίζεται με κορδέλες ώστε να μην συναντώνται όσοι πηγαίνουν με αυτούς που βγαίνουν από αυτή.

Μεγάλη κινητοποίηση έχει γίνει και για το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας στην Κίσσαμο, όπου και εκεί θα ακολουθήσουν παρόμοια μέτρα, ωστόσο χωρίς να αναμένεται μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή και ανησύχησε τον κόσμο.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή και για την κυκλοφορία στα σημεία αλλά και για την τήρηση των μέτρων των αποστάσεων και των μασκών, επιβάλλοντας την τάξη όπου χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε και στην έκτακτη ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλίας, για τις εκκλησίες εξακολουθούν να ισχύουν για όλο τον Αύγουστο τα εξής μέτρα:

– Ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών.

– Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook