Σας έχει τύχει να σας κολλά ένα τραγούδι στο μυαλό; Οι ειδικοί εξηγούν το γιατί!

σας-έχει-τύχει-να-σας-κολλά-ένα-τραγούδ-1548314

Μπορεί να μην εμφανίζεσαι ακόμη σε μιούζικαλ του West End, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν μια απροσδόκητη απάντηση σχετικά με τη σχέση σου με το τραγούδι. Ναι όλοι μας αγαπάμε τα τραγούδια και μάλλον υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό!

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν βρει συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων που φαίνεται να ανταποκρίνονται επιλεκτικά στον ήχο του τραγουδιού.

Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ αναφέρει πώς έκαναν την ανακάλυψή τους καταγράφοντας ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο 15 συμμετεχόντων, καθένας από τους οποίους είχε τοποθετήσει ηλεκτρόδια στο κρανίο του για να παρακολουθεί τις επιληπτικές κρίσεις πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

«Νευρώνες τραγουδιού»: Η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η ομάδα κατέγραψε ηλεκτρική δραστηριότητα ως απόκριση σε 165 διαφορετικούς ήχους, από κομμάτια ορχηστρικής μουσικής, μέχρι ομιλίες και ήχους όπως γάβγισμα σκύλων, και στη συνέχεια τους επεξεργάστηκε χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο. Συνδύασαν τα αποτελέσματα με δεδομένα από σαρώσεις εγκεφάλου fMRI που είχαν συλλεχθεί προηγουμένως από 30 διαφορετικά άτομα για να χαρτογραφήσουν τη θέση των μοτίβων στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα από σαρώσεις fMRI ότι ορισμένοι νευρώνες ανταποκρίνονται μόνο στην ομιλία ή ανταποκρίνονται πιο έντονα στη μουσική. Ωστόσο, αποκάλυψαν επίσης πληθυσμούς νευρώνων που φαίνεται να ανταποκρίνονται επιλεκτικά στον ήχο του τραγουδιού, δείχνοντας μόνο πολύ αδύναμες αποκρίσεις σε άλλα είδη μουσικής ή ομιλίας μόνο.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι αναπαραστάσεις της μουσικής χωρίζονται σε υποπληθυσμούς επιλεκτικούς για διαφορετικά είδη μουσικής, ένας από τους οποίους είναι εξειδικευμένος για την ανάλυση του τραγουδιού», γράφει η ομάδα.

Το έργο αποκαλύπτει ότι αυτοί οι ειδικοί για το τραγούδι νευρώνες φαίνεται να βρίσκονται στην άνω κροταφική έλικα, κοντά σε περιοχές που ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στη μουσική ή στην ομιλία.

Οι συγγραφείς γράφουν ότι είναι πιθανό ότι οι επιλεκτικοί ως προς το τραγούδι νευρώνες δεν εντοπίστηκαν σε προηγούμενη εργασία χρησιμοποιώντας μόνο σαρώσεις fMRI, καθώς η χρήση ηλεκτροδίων επιτρέπει λεπτομερείς μετρήσεις της δραστηριότητας των νευρώνων.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να κατανοήσουν τι σημαίνει το τραγούδι στο οποίο ανταποκρίνονται αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου – για παράδειγμα αν είναι τόνος και ηχόχρωμα, ή μελωδίες και ρυθμοί – ενώ ελπίζουν επίσης να διερευνήσουν πώς προέκυψε αυτή η επιλεκτικότητα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης.

«Η μελέτη μας παρουσιάζει ένα πρώτο βήμα προς την απάντηση σε αυτές τις μακροχρόνιες ερωτήσεις», γράφουν οι συγγραφείς.

Θέτουν επίσης τη δυνατότητα μελέτης του αντίκτυπου της ενεργοποίησης περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τραγούδια και με άλλα μέρη του εγκεφάλου, σημειώνοντας ότι η μουσική μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένα συναισθήματα ή αναμνήσεις.

ipop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook