Σαρωτικοί έλεγχοι στις δομές με ανηλίκους και ηλικιωμένους μετά τα επεισόδια κακοποίησης στο «κολαστήριο» των Χανίων

σαρωτικοί-έλεγχοι-στις-δομές-με-ανηλί-1340267

Νέα μέτρα για τον έλεγχο των Προνοιακών Δομών φιλοξενίας ανηλίκων, ανηλίκων ΑμεΑ, ενηλίκων ΑμεΑ και ηλικιωμένων/ χρονίως πασχόντων προωθεί το υπουργείο Εργασίας, μετά τα τελευταία επεισόδια κακοποίησης ανηλίκων και ηλικιωμένων που συνέβησαν στο Γηροκομείο στα Χανιά.

Ειδικότερα με απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου συστήνεται Ομάδα Εργασίας η οποία θα πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου τα νέα πρωτόκολλα ελέγχου των δομών.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η σύνταξη Πρωτοκόλλων Ελέγχου Προνοιακών Δομών εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως προς τη λειτουργία τους και για τη διαπίστωση τυχόν συνθηκών κακοποίησης ή/και βαριάς παραμέλησης των ωφελούμενων, ήτοι σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων, ανηλίκων ΑμεΑ, ενηλίκων ΑμεΑ και ηλικιωμένων/ χρονίως πασχόντων.

Τα ως άνω Πρωτόκολλα θα παρέχουν στους εμπειρογνώμονες και στους επιθεωρητές – ελεγκτές που θα συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές ελέγχου ανά κατηγορία δομής και κατά λόγο αρμοδιότητας αυτών.

Παράλληλα, θα αποτυπώνονται τα κριτήρια αξιολόγησης συνθηκών και οι δείκτες τυχόν ύπαρξης περιστατικών κακοποίησης ή/και παραμέλησης, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση τους.

Η Ομάδα Εργασίας, για την υλοποίηση του έργου της μπορεί́ να καλεί́ στις συνεδριάσεις κι άλλους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους άλλων Υπηρεσιών ή φορέων, όταν αυτό́ κρίνεται αναγκαίο.

Δ. Για την εφαρμογή των ως άνω πρωτοκόλλων από τα μέλη του μικτού κλιμακίου ελέγχου των ως άνω Προνοιακών Δομών, η Ομάδα Εργασίας θα καταρτίσει εξειδικευμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το οποίο θα διεξαχθεί από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Ε. Η Ομάδα Εργασίας συνεδριάζει τακτικά κατόπιν πρόσκλησης του Συντονιστή και μπορεί́ να λειτουργεί́ σε ολομέλεια και σε υποομάδες. Η ημερομηνία παράδοσης του τελικού παραδοτέου είναι η 15η Μαρτίου 2022.

Η Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη Πρωτοκόλλων Ελέγχου Προνοιακών Δομών φιλοξενίας ανηλίκων, ανηλίκων ΑμεΑ, ενηλίκων ΑμεΑ και ηλικιωμένων/ χρονίως πασχόντων και την κατάρτιση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για τους εμπειρογνώμονες – μέλη των μικτών κλιμακίων ελέγχου της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, είναι:

1. Κωνσταντίνος Γλόυμης- Ατσαλάκης, Διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας με αναπληρώτρια την Ιουλιανή Ζώρζου, υπάλληλο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Συνεργάτη στο Ιδιαίτερο Γραφείο της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ως μέλη:

2. Αγγελική Δημητρούλη, Επιθεωρήτρια – Ελέγκτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με αναπληρώτρια την Ελισσάβετ Χλούπη, Επιθεωρήτρια – Ελέγκτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,

3. Κουφονικολάκου Θεώνη, Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της Ανεξάρτητης Αρχής Συνήγορος του Πολίτη,

4. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Συνεργάτης της Αν. Υπουργού Υγείας,

5. Αγγελική Τριανταφύλλου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, με αναπληρώτρια την Μαρία-Ελένη Νικολού, Εισαγγελέα Πρωτοδικών,

6. Νικόλαος Καρακούκης, Καθηγητής Ιατροδικαστικής – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προϊστάμενος της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Καλογρηά, Καθηγητής Ιατροδικαστικής – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατροδικαστής Α’ Τάξης της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών,

7. Ιωάννης Δατσέρης, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΜΜΑ., Οφθαλμολογική Μ.Η.Ν.,

8. Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχοϊατροδικαστικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Β’ Ψυχιατρική κλινική ΕΚΠΑ Π.Ν.Α. «ΑΤΤΙΚΟΝ»,

9. Εμμανουήλ Τσαλαμανιός, Ψυχίατρος Παιδιών – Εφήβων, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας»

10. Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη», Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», με αναπληρωτή τον Αλέξανδρο Πάνου, Επικουρικός Παιδίατρος, Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη», Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού»,

11. Χαρίσιος Ασημόπουλος, Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στην Ψυχική Υγεία, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook