«Σάρωσε» την Κρήτη η επιχείρηση «Μίνωας» – Πρωτόγνωρη η έκταση των ελέγχων της ΑΑΔΕ

σάρωσε-την-κρήτη-η-επιχείρηση-μίνω-732529

«Σοκ και δέος» χαρακτηρίζουν ακόμα και έμπειρα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών την τετραήμερη επιχείρηση που έγινε σε αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές της Κρήτης από στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μίνωας» ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», αν ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, τότε γίνεται αντιληπτό ότι εκατοντάδες επιχειρηματίες δέχθηκαν «σφυροκόπημα» ελεγκτικού «ξεσκονίσματος».

Αν και τα ακριβή αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα ή αύριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπήκε «λουκέτο» σε 7-8 καταστήματα (μπαρ, μαγαζιά εστίασης και αναψυχής), ενώ εντοπίστηκαν παραβάσεις σε περίπου 250 επιχειρήσεις.

Στον «Μίνωα» πήραν μέρος 25 ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ από την Αθήνα, όλοι οι ελεγκτές της υπηρεσίας σε επίπεδο Κρήτης, ενώ στους ελέγχους που ήταν 24ωροι συμμετείχαν επίσης στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και κατά περίπτωση στελέχη της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής.

Από το ένα άκρο του νησιού ως το άλλο διαμοιρασμένα κλιμάκια από Αθήνα και Κρήτη ανέλαβαν να διενεργήσουν επιτόπιους ελέγχους, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τις αντιδράσεις των ελεγχόμενων αλλά και πελατών που διαμαρτύρονταν για το «ξεσκόνισμα» και μάλιστα σε μία σεζόν που ο τουρισμός στο νησί καταγράφει πτωτική πορεία. Πάντως, οι ελεγκτές δεν «μάσησαν», και με τον κατάλληλο χειρισμό προχώρησαν στους ελέγχους χωρίς έκτροπα, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες από κλιμάκια συναφών υπηρεσιών. Χερσόνησος, Μάλια, Ηράκλειο, Χανιά και άλλες περιοχές της Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεντρο της οργανωμένης επιχείρησης που είχε σχεδιάσει καιρό πριν η κεντρική υπηρεσία, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Την πόλη του Ηρακλείου ανέλαβαν ελεγκτές της υπηρεσίας από την Αθήνα, γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, απτόητοι και απερίσπαστοι από τα σχόλια και τις διαμαρτυρίες, εξόρμησαν σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια Σάββατο βράδυ, σε ένα κέντρο που «έσφυζε» από κόσμο. Χωρίς διαπραγματεύσεις και περιθώρια για κουβέντες, έμπαιναν στο… ψητό, ελέγχοντας τα πάντα.

Ελεγκτικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Π» ότι σε επίπεδο Κρήτης η επιχείρηση ήταν πρωτόγνωρη. Δεν θυμούνται, όπως λένε, εδώ και δεκαετίες να διεξάγεται με τέτοια ένταση μία «στρατιωτικού» τύπου εξόρμηση με ρυθμούς εξαντλητικούς ακόμα και για τους ίδιους τους ελεγκτές, οι οποίοι ήταν σχεδόν άυπνοι. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές της Αθήνας αναχώρησαν χθες ακτοπλοϊκώς και την επιχείρηση τερμάτισαν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί, οι συνάδελφοί τους από την Κρήτη.

Διαμηνύουν, ωστόσο, ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος της επιχείρησης, “Μίνωας 2».

Πηγή: patris.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook