Σασμός – Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης: Η ιστορία με τους παππούδες του: Ο ένας στην Αντίσταση, ο άλλος Ναζί

σασμός-ζαχαρίας-κεφαλογιάννης-η-ιστ-1393614

Δύο συγκλονιστικές ιστορίες από το παρελθόν διηγήθηκε ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης.

Σε εμφάνισή του στην εκπομπή «Talk Show» του Creta Tv ο ηθοποιός που υποδύεται τον Βασίλη Σταματάκη στη δραματική σειρά «Σασμός» μίλησε για τον παππού του, ο οποίος πολέμησε εναντίον των Γερμανών Ναζί, αλλά και τον θείο του, ο οποίος άνηκε σε αυτούς.

Αρχικά, αναφέρθηκε στην ιστορία των γονιών του. Όπως είπε, έχει και γερμανικές, αλλά και ελληνικές ρίζες.

«Ο πατέρας μου ήταν βέρος Κρητικός και η μητέρα μου Γερμανίδα. Είδε τη μητέρα μου στο Κολωνάκι, ερωτεύονται, παντρεύονται επαναστατικά εκείνη την εποχή, το ’60, γιατί όπως είπα, ο πατέρας μου ήταν Κρητικός και ο παππούς μου Γερμανός αξιωματικός. Τα δύο άκρα σμίγουνε και έτσι, γεννήθηκα εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Έχω φοβερές ιστορίες. Στην Κρήτη ζήσανε κατοχή, πείνα, τα πάντα».

Όσο για τον παππού του, που πολέμησε εναντίον των Γερμανών, είπε: «Ήταν ακαδημαϊκός, δάσκαλος. Πέντε αγόρια ήταν. Ξεκινάει ο πόλεμος και φεύγουν και οι πέντε να πολεμήσουν. Σκοτώθηκαν οι τέσσερις, οι δύο στη Ρωσία και οι δύο στην Ιταλία και μένει ο παππούς μου, ο οποίος ήταν τότε στην Τσεχία. Φεύγει από το στρατόπεδο και πάει στο τσίρκο για να κρυφτεί. Τον έπιασαν οι Αμερικανοί και πέρασε από ένα «ναρκοπέδιο», γιατί ήταν Γερμανός κι έπρεπε να ξέρει. Παρόλο που δεν ήξερε τίποτα. Τα έχει γράψει όλα αυτά σε 6-7 βιβλία, τις ιστορίες του από τον πόλεμο, το θανατικό. Είχε πολλή πείνα, πολλή κακουχία όλη αυτή η κατάσταση, κι όμως μεγάλωσε μία οικογένεια».

«Ο παππούς πέθανε το ’80-’90. Ζούσε στο Μόναχο. Έχω πάρει από τους παππούδες μου όλη αυτή τη συναισθηματική και βιωματική εμπειρία», συμπλήρωσε.

Ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης μοιράστηκε μία συγκλονιστική ιστορία με το κοινό. Όπως ανέφερε αργότερα, την οικογένεια του πατέρα του και την οικογένεια της μητέρας του συνέδεε ένα κοινό μυστικό. «Οι δύο παππούδες συναντήθηκαν μία φορά, στον γάμο του πατέρα μου και της μητέρας μου στον Ζαρό, αλλα δεν ήταν αυτό το μαγικό. Το μαγικό ήταν το εξής. Είναι 1943-1944, στον Ζαρό ή στη Γέργερη κι οι Γερμανοί μαζεύουν τα αρσενικά να τα εκτελέσουνε. Σε εκείνη τη φάση είναι ένας Γερμανός, ο Ευγένιος, ο οποίος είχε κάποια σχέση με τον παππού μου. Λόγω της καλοσύνης που εξέπεμπε η οικογένειά μας, γιατί όλοι ήξεραν ότι το σπίτι μας βοηθούσε, λέει ο Ευγένιος στον παππού μου: «Σου δίνω την πληροφορία ότι το βράδυ θα σας μαζέψουμε, οπότε κρύψου άμα θες». Το σκέφτηκε και κρύφτηκε 7 μέρες σε μία καμινάδα για να γλιτώσει», είπε αρχικά.

Οι δύο άντρες δεν συναντήθηκαν ξανά, μέχρι τον γάμο των γονιών του. «Όταν ήρθε η μητέρα μου να παντρευτεί τον πατέρα μου στον Ζαρό, ήρθε με την οικογένεια και ένας θείος της. Ήρθε η μάνα της, ο πατέρας της, η μικρή της αδερφή κι ένας θείος. Κι ο θείος της αυτός ήταν ο Ευγένιος. Από τότε, δεν τα είχαν ξαναπεί με τον παππού μου, δεν είχαν ξαναδεί ο ένας τον άλλο. Όταν συναντήθηκαν, δεν έμειναν καν στον γάμο, έκατσαν παραπέρα στο περιβόλι και τα λεγανε, μιλούσαν γι’ αυτό που τους είχε συμβεί τότε».

Δείτε το βίντεο:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook