Σας πνίγουν οι αρνητικές σκέψεις; Μάθετε πώς να σκέφτεστε θετικά

σας-πνίγουν-οι-αρνητικές-σκέψεις-μάθε-1146691

Το βλέπεις μισοάδειο ή μισογεμάτο; Σε κατακλύζουν οι αρνητικές σκέψεις, τα αρνητικά σενάρια και ακινητοποιείσαι; Σήμερα η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) μας βοηθάει να μάθουμε να σκεφτόμαστε θετικά και να δούμε τη ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο. Έτσι, για να μπούμε στο 2021 με θετική σκέψη…

Υπάρχουν άνθρωποι εθισμένοι στην αρνητική σκέψη που παγιδεύονται σε σενάρια απαισιόδοξα και επίπονα πολλές φορές. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που βλέπουν τη ζωή με αισιοδοξία, σκέφτονται θετικά και εστιάζουν στα “καλά” της εμπειρίας. Αυτούς θα τους ξεχωρίσεις εύκολα. Θα τους δεις να χαμογελούν, να σε εμψυχώνουν στα δύσκολα, να ξεπερνούν προσωπικές δυσκολίες με μεγαλύτερη ευκολία. Πιστεύουν στη ζωή, τον άνθρωπο και τη δύναμή του. Ελπίζουν, κάνουν όνειρα, έχουν στόχους και συνήθως τους πετυχαίνουν, σκέφτονται θετικά και αισιόδοξα και συχνά μοιάζουν να είναι “η χαρά της ζωής”.

Η θετική σκέψη είναι άποψη, είναι στάση ζωής. Δυστυχώς, δεν μπορούν να σκέφτονται όλοι αισιόδοξα και θετικά και αυτό είναι αποτέλεσμα προσωπικών βιωμάτων, οικογενειακής και κοινωνικής επιρροής. Πολλοί είναι αυτοί που μεγάλωσανμε τον φόβο να χαρούν για να μην “τους βγει ξινό” ή γιατί έμαθαν να σκέφτονται το χειρότερο για να είναι προετοιμασμένοι όταν θα συμβεί.

Αυτή η αρνητικότητα ωστόσο πολλούς τους κυνηγάει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους: τους βλέπεις συγκρατημένους ή και καταπιεσμένους στη χαρά, η αρνητική ενέργεια που εκπέμπουν διαχέεται στις συναναστροφές, στις επιλογές και σε έναν μίζερο τρόπο ζωής που ουσιαστικά επιλέγουν να έχουν. Γιατί όταν σκέφτεσαι αρνητικά προκαλείς και τα ανάλογα. Η κακία, το μίσος, ο φόβος, ο φθόνος, η αντιζηλία, η εκδίκηση και τόσα ακόμα αρνητικά συναισθήματα, είναι προϊόντα αρνητισμού.

Δυστυχώς ζούμε σε μία εποχή των reality και της καταστροφολογίας που οξύνουν την “εγκεφαλική ατροφία” και υπονομεύουν τη διανοητική καλλιέργεια του ατόμου. Βομβαρδιζόμαστε με αρνητισμό και “ανυπέρβλητες δυσκολίες” και χαράσσουν ένα μονόδρομο αποκλεισμένο από θετικές διεξόδους. Ωστόσο είναι και δική μας ευθύνη να βρούμε διεξόδους, να δούμε τη θετική πλευρά της ζωής και να αντισταθούμε στην έλλειψη όχι μόνο προοπτικής αλλά και θετικής οπτικής.

Μπορεί όμως ένας άνθρωπος που σκέφτεται αρνητικά να αρχίσει να σκέφτεται πιο θετικά;

Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να σκεφτόμαστε πιο θετικά και αισιόδοξα αρκεί να θελήσουμε να απεγκλωβιστούμε από τον αρνητισμό μας.

Ας δούμε κάποιους τρόπους:

Η αξία της ευγνωμοσύνης: Αυτό βοηθάει να εκτιμάς τη ζωή και τα καλά που σου έχει δώσει. Είναι δώρο να ζεις, να είσαι υγιής, να αισθάνεσαι και να απολαμβάνεις αυτά που έχεις.

Η πίστη στον άνθρωπο και στις αρετές του: Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις την καχυποψία και τα σενάρια που σε κάνουν να βλέπεις τους άλλους κακοπροαίρετους και ανταγωνιστικούς.

Βάλε στόχους και προσπάθησε να τους πετύχεις: Οι αρνητικές σκέψεις δεν βοηθούν την προσπάθεια, πόσω μάλλον την επίτευξη των στόχων. Σε παγιδεύουν στην αναβλητικότητα και την αδράνεια, δεν δημιουργούν κίνητρα και προοπτική.

Ο αυθορμητισμός: Πολλές φορές είναι πρόκληση αλλά και υπέρβαση στη δυσκολία. Είναι απελευθέρωση και αντίσταση στα κακώς κείμενα που μπορεί να σε εγκλωβίζουν και να “βαθαίνεις” σε αρνητισμό και καταπιεσμένες ανάγκες.

Η εμπιστοσύνη: Όταν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου τον βοηθάς να σκεφτεί και να λειτουργήσει πιο θετικά. Είναι η βασική προϋπόθεση που ξεκινά από σένα και καταλήγει στη θετική και αισιόδοξη στάση απέναντι στους άλλους και στις καταστάσεις που βιώνεις.

Η ειλικρίνεια: Όταν είσαι ειλικρινής τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους, θα μπορέσεις να διαπραγματευτείς, να δεχτείς και να προσπαθήσεις για τη θετική έκβαση των καταστάσεων αλλά και να αποδεχτείς μία αποτυχία ως αφετηρία και κίνητρο να προσπαθήσεις για πιο θετικά αποτελέσματα.

Η αγάπη: Αγαπώντας τον εαυτό σου, τον άνθρωπο, αυτό που κάνεις, είναι ένας τρόπος για να σκέφτεσαι θετικά και αισιόδοξα.

Το χιούμορ: Πολλές φορές λειτουργεί ως άμυνα στα αρνητικά και δύσκολα. Είναι σαν “να ξορκίζεις το κακό”, να μην του δίνεις χώρο τόσο ώστε να ριζώνει και να σε εγκλωβίζει. Άνθρωποι χωρίς αίσθηση του χιούμορ μοιάζουν εγκλωβισμένοι στο φόβο και την ανασφάλεια.

Εστίασε στα θετικά της εμπειρίας: Όσο αρνητική και να είναι μία εμπειρία, σίγουρα αν προσπαθήσεις θα βρεις και τα θετικά της. Άδραξε λοιπόν την ευκαιρία, δες το σαν μία ευκαιρία που βοήθησε στην εξέλιξη και την ωρίμανσή σου. Ακόμα και το γεγονός ότι μέσα από τα δύσκολα πήρες γνώση για να συνεχίσεις “αλλιώς” είναι ένας θετικός τρόπος εξέλιξης και επαναπροσδιορισμού στόχων και αναγκών.

Δώσε χώρο και χρόνο στις ανάγκες σου: Αυτό βοηθάει να “αδειάσει” το κεφάλι από τα δύσκολα και αρνητικά, να σκεφτείς τα καλύτερα, να “φορτίσεις μπαταρίες” που θα σε πάνε παρακάτω με καλή διάθεση, με ξεκάθαρες ανάγκες, με θετική προοπτική.

Απόκτησε την επίγνωση των δεξιοτήτων σου: Είναι τόσο σημαντικό να ξέρεις όχι μόνο ποιος είσαι αλλά και τι μπορείς να κάνεις. Αυτό βοηθάει σε ρεαλιστικούς στόχους, σε μία αισιόδοξη ματιά για τα αποτελέσματα και δίνει κίνητρο να προσπαθείς εστιάζοντας στα θετικά που επιδιώκεις.

Αποδοχή της αποτυχίας ως πρόκληση και πρόσκληση που θα σε κάνει καλύτερο: Κάθε αρνητικό που μπορεί να σου συμβεί μπορεί είτε να σε καθηλώσει και να τα βλέπεις όλα αρνητικά και μάταια, είτε να σε κινητοποιήσει να προσπαθήσεις πιο στοχευμένα, πιο οργανωμένα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Επικοινώνησε καλύτερα με τους άλλους: Δώσε την ευκαιρία να γνωρίσεις και να σε γνωρίσουν οι άλλοι καλύτερα. Έτσι θα σταματήσεις τα αρνητικά σενάρια και την καχυποψία για τις προθέσεις των άλλων.

Βάλε τη σωματική άσκηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα: Η σωματική ευεξία είναι σημαντική για την διανοητική και ψυχική υγεία, δίνει χαρά και βελτιώνει τη διάθεση.

Να θυμάσαι…

Η θετικότητα ή ο αρνητισμός είναι ενέργεια που μεταδίδεται και επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις γιατί το πώς σκεφτόμαστε επιδρά στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά και στη ζωή μας γενικότερα. Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη είναι προσωπική επιλογή για την ερμηνεία αυτών που συμβαίνουν και αυτών που θα συμβούν στη ζωή μας.

Πηγή: tlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook