Σαρωτική ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία – 8 νέα πρόσωπα στη Εκτελεστική Γραμματεία

σαρωτική-ανανέωση-στη-νέα-δημοκρατία-1002382

Πολιτικά μηνύματα, ανανέωση σε πρόσωπα και ενημέρωση για το προσφυγικό και το ασφαλιστικό: Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεκινά στις 10:30 το πρωί με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα προβεί σε ένα σύντομο απολογισμό του πρώτου επταμήνου της κυβέρνησης, τονίζοντας πως: «Ό,τι είπαμε το κάνουμε. Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας στους πολίτες».

Θα αναφερθεί επίσης στον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και στη νέα οργανωτική δομή του κόμματος της ΝΔ.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες μελών της ΠΕ, υπουργών και βουλευτών, μεταξύ των οποίων το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις ενημερώσεις που θα κάνουν ο Νότης Μηταράκης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και ο Γιάννης Βρούτσης για το ασφαλιστικό, που ψηφίζεται σύντομα.

Σημειωτέον ότι μέλη της ΠΕ είναι και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, καθώς αν και «αντάρτης» ως μέλος της ΝΔ και αιρετός σε περιφέρεια, είναι μέλος της ΠΕ ex officio, όπως και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Χίου. Δηλαδή οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα και όπου είχαν υπάρξει αντιδράσεις.

Ωστόσο κανείς εξ αυτών δεν είχε γραφτεί εκ των προτέρων τουλάχιστον στον κατάλογο των ομιλητών στην ΠΕ.

Στη συνεδρίαση, θα στηθούν όμως και κάλπες για τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία το ανώτερο καθοδηγητικό και εκτελεστικό όργανο του κόμματος της ΝΔ μεταξύ δύο συνεδριάσεων της ΠΕ, που υλοποιεί τις αποφάσεις του κόμματος της ΝΔ και είναι αρμόδιο για όλα τα θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων οργάνων, σύμφωνα με τις διατάξεις του γαλάζιου καταστατικού.

Η Εκτελεστική Γραμματεία έχει συνολικά 16 μέλη, οκτώ ex officio και οκτώ αιρετά, εκ των οποίων τέσσερα κοινοβουλευτικά και τέσσερα μη κοινοβουλευτικά μέλη της ΠΕ.

Για τις οκτώ αιρετές θέσεις κατατέθηκαν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την Πέμπτη οκτώ υποψηφιότητες, από τέσσερις βουλευτές και τέσσερα μη κοινοβουλευτικά μέλη της ΠΕ. Επομένως η ανανέωση θα είναι… σαρωτική.

Τα νέα πρόσωπα

Οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που έθεσαν υποψηφιότητα και θα εκλεγούν στην ΠΕ είναι ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Βασίλης Σπανάκης, ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για νεοεκλεγέντες βουλευτές που έχουν περάσει όμως από τον κομματικό μηχανισμό, καθώς ο κ. Σπανάκης έχει διατελέσει γραμματέας Οργανωτικού και ΕΚΟ, ο κ. Οικονόμου γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και βεβαίως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, η κ. Κεφάλα πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωανίννων και ο κ. Μαντάς (ο οποίος έχει υπάρξει συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας.

Οι τέσσερις εξωκοινοβουλευτικοί υποψήφιοι έχουν επίσης ο καθένας ενδιαφέροντα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Καταρχήν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός συμβολίζει το χώρο της αυτοδιοίκησης, από τον οποίο προέρχεται σημαντικό ποσοστό των μελών της ΠΕ: 12 περιφερειάρχες και περίπου 70 δήμαρχοι.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κλάδο, είναι όμως και βορειοεαλλαδίτης.

Άρωμα Βόρειας Ελλάδας δίνει και η Μαρία Σαριγιαννίδη, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και πρόσωπο ως εκ τούτου της νέας γενιάς.

Τέλος, με το βλέμμα στους απόδημους που μπορούν πλέον να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, τον ελληνισμό της διασποράς εκπροσωπεί ο Γιάννης Πολιτόπουλος, παλιό στέλεχος της ΝΔ που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό επιχειρηματικά.

Συγχωνεύσεις κομματικών οργανώσεων

Η ΠΕ καλείται σήμερα επίσης να εγκρίνει αλλαγές στον κανονισμό των περιφερειακών οργανώσεων, ώστε αυτές να συγκροτούνται με βάση τον εκλογικό νόμο και όχι το διοικητικό χάρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 66 νομαρχιακές, που έχει σήμερα η ΝΔ, θα γίνουν 59 οργανώσεις εκλογικών περιφερειών, όπως θα λέγονται. Συνεπάγεται επίσης ότι συγχωνεύονται οι οργανώσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και άρα μεγαλώνει η κάθε μία εξ αυτών. Για παράδειγμα οι δύο νομαρχιακές της Α΄ Αθηνών θα γίνουν μία οργάνωση εκλογικής περιφέρειας και οι πέντε νομαρχιακές της Β΄ Αθηνών θα γίνουν τρεις οργανώσεις εκλογικής περιφέρειας.

Ανάλογα δε με τον αριθμό των μελών που θα έχει μία οργάνωση εκλογικής περιφέρειας, θα αυξάνονται και οι θέσεις των αιρετών σε αυτή, ώστε να «επιβραβεύονται» οι μαζικότερες οργανώσεις. Με τον κανονισμό που ίσχυε μέχρι σήμερα, μία νομαρχιακή είχε 9μελές προεδρείο είτε είχε 50 είτε 5.000 μέλη. Πλέον ανάλογα με τον αριθμό των μελών θα έχει από 7μελές μέχρι 15μελές προεδρείο.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook